İftarda çorbadan sonra 15 dakika mola
Uzm. Diyetisyen Veysel Ciğerli, Ramazan’da özellikle iftar sofralarında yemek yeme hızına dikkat edilmesi gerektiği uyarısında bulundu.
- Sağlık
- Giriş Tarihi: 31 Mart 2023
PİŞİRME YÖNTEMİ
Ciğerli, "Özellikle iftar sofralarında hızlı yemek yerine 15-20 dakika boyunca yemeğimizi zamana yayarak tüketmenin doygunluk hissini anlamamıza yardımcı olacaktır. Sindirimi kolaylaştırmak açısından yemek yerken acele edilmemeli. Çorba, mideyi rahatlatacağından oruç tutan sağlıklı kişiler için iftar sofrasının vazgeçilmezi olmalıdır. Orucunuzu yarım bardak su ve çorba ile açabilirsiniz. Ana yemeğe geçmeden önce 10-15 dakika dinlenilmeli" dedi. Ciğerli, yemeklerin pişirilme usulü ve iftar sonrası öğünler konusunda da, "Yemekleri fırın, ızgara ve haşlama yöntemi ile yaptığınızda sindirim probleminiz olmaz. Tokluk hissimizi artırmak açısından tam tahıllı ekmek, bulgur pilavı, kepekli makarnaları karbonhidrat hakkımız yerine kullanabiliriz. Pide ve güllaçta ise porsiyon kontrolüne ve zamanına dikkat etmemiz gerekmekte" dedi.
KAN ŞEKERİ DENGELENMELİ
Ciğerli, kan şekerinin dengelenmesi için de önerilerde bulunarak, "Bu arada orucumuzu açtıktan yaklaşık 2- 2,5 saat sonra bir porsiyon meyve ve yanında tüketeceğimiz yoğurt/ayran ile sağlıklı ara öğünümüzü yaparak kan şekerimizi dengeleyebiliriz" dedi.