Beyazı kadar bilinmese de siyah fasulyenin faydaları saymakla bilinmiyor. Peki siyah fasulye ne işe yarıyor? Hangi hastalığa iyi geliyor?
SİYAH FASULYENİN KALORİSİ VE BESİN DEĞERİ
100 gram siyah fasulye 341 kaloridir.
100 gram siyah fasulye besin değeri %72 Karbonhidrat, %25 Protein, %4 Yağ içerir.
Protein, potasyum, çinko minerali, folik asit ve B grubu vitaminlerini taşır.
SİYAH FASULYENİN FAYDALARI
Yapılan araştırmalar siyah fasulyenin yararlarını ortaya koymuştur. Sindirim sisteminden kan şekerine kadar etki ederek insan sağlığına birçok yönde faydası bulunmaktadır. Bizde bunların bazılarını maddeler halinde hazırladık. İşte siyah fasulyenin faydaları:
A, B2, B3, B6 ve B9 vitamini bakımından zengindir.
Folik asit, kalsiyum, fosfor, çinko, magnezyum bulunur.
Yüksek oranda lif içererek kilo verdirir.
Kan şekerini düzenler.
Kalp hastalıklarına karşı korur.
Kalp krizi riskini azaltır.
Sindirim sistemini güçlendirir.
Kolesterolü düşürür.
Kanserli hücrelerin büyümesini yavaşlatır.
İktidarsızlık problemine iyi gelir.
Alzheimer ve Parkinson hastalıkları tedavisinde kullanılır.
Kemik ve eklem yapısını güçlendirir.
Kan basıncını düşürücü etkisi vardır.
Gut hastalığına iyi gelir.
Sigara ve alkolün vücuda verdiği zararı onarır.
Sivilce oluşumunu engeller.
SİYAH FASULYENİN ZARARLARI
Fasulye günlük tüketilmesi gereken miktarı aşmadığınız sürece zararı olmayan bir bitki türüdür. Fakat aşırı tüketimi sonucu bazı rahatsızlıklara yol açabilir. Siyah fasulye fazla tüketildiği anda ishal ya da gaz sancısı gibi sorunlar ortaya çıkartabilir. Bunlarda hazımsızlığa yol açar. Ayrıca sindirim sistemini etkilediği için aşırı potasyum kaybına uğrayabilirsiniz. Bu olay hem böbreklerinizi yoracaktır hem de potasyum eksikliği bazı hastalıkları yanında getirecektir.
SİYAH FASULYE NEREDE YETİŞİR?
Fasulye tarihler öncesinden bilinen ülkemize Meksika, Peru ya da Guatemala'dan geldiği söylenmektedir. Dünya sıralamasına göre en çok fasulye üretimi Brezilya'da oluyor. Amerika'da ise siyah fasulye yetiştirilmesine teşvik edilerek üretimin çok olduğu ülkelerden biridir. Türk mutfağının da vazgeçilmez yemeği olan siyah fasulye daha çok Güneydoğu Anadolu'da yetiştirilmektedir. Türkiye'de çok yaygın olmadığı için yetiştirilme sayısı azdır. Daha çok beyaz fasulye yetiştirilmektedir.