Gıda zehirlenmesi nasıl anlaşılır? Zehirlenince ne yapmak gerekir?
Çabuk bozulan, sıcakta kalan ya da çürüyerek zehirlenmelere neden olan besinler, mide bulantısı, kusma ishal gibi belirtilerle kendini belli eder. Peki gıda zehirlenmesi durumunda neler yapmak gerekir? Bozulmuş gıdalar nasıl anlaşılır? İşte detaylar...
- Sağlık
- Haber Merkezi
- Giriş Tarihi: 01 Aralık 2023 10:42
- Güncelleme Tarihi: 01 Aralık 2023 10:56
Gıda zehirlenmesine sık olarak bozulmuş, mikroplanmış yiyecekler neden olur. Çeşitli bakteriler, virüsler, parazitler ve bunların salgıladığı zehirli maddeler vücutta çeşitli hastalıklara neden olur.
Dünya Sağlık Örgütü'ne göre; besinler aracılığıyla taşınan bakteri, virüs, parazit, toksin ve kimyasal maddelerden kaynaklanan besin zehirlenmeleri dünyada her yıl yaklaşık 600 milyon kişiyi etkiliyor.
Hafif zehirlenmeler, birkaç saat veya en kötü durumda 1-2 gün sürer. Fakat bazı besin zehirlenmeleri -botulizm ve kimyasal zehirlenme- çok şiddetlidir ve kişinin hayatını tehdit edebilir.