Sarı nokta tedavi edilmezse görme kaybına neden olabilir
- Sağlık
- Haber Merkezi
- Giriş Tarihi: 23 Aralık 2023
YAŞLA BİRLİKTE ARTAR
Maküla dejenerasyonunun görülme oranını yaş ile arttığı için yaşa bağlı maküla dejenerasyonu olarak adlandırıldığını söyleyen Op. Dr. Sami Toyran, "Maküla dejenerasyonu 50 yaş üstü yetişkinlerde sık görülen bir rahatsızlıktır. 65 yaşın altında yüzde 2, 65-75 yaş arasında yüzde 10, 75 yaşın üzerinde yüzde 30 oranında görülür. Gelişmiş ülkelerde, 65 yaş üstü bireylerde en yaygın körlük sebebidir. Hastalığın görülme riski, özellikle 55 yaş sonrasında alınan her yaşla biraz daha yükselir" diye konuştu.
NASIL TEDAVİ EDİLİR?
MAKÜLA dejenerasyonunun genellikle yavaş ve ağrısız bir görme kaybına neden olduğunu kaydeden Op. Dr. Sami Toyran ancak nadir durumlarda, görme kaybının aniden de oluşabileceğini söyledi. Op. Dr. Sami Toyran hastalığın kuru ve ıslak olmak üzere iki çeşidi bulunduğunu belirterek tedavi yöntemleri hakkında şu bilgileri verdi:
KURU tip: Makula dejenerasyonu için özel bir tedavi yöntemi yoktur. Ancak, antioksidan vitaminler, lutein ve zeaksantin gibi pigment takviyeleri almak hastalığın ilerlemesini yavaşlatabilir. Ayrıca, sağlıklı bir diyetle beslenmek, egzersiz yapmak, sigaradan uzak durmak ve gözleri güneşten korumak da önemlidir.
ISLAK tip: Makulada anormal kan damarlarının büyümesi ve sızıntı yapması ile tanımlanır. Bu sızıntı, makuladaki hücrelere zarar verir ve görme alanında kör noktalar oluşturur. Islak tip, daha az yaygın olmasına rağmen, daha ciddi ve hızlı görme kaybına neden olur. Islak tip makula dejenerasyonu için, göz içine ilaç enjeksiyonu, lazer tedavisi veya fotodinamik tedavi gibi yöntemler uygulanabilir. Bu yöntemler, anormal kan damarlarının büyümesini ve sızıntısını durdurmak veya azaltmak için kullanılır.