HER ŞEYİN BAŞI SAĞLIK - MERT ALPDÜNDAR
Guatr, boynun şişmesine neden olan tiroid bezi problemidir.
Guatr'ın pek çok nedeni olsa da başlıca sebeplerinden biri iyot eksikliğidir. Tiroid ve tiroid hormanlarının üretimi için iyot gereklidir. İyot eksikliğinin oluşması durumunda tiroid çalışması yavaşlar ve Guatr oluşumuna neden olur. Dünyada iyot tüketiminin en az olduğu ülkemizde, iyot eksikliğinden kaynaklı Guatr çok sık görülür. Guatr'ın diğer nedenlerinin başında ise tiroid bezinin fazla çalışması gelir. Tiroid bezinin vücut gereksiniminden fazla üretilmesi (hipertiroid) Guatr'a sebebiyet verebilir. Diğer sebepler ise tiroid bezinin normalden az çalışması, tiroid kanseri ve tiroid bezi iltihaplanmasıdır.
BÜYÜYEN TİROİDE DİKKAT
Guatr boğaz tabanında belirgin bir şişmeye neden olabilirken, boğazda baskı hissi, yutmada güçlük, öksürük, ses kısıklığı ve nefes darlığı şikayetlerine sebebiyet verebilir. Tiroid hormonlarının normalden fazla salgılanması durumunda baş ağrısı, baş dönmesi, çarpıntı, titreme, sinirlilik, bulantı, kusma ve ishal görülebilir.
Tiroid bezinin salgıladığı hormonların normalden az olması sonucunda ise kilo alma, kabızlık, halsizlik, ciltte kuruma, saç dökülmesi gibi söz konusu olabilir.
HASTALIĞA ÇARE OLAN KÜR
Guatr hastalığının tıbbi tedaviyi destekleyen doğal çözümlerinin olduğunun altını çizen Doğal Bitkiler Uzmanı Ahmet Bingöl, "Guatr hastalığının en iyi çözümü keten tohumu ile kestane balından yapılan özel kürdür. Bu kür şöyle; 100 gram keten tohumu ile 500 gram kadar saf kestane balı karıştırılıp 1 hafta dinlendirilir. Daha sonra sabah ve akşamları aç karnına 1 tatlı kaşığı 21 gün kullanılır.
Sonucunda iyileşme belirtileri görülecektir" ifadelerini kullandı.
ENDEMİK OLANI DA VAR, ZEHIRSİZİ DE
GUATR'IN birçok nedeni ve buna bağlı olarak farklı türleri vardır.
Kolloid Guatr (Endemik): Kolloid Guatr, tiroid hormonlarının üretimi için gerekli olan bir mineral olan iyot eksikliğinden kaynaklanır.
Bu tip Guatrı olan insanlar genellikle iyotun az olduğu bölgelerde yaşamaktadır.
Zehirsiz (Sporadik): Toksik olmayan bir Guatrın nedeni genellikle bilinmemektedir, buna lityum gibi ilaçlar neden olabilir. Lityum, bipolar bozukluk gibi duygudurum bozukluklarını tedavi etmek için kullanılır. Toksik olmayan Guatr iyi huylu olup tiroid hormonunun üretimini etkilemez.
Toksik Nodüler veya Multinodüler Guatr: Tıp literatüründe, tiroid bezinde birden çok nodül olması multinodüler Guatr olarak adlandırılmaktadır.
Bu tip Guatr, büyüdükçe bir veya daha fazla küçük nodül oluşturur.
Nodüller kendi tiroid hormonlarını üretirler ve hipertiroidiye neden olurlar. Genellikle de ileri yaştaki insanlarda görülmektedir.