Kuzugöbeği mantarı genelde bahar aylarında ortaya çıkmaktadır. Mantarlar nemli ortamlarda büyüdüğü için yağışın olmadığı bölgelerde çok görülmez. Gyromitra esculenta gibi zehirli türlerle sahte kuzu göbeği mantarı da olduğu için dikkatli olunması gerekir. Ayrıca çeşitli alerjik reaksiyonlara neden olması mümkün olduğundan çiğ olarak tüketilmemelidir. Kuzugöbeği nasıl pişirilir? Konusunda size ayrıntılı tarif hazırladık. İşte kuzugöbeği mantarı faydaları ile ilgili detaylar…
KUZU GÖBEĞİ MANTARI NEDİR?
Morchellaceae ailesinden olan, bahar aylarında ortaya çıkan ve yenilebilen bir mantar türüdür. Ormanlarda tek tek ya da grup halinde bulunabilir. Yemeği yapılarak tüketilebilir. Çiğ olarak yenmesi kesinlikle tavsiye edilmez.
KUZUGÖBEĞİ MANTARI NEREDE BULUNUR?
Kuzugöbeği diğer adı kuzu kulağı mantarı ülkemizin farklı bölgelerinde oldukça çok bulunmaktadır. Kuzugöbeği mantarı nerelerde yetişir? Sorusunun yanıtı olarak; Konya'nın Beyşehir, Göynem, Derebucak ilçeleri, İzmir'in Bergama ilçesi, Muğla, Kastamonu, Aydın, Denizli, Uşak, Çanakkale ile Kars'ın Sarıkamış ilçesinde yer alan Düzmeşe, Mescitli, Keklik Deresi, Suludere beldeleri bunlardan bazılarıdır.
KUZUGÖBEĞİ MANTARI FAYDALARI
Kuzugöbeği mantarının çok sayıda faydasından bahsetmek mümkündür. Kanser, diyabet ve kansızlık gibi birçok günümüz çağı hastalıklarına iyi gelmektedir. Kuzugöbeği mantarı faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:
İçeriğinde yer alan niosin ve selenyum maddeleri kansere karşı büyük bir etkiye sahiptir.
Prostat kanserini önler.
Diyabet hastalığında kan şekeri düşüklüğüne iyi gelir.
Kan şekerini dengeler.
Karaciğer ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkisi vardır.
İçeriğinde bol miktarda B2 vitamini sayesinde göz hastalıklarından korur.
Kansızlık olarak bilinen anemi hastalığının tedavisinde kullanılır.
Demir eksikliğine iyi gelir.
Çok sayıda önemli besin değerine sahip bu ürün içeriğinde B1,B2 ve C vitaminleri vardır.
Kalsiyum, sodyum, çinko ve potasyum içerir.
Vücut direncini arttıran, zihni açan etkiye sahiptir.
KUZU GÖBEĞİ MANTARI NASIL PİŞİRİLİR?
Kuzu göbeği mantarı marketlerde ve semt pazarlarında mevsime göre taze şekilde bulunabilir. Bu mantarların sahte olmadığından emin olduktan sonra pişirme işlemini yapabilirsiniz.
Aldığınız mantar eğer sert ise suda haşlama yaparak yumuşatmanız gerekir. Mantar sert değilse soteleme işlemi yapabilirsiniz. Ya da kavurma yapabilirsiniz. Bunun için malzemeler şu şekilde:
300 gr kuzu göbeği mantarı
1 adet kuru soğan
Yarım çay bardağı sıvı yağ
Üç adet yumurta
Karabiber
Kimyon
Tuz
Kuzu göbeği mantarı pişirme adımları:
Mantarların başını kesip ayıklayın.
Mantarları sirkeli suda bekleterek yıkayabilirsiniz.
Tavaya sıvı yağ koyup altını açın ve soğanı küçük doğrayıp tavaya ekleyin. Pembeleşene kadar kavurun.
Daha sonra mantarı ekleyin ve kavurun. Altını kısıp sulanmasını bekleyin.
Tavanın kapağını kapatıp 10 dakika bu şekilde bekletin. Daha sonra kapağını açıp suyunu çekin.
Tuz ve baharatlarını ekleyin ve bir kasede çırptığımız yumurtaları koyun.
1-2 dakika pişirip, sıcak servis yapıyoruz. Afiyet olsun.
KUZUGÖBEĞİ MANTARI NASIL YETİŞTİRİLİR?
Kuzugöbeği mantarı diğer mantarlara göre yetiştirilmesi zordur. Diğer mantarlara göre pahalı olmasının nedeni de budur. Eğer kuzugöbeği mantarını tohumdan yetiştirmek istiyorsanız ağaçların çevresine veya dibine eklemelisiniz. Ekim işleminden önce yabani otlar temizlenmesi gerekir. Aynı şekilde toprağı alçı, odun külü gibi farklı malzemelerle de beslemek gerekir. Ortam sıcaklığının da 15 ila 20 derece olmalıdır.
Ekim için en ideal zamanların ise sonbahar ya da yaz sonu olduğunu söyleyebiliriz. Sürekli takibi ve emek isteyen Kuzugöbeği mantarı yetiştirmek zor olsa da faydalarına bakınca o zorluğu unutabilirsiniz. Piyasada oldukça az bulunan kuzugöbeği mantarını siz de doğal yetiştirerek tüketmiş olursunuz. Kuzugöbeği mantarı tohumunu aktarlardan temin edebilirsiniz.