Nişasta tadına sahip olan ve koyu bir ten şeklinde rengi bulunan yer elması, aynı zamanda kök bir sebze olarak da bilinmektedir. Görüntüsü de önemli oranda patatese benzeyen bu lezzet, pek çok farklı yerde kullanılır. Özellikle kullanımın dışında sağladığı faydalar ile beraber son dönemlerde oldukça fazla ilgi çekiyor.
YER ELMASI FAYDALARI NELERDİR?
Zengin bir vitamin ve mineral deposu olarak ön plana çıkan yer elması, çiğ ya da pişmiş şekilde tüketme imkanı vermektedir. Özellikle salatalarda yaygın olarak kullanılan bu sebze, sağladığı faydalar ile büyük bir öneme sahiptir.
Sindirim sorunlarını giderme konusunda yardımcıdır.
Kolesterolü kontrol altına alır ve dengeler.
Kan basıncını düşürür ve dengeler.
Kolon kanserini önleyici bir etkisi vardır.
Bünyesinde barındırdığı mineraller ve vitaminler sayesinde serbest radikalleri yok eder.
Antioksidan etkisi vardır ve bununla beraber bağışıklık sistemini güçlendirir.
Bağırsakları önemli oranda temizler ve kabızlığı önler.
Yüksek potasyum ve kalsiyum ile beraber kemikleri güçlendirir.
Saç ve cilt sağlığına da önemli katkıları bulunur.
Bu ve benzeri özellikleri ile beraber farkı tüketimi yolları üzerinden yer elmasına değerlendirmek mümkün. Sadece sağlığı değil aynı zamanda farklı yiyeceklere kattığı lezzet üzerinden de bir adım öne çıkıyor.
YER ELMASI NASIL KULLANILIR?
Yer elması birçok farklı şekilde ve amaç altında kullanılabilmektedir. Özellikle kökü haşlanmak suretiyle yemeği yapılır ve yenir. Suyunu kullanmak suretiyle saçları yıkamak saç diplerini daha güçlü hale gelmesine olanak verir. Lapa halinde vücudun şişkin kısımlarında kullanılabilir. Aynı zamanda toz halinde ya da çiçekleri üzerinden de farklı yöntemler eşliğinde hazırlanmak suretiyle değerlendirmek mümkün.
YER ELMASININ ZARARI VAR MI?
Yer elması özellikle aşırı şekilde tüketildiği zaman birtakım alerjik reaksiyonlar çıkarabilir. Özellikle demir, magnezyum ve çinko ve lif gibi yapılara karşı hassas olan kişilerin yoğun tüketmemesi gerekir.