2024’te güçlü bir bağışıklık için!
Beslenme ve Diyet Uzmanı Mehlika Öktem diyor ki...
- Sağlık
- Haber Merkezi
- Giriş Tarihi: 07 Ocak 2024
1) DİYETİNİZİ GÖZDEN GEÇİRİN
SAĞLIKLA ilgili her noktada diyetin ne kadar önemli olduğunu çok iyi biliyoruz. Beslenme bağışıklık sistemini doğrudan etkiler. Meyve, sebze, tam tahıl ve protein kaynakları içeren dengeli bir diyet, vücudun bağışıklık için ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri sağlar. Özellikle C vitamini, A vitamini, D vitamini, çinko ve demir gibi besin öğeleri, bağışıklık sisteminin düzgün çalışması için kritiktir. Ayrıca meyve ve sebzelerdeki antioksidanlar, vücudu hücre hasarından koruyarak bağışıklık sistemini güçlendirir. Bunun dışında bağışıklık sistemi fonksiyonunu bozan, besin değeri düşük, işlenmiş gıdalardan uzak durmalısınız. İlave şeker içeren paketli gıdalar, cips ve fast food gibi tuzlu yiyecekler, omega-6'dan zengin diyet, kızarmış besinler, işlenmiş et ürünleri bağışıklık sisteminizi zayıflatır.
2) BAĞIRSAK SAĞLIĞINA ÖNEM
BİLİMSEL çalışmalar, sağlıklı bir bağırsak florasının, bağışıklık hücrelerinin normal ve sağlıklı hücrelerle zararlı istilacı organizmalar arasında ayrım yapma yeteneğini geliştirebileceğini göstermektedir. Fermente gıdalar, bağırsak florasına iyi gelen probiyotik adı verilen faydalı bakteriler açısından zengindir. Bu yiyecekler arasında yoğurt, lahana turşusu ve kefir gibi besinler vardır ve bu besinleri beslenmenize ekleyerek bağırsak sağlığınızı destekleyebilirsiniz. Eğer bu besinlerden yeteri kadar tüketemiyorsanız probiyotik takviyesi almayı düşünebilirsiniz.
3) EGZERSİZ RUTİNİ
HAFTADA birkaç gün yapılan düzenli egzersiz bağışıklık sistemini güçlendirmekte, hastalıklara karşı direnci artırmakta ve genel sağlığı iyileştirmektedir. Peki düzenli egzersiz bu etkiyi nasıl sağlar? Orta şiddette egzersiz, bağışıklık hücrelerini aktive eder ve kan dolaşımında bulunan bu hücrelerin dokulara taşınmasına yardımcı olur. Egzersiz aynı zamanda vücuttaki lenfatik sistemi harekete geçirir. Lenfatik sistem, bağışıklık hücrelerinin dolaşımını artırarak vücuttaki toksinleri temizler ve enfeksiyonlara karşı daha etkili bir savunma sağlar. Son olarak egzersiz sırasında vücut sıcaklığının yükselmesi patojenlere karşı bir savunma mekanizması oluşturarak enfeksiyon riskini azaltır.
4) UYKU KALİTESİ
HER gece yeterli ve kaliteli uyku almak, vücudunuzun kendini onarmasına ve güçlenmesine yardımcı olur. Tam tersi şekilde yetersiz veya kalitesiz bir uyku birçok hastalığa karşı direncimizi azaltmaktadır. Yapılan bir çalışmada geceleri 6 saatten az uyuyanların soğuk algınlığına yakalanma olasılığı, 6 saat veya daha fazla uyuyanlara göre çok daha yüksek bulunmuştur. Peki ne kadar uyumalısınız? Yetişkinlerin 7-9 saat uyuması gerekirken, çocuk ve gençler 8-10 saate kadar uyuyabilirler. Uykuya dalmakta zorluk çekiyorsanız, telefon, tablet, televizyon ve bilgisayarınızdan yayılan mavi ışık vücudunuzun doğal uyku döngüsünü bozabileceğinden yatmadan önce ekran süresini bir saat süreyle sınırlamayı deneyebilirsiniz.
5) STRES YÖNETİM TEKNİKLERİ
MODERN yaşamın getirdiği stres, bağışıklık sisteminizi zayıflatabilir. Eğer stresiniz uyku bozukluklarına, daha sağlıksız gıda yeme eğilimine, su alımının azalmasına yol açıyorsa, bağışıklık sisteminiz üzerinde olumsuz bir etkiye sahiptir. Ayrıca kronik stres, yüksek kortizol hormonu seviyelerine neden olabilir. Bu durum özellikle karın çevresi dediğimiz abdominal yağ depolanmasını teşvik edebilir. Meditasyon, yoga, derin nefes almak gibi stres yönetimi tekniklerini günlük yaşamınıza dahil ederek stresi azaltıp bağışıklık sisteminizi destekleyebilirsiniz.
6) SIVI TÜKETİMİNİ ARTIRIN
DEHİDRASYON yani susuzluk baş ağrısına neden olabilir ve fiziksel performansınızı, odaklanmanızı, ruh halinizi, sindiriminizi, kalp ve böbrek fonksiyonunuzu ve bağışıklık sisteminizi doğrudan etkiler. Sadece nefes alarak bile günde 1 bardak, idrara çıkma nedeniyle günde 6 bardak su kaybediyoruz. Bu nedenle bu kaybettiğimiz suyu yerine koymamız gereklidir. Yeterli miktarda su alıp almadığınızı anlamak için idrar renginizi takip edebilirsiniz. Rengi soluk sarı olması gerekmektedir. Eğer daha koyu ise su tüketiminizi artırmanız gereklidir. Artık 2024'ü kendinize iyi bakma yılı ilan edebilirsiniz. Düzenli su tüketimi, sağlıklı beslenme alışkanlıkları, yeterli uyku ve düzenli egzersiz, bağışıklık sistemini destekleyen temel unsurlardır. Ayrıca, stres yönetimi, yeterli sıvı tüketimi ve güçlü bir bağırsak florası enfeksiyonlara karşı ekstra koruma sağlayabilir. Unutmayalım ki, bir dengeli yaşam tarzı sadece güçlü bir bağışıklık sistemi için değil, genel sağlığımız için de kritik bir öneme sahiptir.