Nohutun kavrulmasıyla elde edilen bir kuruyemiş olan leblebinin faydaları nelerdir? İşte leblebinin bilinmeyenleri...
Nohutun kavrulmasıyla elde edilen bir kuruyemiş olan leblebinin faydaları nelerdir? İşte leblebinin bilinmeyenleri...
LEBLEBİNİN FAYDALARI
Leblebi mide özsuyunun dengelenmesini sağlayarak reflü, gastrit gibi mide hastalıklarının şikâyetlerinin azalmasını sağlar. Aynı zamanda bu gibi hastalıkların iyileşmesine katkı sağladığı da bilinmektedir.
Sindirim sistemini düzenleyerek bağırsaklarda oluşabilecek ishal gibi rahatsızlıkların önüne geçer.
Kalorisi azdır ve tok tutar. Bu sayede diyet yapan kişiler tarafından tüketildiğinde kilo vermeye yardımcı olur.
Enerjiyi artırarak yorgunluğun önüne geçer.
İçeriğindeki antioksidan maddeler sayesinde stres, gerginlik gibi sorunların önüne geçer.
Kalsiyum ve protein içeriğiyle kas ve kemik gelişimini destekler.
Böbrek taşlarının düşürülmesine yardımcı olduğu bilinmektedir. Böbreklerde kum ve taş gibi oluşumları da engellediği düşünülmektedir.
İçerdiği vitamin, mineral ve antioksidan maddeler kalp sağlığının korunmasında önemli bir rol oynar.
Bağışıklığın güçlenmesini destekleyici bir görevi vardır.
LDL, yani kötü kolesterolün düşürülmesinde etkili besinlerden biridir.
Anne sütünü artırma özelliği vardır. Doğum yapmış kadınlara düzenli leblebi tüketmeleri tavsiye edilmektedir.
Mide bulantısını geçirir.
Odaklanma probleminin önüne geçer.
Beyin gelişimini ve sağlığını desteklediği bilinmektedir.
LEBLEBİNİN ZARARLARI
Leblebi oldukça faydalı bir besin maddesi olsa da bazı durumlarda ve bazı kişiler için zararlı da olabilmektedir. Öncelikle kronik kabızlık problemi yaşayan kişiler tarafından dikkatli tüketilmelidir. Leblebinin ishali önlediği ve iyileşmesine yardımcı olduğu bilinmektedir fakat kabızlık şikâyetlerini artırıcı özelliği de olabilir. Bu nedenle kronik kabızlık sorunu yaşayan kişilerin leblebi tüketimi konusunda hekimlerine danışmalarında yarar vardır. Aynı zamanda bütün besinlerde olduğu gibi leblebinin de aşırı tüketiminden kaçınılması gerekmektedir. Aşırı tüketimi sonucu şişkinlik, çok fazla gaz, bağırsak krampları gibi sorunlara yol açabilen bir maddedir. Aşırı leblebi tüketiminde kabızlık problemi de ortaya çıkabilir. Bu sebeple günlük leblebi tüketiminin belirli bir miktarı aşmaması tavsiye edilmektedir.