Zatürre (Pnömoni) nedir? Zatürre belirtileri nelerdir?
Tıpta pnömoni ismiyle anılan zatürre aslında akciğere yerleşen virüsler, bakteriler ve mantarlarla ortaya çıkan iltihabik bir rahatsızlıktır. Başlangıcında herhangi bir belirti göstermeyen zatürre ilerlediğini zaman kendisini belli etmekte. Peki zatürre nedir, belirtileri nelerdir?
- Sağlık
- Haber Merkezi
- Giriş Tarihi: 24 Ekim 2023 09:15
- Güncelleme Tarihi: 24 Ekim 2023 09:24
Pnömoni, yani yaygın bilinen adıyla zatürre, virüs ya da bakteriler nedeniyle akciğerlerde meydana gelen bir enfeksiyon. Özellikle geçmişte bu enfeksiyonlar son derece tehlikeli boyutlardaydı ancak günümüzde gerek geliştirilen aşılar, gerekse tedavi yöntemlerindeki gelişmeler sayesinde artık çok daha kolay tedavi edilebiliyor.
Zatürre nedir, belirtileri nelerdir ve zatürreden nasıl korunur işte tüm ayrıntılar...
ZATÜRRE (PNÖMONİ) NEDİR?
Pnömoni, akciğerlerden birinde veya her ikisinde bulunan hava keselerini iltihaplandıran bir enfeksiyondur. Hava keseleri sıvı veya irin (cerahatli madde) ile dolabilir ve balgam veya irinle öksürüğe, ateşe, titremeye ve nefes almada zorluğa neden olabilir. Bakteriler, virüsler ve mantarlar dahil olmak üzere çeşitli organizmalar zatürreye neden olabilir.
Pnömoni ciddiyeti hafif veya yaşamı tehdit edici olabilir. Bebekler ve küçük çocuklar, 65 yaşından büyükler ve sağlık sorunları veya zayıflamış bağışıklık sistemi olan kişiler için çok tehlikeli olabilir.
ZATÜRRE (PNÖMONİ) BELİRTİLERİ NELERDİR?
Zatürre belirti ve semptomları, enfeksiyona neden olan mikrop türü, kişinin yaş ve genel sağlığı gibi faktörlere bağlı olarak hafiften şiddetliye doğru değişir. Hafif belirti ve semptomlar genellikle soğuk algınlığı veya gribe benzerdir ancak daha uzun sürer.
Zatürre belirtileri ve semptomları şunları içerebilir:
Nefes alırken veya öksürürken göğüs ağrısı
Zihinsel farkındalıkta kafa karışıklığı veya değişiklikler (65 yaş ve üstü yetişkinlerde görülür)
Balgam üretebilen öksürük
Yorgunluk
Ateş, terleme ve titreyen titreme
Vücut Normal vücut ısısının altına düşer (65 yaş üstü yetişkinlerde ve bağışıklık sistemi zayıf kişilerde)
Mide bulantısı, kusma veya ishal
Nefes darlığı
ZATÜRRE'DEN NASIL KORUNULUR?
Zatürreden korunmanın en önemli yolu aşılardır. Sağlık Bakanlığı, ulusal aşı takviminde tüm çocukların 2, 4, 6 ve 12'nci ayların sonunda zatürre aşısı olması gerektiğini bildirmiştir. Bunun yanı sıra, risk faktörleri bulunan, özellikle 65 yaşın üzerindeki kişilerin konuyla ilgili olarak hekimlerine danışmaları oldukça önemlidir.
ZATÜRRE TEDAVİSİ NASILDIR?
Birçok vakada zatürre evde tedavi edilebilir. Ağır belirtilerin, yaşlı hastaların, oksijen tedavisi veya yoğun bakım desteği gerektiren hastaların hastaneye yatması gerekir. Tedavi hastaya göre değişir. Tedaviye erken başlandığında ve ayaktan tedavi edilebilen belirtilerde sonuçlar daha verimli ve umut vericidir.
- Bağışıklığı güçlendiren dut kurusu çayı nasıl yapılır? Dut kurusu çayı neye iyi gelir?
- Menengiç bitkisinin faydaları nedir? Kahvesini içen bir daha içiyor! Menengiç kahvesi nasıl yapılır?
- Bilinçsizce vitamin alanlar dikkat! DNA hasarına sebep olabilir
- 112 Acil Çağrı Merkezleri, geçen yıl 103 milyon çağrıya yanıt verdi