KÜLTÜR VE SANAT BAŞKENTİ İZMİR - GÜRKAN ERTAÇ
Ünlü piyanist-şantör Ferdi Özbeğen, 1941 yılında Karataş'ta doğdu. Babası Girit göçmeni Hasan Özbeğen, annesi Ankara'da Katolik bir ailenin kızı Anita idi. Sonra Müslüman oldu, Afet adını aldı. Ferdi Özbeğen Kestelli Yokuşu'ndaki Yusuf Riza İlkokulu'nda sınıf arkadaşımdı.
Karataş'ta deniz kenarında villaları bulunan matbaacı Fazıl Baskın ailesinin piyanosundan esinlenerek dersler almaya başladı ve 3 arkadaşıyla birlikte grup kurdu. Ancak babası öldükten sonra bıraktığı borçları ödemek zorunda kaldığından pavyonlarda çalmaya başladı.
PİYANO BOMBA GİBİ PATLADI
Ferdi Özbeğen'in ilk piyanosu pavyon sahibinin ucuza kapattığı elden düşme bir aletti. Bir gece Ferdi çalarken gök gürültüsünü andıran bir sesle patladı, genç sanatçı ölümden ucuz kurtuldu. Daha sonra Hilton Oteli'nde düğün işi buldu ama, sadece 4 parça çalmasını biliyordu, gerisinin ne olacağını kendisi de bilmiyordu. Ancak düğün sahibi imdada yetişti, "Çalsana bir Harmandallı herkes oynasın" dedi ve gerisi geldi. Geceyarısına dek sürekli oyun havası çaldılar. Çiftetelli, Karadeniz havaları gırla gitti.
ELEKTRONİK ORGU TÜRKİYE'YE O GETİRDİ
Elektronik org o sıralarda Türkiye'de pek bilinmiyordu. Ferdi, İtalyanlarda gördüğü bu piyanonun pratiği aleti, 10 bin dolar ödeyerek getirdi, öğrendi, şarkılarıyla piyasayı altüst etti. Onun öncü olduğu piyanist şantör modası aldı, yürüdü.
Dilektaşı, Eskimeyen Dost ve Kandil başta olmak üzere pek çok hit albüme imza attı.
1978'de yılın sanatçısı seçilen Ferdi Özbeğen, 1980'de, Gülşen Bubikoğlu, Tanju Gürsu ve Hulusi Kentmen gibi Türk Sineması'nın emektarları ile birlikte "Tanrıya Feryat" adlı filmde oynadı.
1980'li yılların en popüler yapımlarından biri olan "Perihan Abla" adlı dizide de konuk oyuncu olarak, kadınların ulaşmak için birbirini paraladığı bir sanatçıyı canlandırdı.
1982 yılında ödemiş olduğu 17.903.867 TL vergi ile vergi rekortmeni oldu.
CANSUYUM BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ
Müzik kariyerine 28 albüm sığdıran başarılı sanatçı son olarak eski eserlerinden seçilmiş 18 şarkıdan oluşan "Cansuyum" adını verdiği albümü 2006 yılında çıkardı. Aynı yıl içerisinde 400 eser arasından seçtiği 25 şarkıdan oluşan bir de "Ferdi Özbeğen Best Of" albümü yaptı.
Özbeğen, 80'lerin sonu ile 90'ların başına kadar çıkarttığı albümlerde yine alaturka ve taverna tarzı şarkılar söyledi.
"İNSANLARI HEP UMUDA TAŞIDIM"
Ümit veren sevgileri, dostlukları, arkadaşlıkları ve geleceğe bakışı simgeleyen şarkılar icra ettiğini, hiçbir zaman insanları umutsuzluğa yöneltecek şarkılar yapmadığını dile getiren Özbeğen, kendisini "Türkiye'de eğlendirici piyanistlik unsurunu ilk defa geniş halk kitlelerine taşıyan kişi" olarak tanımlar.
BIRAKTIĞI ESERLER
Filmler: Tanrıya Feryat, Kadınca, Bir Düşmeye Gör. 45'lik Plakları : Altın Mikrofon, Bu da Bizden. Albümleri : Ferdi Özbeğen'le 45 Dakika, Ferdi Özbeğen'le Sohbet, Teşekkürler, Mutluluklar, Nice Yıllara, Yaşadıkça, Bir Sır Gibi, Yirminci Sanat Yılı Şan Konseri, Seviyorum Delicesine, Piyanist, Sizin Seçtiklerinizle, Belki Bir Gün, Sana İhtiyacım Var, Sevdiğiniz Şarkılar, Başka Başka Bambaşka, Senden Sonra, Yaktı Geçti, Kara Sevda, Şarkılarım, Davacı Değilim, Bir Başkadır Ferdi Özbeğen, İşte Geldim, Kandil, Ayrılmayalım, Can Suyum, Ferdi Özbeğen Best Of 2009 - Nerelerdeydiniz.
Ferdi Özbeğen 2001'de prostat kanserine yakalandı, uzun yıllar savaştığı bu hastalıktan kurtulamadı, 2013'te hayata gözlerini yumdu. Sanatçı dostları, hayatı boyunca göstermedikleri ilgiyi, vefatından sonra gösterdiler. Bu büyük sanatçı için Cemal Reşit Rey Salonu'nda özel bir uğurlama töreni yapıldı. Ne mutlu ki, Ferdi Özbeğen, birikimlerinden kalan parasını Türk Eğitim Vakfı'na bağışladı. Onun bıraktıklarıyla yüzlerce genç eğitim görüyor.