Hayata ışık tutan belgeseller ekranda
- Sarmaşık
- Giriş Tarihi: 05 Ekim 2011 16:24
TRT Belgesel, yeni yayın döneminde de her biri, aylar süren araştırmalara dayanan belgesel dizileriyle, ekranda kalite arayan izleyiciye, birbirinden özel yapımlar sunuyor
TRT'nin belgesel kuşağı, şovdan, sinemadan, yerli dizi sarmalından kurtulmak isteyen izleyicilere farklı bir kapı açıyor. İnsanına kendini, toplumunu, tarihini, çevresini, değerlerini anlatıyor, yeni hayatlara kucak açıyor. TRT Belgesel, bu amaçla yeyin yayın döneminde özel programlarla hazırlandı. Bunlar arasında "Damgaların Göçü", "Deniz Yüzlü İnsanlar", "Gökkubbede Gezintiler", "Mavi Tutku", "Suyla Çevrili Hayatlar", "Zamanın Tanığı", "Minik Çelebiler", "Tepedeki Sır", "Türkiye'nin Kuşları", "Dünyanın En Güzel Yeri", "Çağa Direnen Ustalar" ve "Son Göç" dikkat çekiyor.
DAMGALARIN GÖÇÜ
Bu dönemin en önemli belgesellerinden "Damgaların Göçü" iki yıllık bir araştırma sonrasında, kalabalık bir danışman grubunun gözetiminde gerçekleştirilmiş titiz bir çalışmanın ürünü. Ankara'nın Güdül ilçesi Salihler Köyü yakınlarında, Düdük Dağı çevresinde bulunan kalıntılar, 1071 yılından çok öncelere dayanıyor. Belgesel, geçmişi milattan önceki bin yıllara uzanan Anadolu'nun bağrındaki Türk izlerini dünyaya sunuyor.
DENİZ YÜZLÜ İNSANLAR
Belgeselde her hafta farklı bir denizci hikayesi ekrana geliyor. Sürmeneli balıkçılardan keyfi deniz olanlara, suda yaşayan ağaçlardan Çin Mahallesi sakinlerine kadar birbirinden ilginç bölümler TRT Belgesel ekranında izleyiciyle buluşuyor. Deniz Yüzlü İnsanlar belgesel serisi, Türkiye denizlerinde yaşanan renkli insan hikekrana taşıyor. "Sizce Dünyanın En Güzel Yeri Neresi?"nde ise dünyanın en güzel yerinin, insanların doğduğu, büyüdüğü ya da yaşadığı yer olduğundan yola çıkan program ekibi, Türkiye çapında 13 özel şehir seçmiş.
GÖKKUBBEDE GEZİNTİLER
Sunuculuğunu Doç. Dr. A. Sinan Sertöz ve Zehra Tülin Sertöz'üan yaptığı yedi bölümden oluşan bu yapımda uzay ve astronomi bilimi konu ediliyor. İlk bölümün adı "Dünya Diye Bir Yer"... Astronomi biliminin öncülerinden bilgiler veriliyor, Aristo ve Galileo'nun astronomi ile ilgili görüşleri anlatılıyor. ikinci bölümde ise güneş ve güneş tutulması konu ediliyor.
"Mavi Tutku" adlı belgeselde Türkiye'nin sualtı zenginlikleri ekrana geliyor. "Son Göç"te ise Türkmenlerin Orta Asya'da başlayan göçünün günümüze uzanan son temsilcisi olan Sarıkeçililerin yaylak ve kışlık arasındaki yaşam savaşı anlatılıyor.
SUYLA ÇEVRİLİ HAYATLAR
Adalar... Kınalı, Burgaz, Heybeli, Büyükada, Paşalimanı, Ekinlik, Avşa, Marmara, Bozcaada ve Gökçeada... Altı bölümlük belgeselde TRT Kameraları bu kez adalara odaklandı ve adalar ile adalıları yaşamları, tarihi ve ekonomileriyle kayıt altına aldı. Kışıyla, baharıyla, yazıylaUğraşları, sorunları, geçmişleri, sevinçleri ve umutlarıylaHemen hepsinden bir şeyler bulabileceğiniz "Suyla Çevrili Hayatlar" adlı belgesel dizi, birçok zenginliğe yelken açacak. "Türkiye'nin Kuşları'nda ise doğal hayatın vazgeçilmez türlerinden olan kuşların, Türkiye coğrafyasında buluşma noktaları, ekolojik dengeye katkıları ve yaşamları anlatılıyor.
ZAMANIN TANIĞI
Gezgin ve doğa fotoğrafçısı Cemal Gülas'ın gözünden, insana uzak, bakir alanların içinde yaşanan öykülerin yansıtıldığı, Anadolu'nun bugününü ve bilinmeyen yönlerini anlatan ve altmış sekiz bölümden oluşan yapım. Görsel bir coğrafya şöleni oluşturan, çalışmalarını 1993 yılından beri sürdüren Gülas bu programla Anadolu'nun özellikle volkanik yapısını takip ediyor.