Kök hücre bağışıyla iyiliğe davet
Türkiye’de yaklaşık 1 milyon gönüllü donörün olduğunu belirten Prof. Dr. Füsun Gediz, “Sizin kök hücrenizle hayata tutunabilme ihtimali olan bir hasta şu an sizi bekliyor olabilir” dedi.
- Sağlık
- Haber Merkezi
- Giriş Tarihi: 20 Eylül 2023
3 TÜP KAN İLE TETKİK YAPILIYOR
18-50 yaş aralığındaki kan bağışı yapabilen sağlıklı kişilerin, kök hücre bağışçısı da olabildiğini vurgulayan Prof. Dr. Gediz, "Bu tamamen gönüllülük esasına dayanır. Gönüllülerin Kızılay Kan Merkezlerine vereceği 3 tüp kan ile bağışçı olmaya engel bir durumları olup olmadığı tetkik edilir, engel bir durum yoksa sağlıklı bireylerden alınan bu örneklerde doku tipi tayini yapılır. Sonuçlar TÜRKÖK Doku Tiplendirme Laboratuvarı'na ve Kemik İliği Bankası'na aktarılır" dedi.
'DONÖRÜN VAZGEÇMESİ HAYAL KIRIKLIĞI YARATIYOR'
İşlemlerden sonra Gönüllü Kök Hücre Bağışçısı Bilgilendirme ve Onay Formu'nu doldurup imzalayarak resmi olarak bağışçı olan gönüllülerin, işlem aşamasında kök hücre vermekten vazgeçebildiğini anlatan Prof. Dr. Gediz, "Bu, tedavi için bekleyen hastalarda büyük bir hayal kırıklığına ve bazen telafisi mümkün olmayan durumlara yol açmaktadır. Bağışçı olacak kişilerin, bu konuda daha duyarlı davranması gerekir" diye konuştu.