Vücutta ihtiyaç duyulan demirin, eksikliği nedeniyle karşılanmaması durumuna demir eksikliği deniyor. Kan hücrelerinin organlara oksijen taşımasını kolaylaştıran demir, vücutta karşılanmadığında organlara taşınan oksijen miktarında azalma meydana gelir. Uzmanlar, demir eksikliği yaşanması durumunda mutlaka takviyelerden destek alınması gerektiğini bununla birlikte demir bakımından zengin olan besinlerin tüketilmesi gerektiğini belirtiyor. İşte demir eksikliğini gideren besinler...
KIRMIZI ET:
Özellikle dana eti ve kuzu eti, demir açısından zengindir.
CİĞER:
Tavuk ciğeri, dana ciğeri gibi hayvansal kaynaklı ciğerler yüksek demir içeriğine sahiptir.
DENİZ ÜRÜNLERİ:
Özellikle istiridye, midye ve kalamar gibi deniz ürünleri demir bakımından zengindir.
BAKLAGİLLER:
Nohut, mercimek, fasulye gibi baklagiller, demir içerir ve diğer bitkisel besinlerle birlikte alındığında demir emilimini artırabilir.
KOYU YEŞİL YAPRAKLI SEBZELER:
Ispanak, pazı, lahana, brokoli gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler, demir açısından zengin kaynaklardır.
KURU MEYVELER:
Kuru kayısı, kuru üzüm gibi kuru meyveler demir içeriği açısından zengindir.
KURUYEMİŞLER:
Badem, fındık, ceviz gibi kuruyemişler de demir deposu olarak kabul edilir.
KİNOA:
Oldukça zengin besin değerlerine sahip olan kinoa, demir içermesi nedeniyle demir eksikliği olan kişilerin tüketmesi öneriliyor.
FISTIK EZMESİ:
Hem lezzetli hem sağlıklı besinlerden biri olan fıstık ezmesi, demir takviyeleri kadar yoğun demir içeriyor. Düzenli olarak tüketildiğinde demir eksikliği sorununu ortadan kaldırıyor.