GÜRKAN ERTAÇ
Zaman akıp gidiyor. Yokluğuna bir türlü alışamadığım aziz kardeşim, Çeşme Belediye eski Başkan Vekili, ANAP'ın İzmir eski İl Başkanı, Alaçatı'yı canı kadar seven Kemal Kürekçi'yi ebediyete erken uğurladık. Daha çok uzak değil, 2000'lerde onunla Alaçatı Meydanında İsmet İnönü'nün büstünün bulunduğu meydanda oturur, sohbet ederdik. Hep Alaçatı'nın özelliklerinin hakkını alamadığından, Çeşme'nin altında ezildiğinden yakınırdı.
Derdi ki: "Havasıyla, taş evleriyle ve doğasıyla gizli kalmış bir cennet Alaçatı." Alaçatı'nın 100 yılın üzerini soluklayan taş evleri, şimdiki parayla 10 bin lira verseniz elinizde kalırdı (Şimdi 2 milyon liraya alamazsınız).
Çeşmelilerin, Ilıcalıların, Alaçatı'yla o zamanki muhabbetleri, sadece ucuz pazardan alışveriş etmek, evlerinde yapacakları tadilata demirci, keresteci, ya da muslukçu usta aramak, ya da bahçelerini sulayacak bahçevan aramaktı. Bir de yazlıkçıların hedefi, Alaçatılıların elindeki parselleri bedavaya kapamaktı.
44 BİNDEN 3 BİNE
Alaçatı, 19.yüzyılda Rumların egemen olduğu bir belde. İsmi de Alaztata.
Rumlar zamanında orada 44 bin kişinin yaşadığı ve bağcılık, zeytincilik ve şarapçılıkla refah içersinde hayatlarını sürdürdükleri biliniyor.
"Nereden biliyorsun?" diyebilirsiniz.
Kardeşim Erkan Ertaç NATO'da görevliyken Yunan asıllı Amerikalı meslekdaşı Stamatia Konadakis, "Benim dedem Alaçatılı. Acaba ziyarete gelseler eski evlerini gösterirler mi ?" diye sormuş. Erkan da, "Niye göstermesinler, buyursunlar gelsinler" demiş. Dede Kanadakis'ler gelmişler, uzun yıllar oturdukları evi dolaşmışlar, ağlamışlar ve yeni ev sahiplerine teşekkür ettikten sonra, "Alaçatı'da bir barbunya balık yiyelim" demişler.
O yıllarda Alaçatı'da nerde balık lokantası, konuklara, "Balık yemek istiyorsanız Çeşme'ye gdeceksiniz, burada yok" demişler. Adamcağız şaşırmış, "Nasıl olur ? Burada bir dalyan vardı ve her gün 1000 kilo balık çıkardı" yanıtını vermiş. Ve eklemiş:
O zaman nüfus 44 bine yakındı..." Bu anlatılan 1990'lar filan. O zaman Alaçatı'nın nüfusu 44 binden İzmir'e yaşanan göçle maalesef 3 bine düşmüştü.
Şimdi Hacı Memiş Mahallesi'nden geçmek için insan selini yarmak zorundasınız.
SİHİRLİ EL: İSTANBULLULAR
Alaçatı'nın kaderini İstanbullular değiştirdi, kenti bir çekim merkezi haline getirdi. Taş evleri, butik otelleri, otantik sokakları ve cafe restoranları ile Alaçatı Çeşme'nin çekim noktalarının en üst sıralarında yerini alıyor artık. Kite sörf, sörf ve rüzgar sörfü ile dünya çapında bir nama sahip olan Alaçatı sahillerinde beach cluplar sessiz bir tatil imkanı sunuyor.
Butik otelleri ile göz kamaştıran belde her yıl büyürken dokusunu da korumayı başarıyor. Alaçatı yazın iğne atsan yere düşmez durumda.
PORT ALAÇATI HAYAT VERDİ
Fransa 'dan esinlenerek gerçekleştirilen Port Alaçatı, Alaçatı'nın kaderini değiştirmesinde ve şahlanmasında önemli etken.
Koç Holding CEO'su Turgay Durak, Caroline Koç, Coca Cola Dünya CEO'su Muhtar Kent, Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan Tekstil Kralı Jak Eskinazi Port Alaçatılı. Eğlence dünyasının starları Demet Akbağ, Tolga Çevik Pınar Aylin, Ece Erken, Emre Altuğ, Ali-Mine Taran çifti de buralı. Serdar Hotiç, Ender Mermerci, Derin Mermerci, eski ünlü futbolculardan Mustafa Kaplakaslan, Okan Buruk, Sabri Sarıoğlu, Raşi Çetiner, Ufuk Ceylan, Malik Gençalp, Egemen Gençalp , Arda Turan, Selçuk İnan, Burak Yılmaz, Mesut Özil ve Caner Erkin, basketbolcu Nadir Vekiloğlu Hidayet Türkoğlu da bir çırpıda sayıverdiklerimiz bu cennet beldeyi seçenlerden. Alaçatı Mahallesi bağlı olduğu Çeşme'yi gölgede bırakıyor.
ÜNLÜLER AKIN ETTİ
Sanat etkinliklerinin de gerçekleştirildiği belde, ünlü isimler, duayen işadamları ve sosyetenin de vazgeçilmez adresi.
Alaçatı'yı Ot Festivali, Açık deniz orkinoz avı, moda ve sanat etkinlikleri beldeyi son yıllarda zirveye taşıdı. Son yıllarda popülaritesi gitgide artan Alaçatı, ünlülerin yazlıklarına ev sahipliği yapıyor.
Çeşme ve Alaçatı'yı keşfeden ilk isimlerden başında ünlü soprano Ayhan Aydan geliyor. Yıllarca tarımla uğraştı, bu güzel cennete defnedilmesini istedi, yapıldı. Bir diğer ünlü, Sabancı Holding'in patronu Güler Sabancı. Ilıca'da Nars adlı ilk butik otelini açtı..