Bayramda sağlıklı beslenme kuralları
AİLE ziyaretleri, büyük sofralar ve geleneksel lezzetler bir çok kişinin yeme düzenini değiştiriyor. Porsiyonlara dikkat etmemek ve tek tip beslenmek vücudun dengesini bozabiliyor
- Sarmaşık
- Giriş Tarihi: 14 Ağustos 2018 17:08
Kurban Bayramı'nın, yeme alışkanlıklarını değiştiren geleneksel yapısı, kronik hastalıkları olan kişiler için risk oluşturabiliyor. Özellikle; kalp, hipertansiyon, diyabet ile gastrit ve ülser gibi rahatsızlıkları olanlar, et ve tatlı tüketiminin artışına bağlı olarak önemli şikayetler yaşayabiliyor. Özellikle hava sıcaklıklarının yüksek olduğu bu dönemde, bayram süresince beslenme kurallarına uyulması önem taşıyor.
Mineralleri içeren tahıl grupları
Ekmek, pilav ve makarna gibi tahıl grupları başta karbonhidrat olmak üzere; B1, B6, B2 vitaminleri, önemli asitler, doğal lifler ve yağ asitleri, magnezyum, çinko, potasyum gibi mineralleri içerir. Bu nedenle etle birlikte tüketilmesi çok önemlidir.
Vitamin değeri yüksek süt ve ürünleri
Protein, kalsiyum, fosfor, B2 ve B12 vitamini olmak üzere birçok besin öğesinden zengin olan süt ve ürünlerinin menüde yer alması önem taşır. Yoğurt, cacık veya ayran iyi bir seçim olacaktır.
Pişirme şekli önemli
öğelerin oluşumunu, ette bulunan vitaminlerin kaybını ve besin zehirlenmelerini önlemek için eti pişirme tekniklerine dikkat etmek gerekir.
Etin; ızgara, fırın ve haşlama şeklinde hazırlanması sağlıklı olacaktır.
Yağda kızartma ya da kavurma gibi yöntemlerin tercih edilmemesi önerilir.
Katı yağlar et yemeklerinde kullanılmamalı, etin kendi yağı ile pişmesi sağlanmalıdır.
Et kullanılarak yapılan sebze yemekleri ise yağ eklenmeden pişirilmelidir.
Mangal yaparken etler ateşten 15 santimetre uzakta tutulmalı ve kömürler kor halini aldıktan sonra pişirilme işlemi gerçekleştirilmelidir.
Etin hem içi, hem de dışı iyi pişmiş olmalıdır.
Etteki demir miktarını artıran yeşil sebzeler
C vitamininden zengin yeşil yapraklı sebzeler, etin yanına iyi bir tamamlayıcı olacaktır. C vitamini, ette bulunan demirin vücut tarafından emilimini artırır ve vücudun demirden daha çok yararlanmasını sağlar. Bununla birlikte bağırsak düzeni için gerekli posa ve diğer vitamin ile minerallerin alınmasına da yardımcı olur. Uymakta fayda var
Sabah güne kahvaltı ile başlayın.
Günde 2-2.5 lt su tüketin.
Çay ve kahve tüketimini sınırlayın.
Kavurma ve kırmızı eti öğle yemeğinde; sebze ve kuru baklagilleri ise akşam yemeğinde tercih edin.
Etlerin çok yağlı kısımlarını yemeyin, hayvanın iç yağlarını yemeklere lezzet vermek amacıyla kullanmayın.
C ve E vitamini içermeyen etin yanında, bu vitaminlerin bulunduğu sebze, salata, taze sıkılmış meyve sularını tüketin.
Hamurlu tatlı ve çikolata yerine, sütlü ve meyveli tatlıları az porsiyonlarda tüketin.
Günlük tempolu yürüyüşlere bayramda da devam edin.