Günde bir avuç yiyin: Bakın neler olacak!

Küçük ama oldukça etkili meyvelerden biri olan, genellikle mavi ve mor renkleri bulunan yaban mersini olarak adlandırılan maviyemiş birçok hastalığa ilaç oluyor. Antioksidan açısından oldukça zengin olan bu meyve, çeşitli vitamin ve mineralleri içeriğinde bulundurur. İşte tazesi de kurusu da oldukça tüketilen yaban mersininin faydaları...

Yaban mersini, diğer bilinen adıyla ''blueberry'', hem rengi hem de değeriyle son zamanların gözde meyveleri arasında yer alıyor.

Ülkemizde farklı bölgelerde çay üzümü, turna yemişi, çoban üzümü, mavi yemiş ve kekre yemişi gibi isimlerle anılan yaban mersini, halk arasında 'mavi altın' olarak da adlandırılıyor.

Ilıman iklime uygun yetişen üzümsü bir meyve olan yaban mersini, ülkemizde en sık Karadeniz bölgesinde yetişiyor.

Osmanlı kitabelerinde bitkisel çay olarak alternatif tıpta kullanılan yaban mersininin tadı ise hem ekşi hem de tatlıdır.

A, C, E, K vitaminlerinin yanı sıra demir, kalsiyum, çinko, folik asit, potasyum ve magnezyum gib pek çok mineral barındıran yaban mersini, düzenli ve uzman kontrolünde tüketildiğinde inanılmaz fayda sağlıyor.

Tam bir antioksidan deposu olan bu meyve, kolesterolü düşürüyor, diyabet riskini azaltıyor, bağışıklığı güçlendiriyor, hafızaya iyi geliyor ve kalp hastalığı riskini azaltıyor.

Diğer birçok meyve ile karşılaştırıldığında daha az şeker içeren yaban mersini, özellikle idrar yolu enfeksiyonuna iyi gelmesiyle biliniyor.

Peki tüketimi yüzyıllara dayanan yaban mersininin faydaları neler? Yaban mersini nasıl tüketilir? Yaban mersini çayı nasıl yapılır? İşte süper meyve yaban mersini hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık.

YABAN MERSİNİNİN İNANILMAZ FAYDALARI

Doğal antibiyotik özelliği ile idrar yolu enfeksiyonuna neden olan bakterileri yok eder.

İçerdiği yüksek antioksidan sayesinde güçlü bir toksin atıcıdır.

Ancak böbreklerin işlevselliğini bozabileceğinden aşırı tüketilmesi önerilmez.

Kan basıncını dengeler. Hücrelerin yenilenme hızını artırır.

Yaban mersini çayı, regl ağrılarını azaltır ve düzene sokar.

Beyin sağlığını korur ve gelişimini destekler. Kan şekerini düzenler.

Günde bir kâse yaban mersini yemek, yaşlılık nedeniyle oluşan tahribatı önleyip hafızayı güçlendirir.

Yaprak ve kuru meyvelerinden yapılan çay ishal giderici özellik taşır.

LDL kolesterol seviyesini düşürücü özelliğe sahiptir.

Kalp sağlığını korur.

Sindirim sistemini düzenler.

Kabızlık, bulantı, mide kramplarını ve ülseri önler.

Göz yorgunluğunu giderir, miyopluk ve şeker hastalığından kaynaklanan görme bozukluklarını engeller.

Kamaşma, kılcal damar çatlaması ve gece körlüğünü ortadan kaldırır.

Ağız içi enfeksiyonuna neden olan sorunları neredeyse sıfıra düşürür.

Tükürük bezlerinin işlevselliğini artırarak diş taşlarının oluşumuna engel olur.

Kanser hastalıklarına zemin hazırlayan durumları ortadan kaldırır.

Özellikle kolon, rahim ve karaciğer kanserine karşı faydalıdır. Varis ve basuru (hemoroit) iyileştirir.

Damar sertliği oluşumunu engeller. Sakinleştirici özelliği vardır.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.