Her şey hayat içindir
- Sarmaşık
- Giriş Tarihi: 02 Eylül 2015 15:36
Selam sağlık dostları, bu gün ilk yazım ile sizleri selamlamak istiyorum. Köşemiz sağlık üzerine olacak. Fakat biraz çizgilerin dışına çıkarak görünenin arkasındaki hayatınızı sağlıklı bir şekilde nasıl dizayn edeceğinizi sizler ile bu köşede paylaşacağım. Görünenin arkasındaki derken çok farklı bir şeyler algılanmasın. Sadece biraz açımızı geniş tutarak insanlık var olduğundan beri ortaya konan kadim yöntemleri sağlık ve hayat çizgimize dahil edeceğiz.
Bazen dertlerimize derman arayacağız, bazen ise kadim yöntemleri beraberce gözden geçireceğiz. Akupunkturdan hacamata, bitkisel tedavilerden refleksolojiye kadar birçok yöntem bu satırlarda yer bulacak. Bazen sorularınız ile satırlarımız şekillenecek, merak ettiğiniz sorularınıza cevaplar sunacağız. Klasik izahların dışına çıkarak dertlerinize derman olmaya çalışacağız. Gelelim ilk yazımıza...
Çevremize baktığımızda gözümüze çarpan tek bir hakikat vardır. O da her şeyin hayata hizmet etmesidir. Atmosferik basınçtan yağan yağmurlara, buzullardaki dizayndan ayın hareketlerine kadar her şey bunun göstergesidir. Çünkü bu değerlerdeki milimlik oynamalar hem hayatı hem de hayat kalitemizi derinden etkiler. Hatta bu hakikat o kadar barizleşmiştir ki, hayata hizmette eksikliği olan her şey eksik ve yetersiz olarak algılanır. Bu algı gereği hayata ters düşenler ise tukaka olarak söylemlendirilir. Yani hayat değerlendirilmede en ön sırada yer alır.
SAĞLIK VAZGEÇİLMEZDİR
Hayatın hayatlanması ise sağlık ile mümkündür. Çünkü sıhhatin olmadığı yerde kaliteli bir hayattan bahsetmek mümkün değildir. Bunu en iyi dillendiren de Kanuni'nin şu sözü olmuştur. "Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi, olmaya devlet cihanda, bir nefes sıhhat gibi". Tabiri uygunsa "dünyalar da senin olsa sıhhatin olmadıktan sonra kıymeti yok". O zaman denebilir ki, her şey sağlığa sağlık ise hayata hizmet eder.
KORUNMASI GEREKLİDİR
Sağlığımızın ön şartı ise onu koruyabilmekte yatar. Çünkü, sağlığımızı ne kadar koruyabilirsek o kadar hayatımızı verimli ve yaşanır hale getiririz. Fakat bizleri tehdit eden bu kadar etkenin yanında sağlığımızın nasıl korunacağı önemli bir sorudur. Bunun cevabı ise, hayat ile uyumdan geçer. Çünkü, hayatımızı tehdit eden her şey aynı zamanda sağlığımızı da tehdit eder. Bu tehditleri azaltarak işe başlayabiliriz. Bu yaklaşımda, sigara, alkol gibi toksik alışkanlıklarımız varsa uzaklaşmamız. Düzensiz beslenme ve hareketsiz yaşam gibi adetlerimizi bırakmamız birinci şartımız olacaktır. Bu alışkanlıkların bırakılması ile birlikte hayat ve yaratılış formatlarına dönmek ise ikinci şart olacaktır. Topraktan yaratılan insanın topraktan uzak kalması, su ile şekillenen bedenin susuz yaşaması, oksijeni tükenmiş sanayii yapılanmaları ile haşir neşir olmak ve gün ve güneşi terk etmemiz hayat ve yaratılış formatlarından uzak kalmak demektir. Bu iki yaklaşım, yani zararlılardan uzaklaşma ve orijinal yaratılış süreçlerine dönüş, sağlığımızın korunması açısından önem arz eder.
HASTALIK SÜRECİ BAŞLAR
Hayata uyum sağlığı sağlık ise düzenli bir hayat tarzını destekler. Aksi taktirde hastalık süreçlerinin yaşanması içten bile değildir. Çünkü, hayat süreçlerinde zorlanan bedenimiz tansiyon, şeker ve kolesterol yüksekliği gibi sorunları ortaya çıkaracaktır. Hastalık olarak algılanan bu sonuçlar aslında hayat ile uyumsuzluğun neticesi olarak ortaya çıkan yeni değerlerdir. Buna en güzel örnek ise kolesterol ve tansiyon değerlerindeki yükselmeler verilebilir. Çünkü, serbest radikal olarak adlandırılan zehir artışının ardından bedeni korumak için kolesterol ve tansiyon değerleri yükselme yapar. Kolesteroldeki artış hücre hasarlarını azaltırken, tansiyondaki artış ise dokuların beslenmesini koordine eder. Yani bu yükselmeler ile beden kendini korumaya alır. Bu nedenle ortaya konan bu yeni değerlerin hastalık olarak algılanması ayrı bir algı problemidir. Bu algı ile koruyucu yaklaşımların yerini bitmeyen tedavi süreçleri alır. Bu süreçlerin yaşanmaması için unutmamız gereken ise sağlık ve hayat arasındaki ilişki olacaktır. Yani "her şey sağlık sağlık ise hayat içindir"
SON SÖZ
Bu satırlarımız ile sağlıklı bir hayat yolculuğuna başlamış bulunuyoruz. Sorularınız bizleri bu yolculukta yönlendirecek ve bu yolculukta sağlıklı bir hayat hedefi ilklerimiz arasında yer alacaktır... Bir dahaki yazımızda buluşmak dileğiyle.