Anadolu Cerrahi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Cem Güçlü, Ramazan ayı öncesi kendisine en sık yöneltilen sorunun mide botoksu yaptırmanın oruç tutmaktaki etkisi olduğunu söyledi. "Ramazan ayında mide botoksu yaptırmak, uzamış tokluk süresi olacağı için hastalarda oruç tutmayı rahatlaştıracağından, tercih edilmesinde herhangi bir sakınca yoktur" diyen Op. Dr. Cem Güçlü, "Ramazan ayında oruç tutacak kişiler iftar ve sahur arasında 2 ana öğün ve birkaç ara öğün yapabilirler. Bu süreçte yediğiniz yiyeceklerin porsiyonu ve besin değerleri oldukça önemlidir" diye konuştu.
BU ÖNERİLERE DİKKAT!
Op. Dr. Cem Güçlü, Ramazan ayındaki beslenme süreci ile ilgili de şu tavsiyelerde bulundu: "Hızlı yemekten kaçınarak protein bakımından yüksek; yağ ve şeker bakımından düşük gıdalar önerilmektedir. Yetersiz protein alımı kas kaybını arttırır ve metabolizma hızını azaltır. Kişi iftar öğününe 1 bardak su veya herhangi bir sıvıyla başladıktan sonra çorbasını içebilir. Daha sonra 10-15 dakika sindirim sistemi dinlendirilmelidir. Sonrasında, bol proteinli, kompleks karbonhidratlı ve lifli tabaklarına geçiş yapabilir. Bu öğünde protein alımı oldukça önemli, protein içeren gıdaların tüketilmesi tokluk hissi uyandırır. Ana öğünde yağsız pişirme tekniklerine uygun et, tavuk, balık, köfte ve kuru baklagillere yer verilmelidir. Basit karbonhidrattan uzak durup daha çok bulgur ve karabuğday gibi kompleks karbonhidratlara ve bol lifli sebzelere tabakta yer verilmesi gerekir."
SAHURU SAKIN ATLAMAYIN
Sahurun, enerji gereksiniminde eksiklik yaşamamak için atlanmaması gereken ikinci ana öğün olduğunu söyleyen Güçlü, "Sahurda haşlanmış yumurta, omlet, menemen ve yağsız peynir çeşitlerine yer verilebilir. Gün içerisinde vücut susuz kalacağı için sahur ve iftar dışında 8-10 bardak su tüketimi vücudun sıvı elektrolit dengesi için oldukça önemli. İftardan sonra genelde çay ve kahveye yer veririz ancak bu alışkanlığın önüne geçerek bu süreçte bunun yerine su tüketmek daha yararlı olacaktır. Uzun süre hem aç hem susuz kalmak halsizlik, baş ağrısı gibi semptomlara neden olabilir. Kan şekerini dengede tutmak ve gün içerisinde açlık yaşamamak için iftarla sahur arası yapılan atıştırmalıklarda meyve ile birlikte proteinden zengin süt, yoğurt, kefir tüketimi önerilebilir" dedi.