İnsan vücudu mevsimler arası geçişlerde değişim gösterebilir ve vücudun direnci azalabilir. Vücut direncinin azaldığı durumlarda, sağlık sorunun yerine ve çeşidine göre tüketilen bitki çayları vardır. Maydanoz sapı çayı da bu bitki çayları arasındadır. Vücudun bağışıklık sistemini güçlendiren ve içerisinde bolca C vitamini bulunduran maydanoz sapı çayı birçok sağlık sorununa iyi gelmektedir. Özellikle kış aylarında en çok tüketilen bu çay en güçlü antioksidan içeren besinler arasında gelmektedir. Peki, maydanoz sapı çayı ne işe yarar?
MAYDANOZ SAPI ÇAYI NEYE İYİ GELİR?
Kullanım yerine göre değişiklik gösteren bu çay çiğ bir şekilde çiğnenirse ağız içi bakımda kullanılır. Örneğin diş eti iltihaplanmalarında gün içerisinde 1-2 parça çiğnenmesi ağız içi kötü kokunun giderilmesi için de etkilidir. Maydanoz sapı direkt çiğnenmesinin yanı sıra çay olarak da tüketilir. Düzenli ve ölçülerine uygun şekilde tüketildiğinde vücudu toksinlerden arındırarak pek çok virüse karşı da dayanıklılık kazandırır. Maydanoz sapı çayı faydaları şu şekilde sıralanabilir:
Güçlü bir antioksidan özelliğine sahiptir.
Vücuttaki zararlı alışkanlıklardan kaynaklanan toksinleri arındırarak organların temizlenmesine yardımcı olur ve vücut direncini korur.
Vücudun bağışıklık sistemini koruyarak oluşacak olan kronik rahatsızlıkların ortaya çıkma olasılığını düşürür.
Vücutta oluşma ihtimali olan kanser hücreleriyle savaşarak kanser olma riskini en aza indirmeye yardımcı olur.
Maydanoz sapı çayı içerisinde bulundurduğu zengin vitamin ve mineraller sayesinde vücudun günlük besin değerlerini karşılar ve vücut direncini yüksek tutar.
Vücudu toksinlerden temizleyen bu çay özellikle de midede ve böbrekte oluşabilecek hastalıkların ortaya çıkmasının önüne geçer.
Sindirim sistemini düzenler.
İçerisinde bulundurduğu K vitamini sayesinde özellikle de gelişme çağındaki çocuklarda kemik gelişimini destekler.
Demir eksikliğini giderir ve güçlü bir iskelet sistemine sahip olmalarını sağlar.
Kemiklerdeki ve eklemlerdeki ağrılara da iyi gelmektedir.
Kalp ve damar sağlığını korur, kalp krizi riskini azaltır.
Maydanoz sapı çayı kaynatılarak içildiğinde vücuttaki antioksidanları atarak vücudu temizler ve vücudu iltihaplardan arındırır.
Bitki çaylarının kullanımı günümüzde ne kadar revaçta olsa da çeşitli kronik rahatsızlığı ve alerjileri bulunan bireylerin alanında uzman kişilere sormadıkça kullanmaları sakıncalıdır. Her şeyde olduğu gibi bitki çaylarının kullanımında da ölçü önemli bir yere sahiptir. Özellikle hamile ve bebek emziren kadınlar daha ölçülü tüketmeli ve dikkat etmelidirler. Kullanılan bu ölçüler faydası sağlanacağı alana göre de değişmekte ve çeşitlilik gösterir.