Bezelyenin faydaları oldukça fazladır. Faydaları ile ilgili farklı bilimsel araştırmalar yapılmaktadır. Bezelye yüksek konsantrasyonlarda nişasta, diyet lifi, protein, vitaminler ve fitokimyasallar içerir. Yeşil bezelye, yüksek protein içeriği nedeniyle veganlar ve vejetaryenler için özellikle iyi bir seçenektir.
Bezelyenin kalorisi ve besin değeri de sağlık açısından oldukça güçlü yönlere sahiptir. Bununla birlikte, protein açısından zengin diğer gıdalarla tamamlanması gereken birkaç amino asitten yoksundurlar. Peki, bezelyenin faydaları nelerdir ve hangi hastalığa iyi gelir?
KAN ŞEKERİ VE DİYABET YÖNETİMİNE YARDIMCI OLABİLİR
Yeşil bezelye, kan şekeri seviyelerini yönetmek için iyi olan karmaşık karbonhidratlar içerir. Nişasta ve lif bakımından zengin oldukları için düşük glisemik indekse sahiptirler.
Düşük glisemik indeksli yiyecekler şekeri kana yavaşça salmaya yardımcı olur. Bu kan şekeri seviyelerini düzenlemeye yardımcı olur. Düşük GI gıdalar, tip 2 diyabetin önlenmesi ve tedavisinde faydalıdır.
Fareler üzerinde yapılan çalışmalarda, çiğ bezelye özleri, karbonhidrat metabolizmasında rol oynayan belirli bir enzimin (pankreatik amilaz) aktivitesini inhibe edebilir. Bu, farelerde bezelye ekstraktlarının hipoglisemik etkisini açıklayabilir. Yeşil bezelye anti-diyabetik etkilerini anlamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
SİNDİRİME İYİ GELEBİLİR
Bezelye, sindirim sürecinde faydalı olabilecek prebiyotik şeker ve lif içerir. Bezelye içindeki galaktoz oligosakkaritlerin kalın bağırsaktaki sindirime yardımcı olduğu bulunmuştur.
Prebiyotik şekerler sindirim sırasında probiyotik bakteriler için yem haline gelir. Bu, iyi bakterilerin bu şekerleri kullanmasına ve bunları vücudumuza faydalı ürünlere dönüştürmesine yardımcı olur.
Bezelye içinde bulunan diyet lifi, sindirim işlevini geliştirmeye yardımcı olur. Lif, yiyeceklerin sindirim sistemi boyunca hareketine yardımcı olur. Bu, toksik maddelerin uygun sindirimi ve ortadan kaldırılması için gereklidir.
Bezelye ayrıca antimikrobiyal etkilere sahiptir. Filizlenmiş bezelye fenolik özleri, ülsere neden olan bakteriler olan Helicobacter pylori'nin büyümesini inhibe etti. Diyete yeşil bezelye dahil etmek genel gastrointestinal fonksiyonu iyileştirebilir.