Özellikle büyük şehirlerde mutsuz olduğundan yakınanların sayısı giderek artıyor. Hele de havaların soğuk ve kasvetli bir hal aldığı bugünlerde pek çok kişi kendini daha mutsuz ve güçsüz hissediyor.
Acıbadem Bakırköy Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayça Güleryüz, başta kırmızı meyveler olmak üzere bazı besinlerin içerikleri itibariyle kişilerin kendilerini mutlu hissetmesini sağlayabildiğinı belirterek, "Günlük beslenmenizde mutlaka bu besinlere yer vermelisiniz" diyor. Güleryüz, mutluluk veren besinleri anlattı, önerilerde bulundu
MUZ, RUH HALİNİ DÜZENLİYOR
Muz, ruh halinizi düzenlemeye yardımcı olan seratonin üretimini sağlayan amino asit triptofan içeriyor. Aynı zamanda muz iyi bir potasyum ve B vitamini olan folat kaynağı. Düşük B vitamini düzeylerine sahip olmak yapılan çalışmalarda depresyona bağlandığından muz iyi bir mutlu edici besin olarak kabul ediliyor. Ancak kan şekerinizi yükseltme hızı fazla olan muzu diyabetiniz varsa porsiyon kontrolü yaparak tüketmeye özen gösterin.
KIRMIZI MEYVELER
Çilek, dut, böğürtlen gibi kırmızı meyvelerin, duygudurum dengeleyici ilaçlar ile kimyasal benzerlikleri bulunuyor. Bu meyvelerde bulunan flavonoid antosiyanidin, artan depresyon oranları ile ilintili olan enflamasyonu da azaltıyor. Küçük taneli meyvelerde porsiyon kontrolü zor olabildiğinden 1 porsiyonu 1 çay bardağı dolusu olacak şekilde tüketebilirsiniz.
BİTTER ÇIKOLATA
Koyu çikolata, iyi bir antioksidan kaynağı.
Aynı zamanda stres hormonu olarak da adlandırılan kortizol seviyelerini de düşürüyor. Tatlı isteğinizi diğer tatlılara oranla daha hızlı keserken kişiyi de mutlu ediyor. Ancak kakao değeri yüksek olan çikolataları tercih ederseniz kalorisinin yüksek olduğunu unutmayın. 1 küçük kare bitter çikolata tüketebilirsiniz.
YUMURTA, ENERJİ VERİYOR
Yumurta, ruh halinizi düzeltmeye yardımcı omega-3 yağ asitleri, çinko, B vitaminleri ve iyodür ile yüklü olan, aynı zamanda protein dolu bir besin.
Kişiyi uzun süre tok ve enerjik tutuyor. Özel bir sağlık durumu olmayan kişilerin tüketeceği günde 1 adet yumurta, mutluluk verirken, zayıflamaya da yardımcı.
Yumurtayı pişirme şekliniz de önemli.
Haşlama yumurta yapıyorsanız gri halka oluşmayacak şekilde kaynatmaya dikkat edin. Tavada yumurta yapacaksanız yanmaz tavada yapmaya özen gösterin.
HAFTADA 3 GÜN SOMON
Ayça Güleryüz, "Somon, depresyonla mücadele edebilen omega-3 yağ asitleriyle dolu. Somonu fırında veya ızgara olarak tercih ederseniz daha sağlıklı bir alternatif olacaktır. Haftada en az 3 gün balık tüketerek ihtiyacınız olan omega-3 ü karşılayabilir hem de mutlu olmaya adım atabilirsiniz" diyor.
ZERDEÇAL
Doğu Asya mutfağında kullanımıyla bilinen sarı baharat, ruh halini artıran ve depresyonla mücadele eden kurkumin içeriyor. Her gün 1 tatlı kaşığı kullanımının hem mutlulukla hem de sağlıkla yüksek bağlantısı var. Özellikle karnabahar, pırasa veya lahana yemeğine yakışan baharatı aynı zamanda, yumurtanızda veya salatalarınızda kullanabilir, yoğurdun içine ilave edebilirsiniz.
YORGUNLUK AZALTAN ISPANAK
Ispanak, depresyonu hafifleten ve yorgunluğu azaltan folik asit içeriyor. Pişirme esnasında tencerenin kapağını çok sık açmayın. Çünkü ıspanak ısı ile fazla temas ettiğinde birçok vitamin ve mineral kaybına uğruyor.
KABAK ÇEKİRDEĞİ
Kabak çekirdeği triptofanın en iyi gıda kaynaklarından biri. Triptofan da sakinleştirici bir etkiye sahip olup hem rahatlatıyor hem de seratonin salgılanmasına yardımcı olarak mutluluk veriyor.
KURU FASULYE
Haftada en az 2 gün kuru fasulye tüketmek hem enerjinizi yükseltebilir hem de zengin lif içeriği sayesinde uzun süre tok hissetmenizi sağlayabilir.
D VİTAMİNİ DEPOSU: KEFİR
Kefir, günlük D vitamini ihtiyacının yüzde 25'ini karşılayabildiği için depresyona karşı fayda sağlayabiliyor.