Osmanlı’ya sığınan Yahudilere kucak açan otel
İspanya’dan göçle gelen ve Osmanlı İmparatorluğu’nun kucak açtığı Yahudilerin yokluk içinde birbirine dayanarak kurdukları yeni yaşamlarının en eski tanığı olan Manisa Akhisar Oteli, bir dönem de garibanlar, yoksullar ve kimsesizlere mekan olmuş
- Sarmaşık
- Giriş Tarihi: 18 Kasım 2015 17:40
- Güncelleme Tarihi: 18 Kasım 2015 20:30
30 YILDIR İŞLETİYOR
30 yıl önce vefat eden babası Ahmet Kemal Acar'dan kendisine kalan Manisa Akhisar Oteli'ni ondan önce de dedesi Salih Zorer işletmiş. 1922 yılında İzmir'in kurtuluşunun ardından Kıbrıs'tan gelen Salih Zorer, otelin olduğu binayı satın alarak Manisa Akhisar adını vermiş. Geçmişi çok eski tarihlere dayanan otelde, bir zamanlar İspanya'dan engizisyon mahkemesi tarafından kovulduğu için Osmanlı İmparatorluğu'na sığınan Seferad Yahudileri barınmak için burada kalıyormuş. İspanya'dan göçle gelen ve Osmanlı İmparatorluğu'nun kucak açtığı yahudilerin yokluk içinde birbirine dayanarak kurdukları yeni yaşamlarının en eski tanığı olan Manisa Akhisar Oteli, bir dönem ise garibanlar, yoksullar ve kimsesizlere mekan olmuş.
FİLMLERE PLATO OLMUŞ
Kentin kalabalık, gürültüsü ve stresinden uzak sakin atmosferi ve geniş avlusuyla 56 odası bulunan Manisa Akhisar Oteli aynı zamanda filmlere, dizilere ve belgesel çekimlerine de mekan olmuş. Bazı Cüneyt Arkın filmlerinin de vazgeçilmez mekanı olan Manisa Akhisar Oteli'nde ayrıca sinema sanatçıları Tarık Tarcan, Turgay Tanülkü'nün rol aldığı film çekimlerine de mekan olmuş.
İLK MEYVELİ GAZOZ
Tarihi Manisa Akhisar Oteli'nin kurucusu Salih Zorer Türkiye'nin ilk meyveli Dört Mevsim Gazozlarını çıkaran kişi olarak da biliniyor. Dedesi Salih Zorer'in o dönemde Basmane'de kendi gazoz imalathanesi olduğunu anlatan Salih Acar, "Dört Mevsim Gazozları çok meşhurdu. Yazlık sinemalara, pavyonlara, gece kulüplerine, kahvelere hep dedem gazoz verirdi. Dedem bu sırada otelcilikle de ilgilenerek sadece bu Manisa Akhisar Oteli'ni değil Konya Oteli'ni de açmıştı. Şimdi bize tarihi miras kalan otelimizi ayakta tutmaya çalışıyoruz" dedi.
PLAKET DEĞİL DESTEK
Tarihi binayı ayakta tutmak için mücadele verdiğini söyleyen Salih Acar, "Burası uzun yıllar tarihimize tanıklık etmiş 2. derecede sit alanında bulunan önemli bir yapı. Biz bu yapıyı ayakta tutmanın gurur ve mutluluğunu yaşıyoruz. Ancak ne İzmir Büyükşehir Belediyesi ne Konak Belediyesi herhangi bir destek veriyor. Burada İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 15- 30 Ekim 2012 tarihlerinde "Basmane ve Çevresi Tarih Kültür Sanat ve Arkeoloji Günleri" düzenlendi. Biz de onlara mekanımızı açtık. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu bize sadece teşekkür plaketi verdi. Bize destek vermek sadece plaketle olmuyor. Bu kültür mirası yapılarımızı ayakta tutmak için kendilerinden maddi destek bekliyoruz. Ancak bugüne kadar hiçbir katkı koymadılar" diye konuştu.
TOLGA TEKİN