Üzüm çekirdeğinin faydaları nelerdir? Üzüm çekirdeği neye iyi gelir?
Sağlık açısından oldukça önemli bir besin kaynağı olan üzüm kadar üzümün çekirdekleri de faydalıdır. Üzüm çekirdekleri cildi güzelleştirdiği gibi tıbbi alanlarda da kullanılır. Peki üzüm çekirdeğinin faydaları nelerdir, neye iyi gelir? İşte detaylar...
- Sağlık
- Haber Merkezi
- Giriş Tarihi: 19 Ocak 2024 13:26
- Güncelleme Tarihi: 19 Ocak 2024 13:30
Tatlı ve ekşi olmak üzere iki farklı tadı bulunan üzümün, çekirdekleri son zamanlarda popüler olmaya başlamıştır. Bilhassa yapılan incelemelerde üzüm çekirdeğinin insan sağlığı açısından yararlarının bulunduğu ortaya konmuştur. Eski dönemlerde kadınların güzellik sırrı olan üzüm çekirdeği ayrıca tıbbi alanlarda da çok sık bir şekilde kullanılmaktadır.
ÜZÜM ÇEKİRDEĞİNİN FAYDALARI NELERDİR?
Üzüm çekirdeğinin faydaları kısaca;
İnsan vücudunu, zararlı bileşenlerden arındırır. Bu yüzden dolaşımı olumlu etkiler. Dolaşımı hızlandıran üzüm çekirdeği, damar tıkanıklığını azaltır. Bununla beraber kalp sağlığı açısından da faydalıdır. Uzmanlar, kalp problemi yaşayan bireylerin sürekli bir şekilde tüketilmesi gerektiğini belirtmektedir.
Enfeksiyon ve iltihaplanma tedavisi için doğal ilaç şeklinde kullanılan üzüm çekirdeği, etkenlere bağlı şekilde gelişen; cilt sorunları, egzama, kireçlenme, kolit, sinüzit, idrar yolu enfeksiyonu ve gastrit gibi hastalıklara iyi gelir.
Üzüm çekirdeği böbrekleri ve bağırsakları temizleyip, kum ve taş oluşumunun önüne geçer.
ÜZÜM ÇEKİRDEĞİ NEYE İYİ GELİR?
Üzüm çekirdeği; kolajeni arttırır. Bununla beraber kemik ve cilt sağlığını korur. Bilhassa yaşlanmanın önüne geçerek, ciltte oluşma olasılığı olan akne ve sivilcelerin tedavisinde kullanılır. Bunun dışında vitamin eksikliğinden ötürü görülen deri ve saç dökülmesi adına birebir yarar sağlar.
Üzüm çekirdeğinin içermiş olduğu E vitamini; gözde bulunan sarı noktaların deforme olmasını engelleyip görme olasılığını arttırır. Uzman bireyler, uzun zamanlı bilgisayar kullanan ve ışığa maruz kalan kişilerin, üzüm çekirdeğini bolca tüketmesi gerektiğini belirtmektedir. Kan dolaşımını hızlandırmasından ötürü saç köklerinde ölmüş olan derinin sayısını azaltıp canlılık kazanmasına yardımcı olur.
ÜZÜM ÇEKİRDEĞİ NE İŞE YARAR?
Üzüm çekirdeği; antioksidanlarla doludur. Bununla beraber insan vücudunu serbest radikallerden koruyarak bu sayede insan vücudunun korunmasına destek olur. Antioksidanlar ile hasarlı ve zayıf kan damarlarını güçlendirir.
Üzüm çekirdeği; vücudu dıştan etkilenen kötü durumlara karşı da korur. Bununla beraber üzüm çekirdeği, stresin etkilerini de en aza indirir.
Cilt adına da çok yararlı olan üzüm çekirdeği, birçok kozmetik ürünlerinin içerisinde bulunmaktadır. Ciltte yaşlanma ve sarkmanın önüne geçmekte ve bağ dokularını güçlendirmektedir.
ÜZÜM ÇEKİRDEĞİNİN AZ BİLİNEN FAYDALARI
Üzüm çekirdeğinin az bilinen faydaları aşağıdaki gibi sıralanacaktır;
Kötü kolesterolü düşürüp, kalp rahatsızlığı riskine karşı koruma sağlar.
Kan dolaşımını arttırır.
Hemoroide bağlı olan ağrı ve şişliği gidererek, kanamaları hafifletir.
Yaraların iyileşmesine olanak tanır.
Cildin yumuşamasına ve esnekliğinin artmasına yardımcıdır.
Artritten ötürü ortaya çıkan şişme ve ağrılara karşı rahatlama sağlar.
Örümcek damar ve varisin önüne geçer.
Kas yorgunluğuna oldukça iyi gelir.
Cildin nem oranı dengelenir.
Cildin gözeneklerini temizler.
Akne ve sivilce tedavisinde oldukça etkilidir.
Yaşlılık ve güneş lekelerine çok iyi gelir.
Saç dibinde egzama ve kepeğin oluşumunu önler.
Göz altı morluklarına iyi gelir.
Saçı nemlendirerek yumuşatır.
Üzüm çekirdeğinin bilinmeyen birden fazla faydası vardır. Bununla beraber üzüm çekirdeğinin insan sağlığı açısından çok önemli olduğunu belirtmek gerekir. Üzüm çekirdeğinin tüketilmesi, vücut açısından çok yararlıdır.
ÜZÜM ÇEKİRDEĞİNİN ZARARLARI VAR MIDIR?
Üzüm çekirdeğinin bilinen bir zararı olmamakla beraber hastalığı olan kişilerin, hekime danışarak kullanmalarında fayda vardır.
ÜZÜM ÇEKİRDEĞİNİ KİMLER KULLANMAMALIDIR?
Üzüm çekirdeğini herkes kullanabilir. Ancak hastalığı bulunan kişilerin dikkatli ve hekime danışarak kullanması doğru olacaktır.