Tezgahta, ustasının marifetli ellerinde doğranırken çıkardığı sesten dolayı Tirelilerin "Tak Tak Kebabı" diye andığı meşhur "Kuyu Kebabı", son zamanlarda yerli ve yabancı medyanın ilgi odağı oldu
NADİR UYSAL (TİRE)
Tire'nin, meşhur Tak Tak Kebabı'nın ünü ilçe sınırlarını aştı. Tezgahta, ustasının marifetli ellerinde doğranırken çıkardığı sesten dolayı ilçe halkının "Tak Tak Kebabı" diye andığı meşhur "Kuyu Kebabı", son zamanlarda yerli ve yabancı medyanın ilgi odağı oldu. Her sabah 05.00'te müşterilere sunulan ve kısa sürede tükenen 'tak tak kebabını' deyim yerindeyse yetişen yiyebiliyor. Birçok 'gurmenin', tadına baktıktan sonra, övgü dolu sözlerle bahsettiği 'Kuyu Kebabı' en geç saat 09.30'da bitiyor. Adına şarkılar yazılan bu olağanüstü lezzet, son zamanlarda dünyaca ünlü televizyon kanallarına ve dergilerine konu oluyor. İlçenin tarihi çarsında,"Babaoğlu Kebapçısı" adlı mütevazi mekanında, her gün aksatmadan Kuyu Kebabı'nı satışa sunduklarını gururla anlatan, Fikri Babaoğlu (45), "Tireliler, Kuyu Kebabı'nı yüzyıllardır severek tüketiyor. İlçe dışından gelen yabancı misafirlerimiz ise kebabımızın sabahın erken saatlerinde tükendiğini öğrenince hayal kırıklığına uğruyor" dedi.
GELENEKSEL LEZZET
Kebabın tarihçesinin Orta Asya'ya, Tatarlara kadar dayandığını belirten Babaoğlu, "Ben işletmemizin 4 kuşak temsilcisiyim. 85 yıldır bu işi yapıyoruz. Rahmetli babam Selahattin Babaoğlu, kendisine dedesinden miras kalan mesleğimizi ölünceye kadar devam ettirdi. Benden sonra da 22 yaşındaki oğlum devam ettirecek. Tire'de bu geleneksel tadı sürdüren bizimle birlikte sadece 3 işletme var. Günde, ortalama 3 kuzu işliyoruz. Bunun yanında tandırın yağından elde ettiğimiz çorba da tüketiciden oldukça rağbet görüyor. Meşhur kebabımız, halk arasında Tandır, Kuyu, Büryan veya Tak Tak Kebabı olarak biliniyor. Sadece Tire'den değil, Türkiye'nin dört bir yanından müşterilerimiz var" diye konuştu.
SABAHLARI YENİYOR
Sabahları yenilen tandırın, bir avcı geleneği olduğu sanılmaktadır. "Avcı Mehmet" diye anılan Padişah IV. Mehmet'in, Tire dağlarında ava çıkmadan önce sabahları kafilesine kuzu veya oğlak çevirerek, tandır yedirdiği rivayet edilmektedir. Günümüzde ise sabah 05.00 civarında tezgahlarda yerini alan "Kuyu Kebabı" için hazırlıklar gecenin ilk saatlerinde başlıyor ve büyük emek veriliyor.