Beslenme ve Diyet Uzmanı Mehlika Öktem, "Günümüzde sosyal medyada hepimizin karşısına '1 ayda 10 kilo vermek artık çok kolay' ya da 'Kısa zamanda hızlı kilo vermek için buraya' gibi reklamlar da sık sık çıkıyor. Günlük enerji ihtiyacının altında kalori alındığında fizyolojik değişiklikler meydana gelir. Bunun sonucunda dinlenme metabolizma hızı azalır. Çünkü vücut yetersiz alınan enerjiye uyum sağlar.
Ayrıca yaptığımız enerji kısıtlaması açlık, iştah ve tokluğu yöneten düzinelerce hormonu da etkiler" dedi. Bu diyetlerin çoğu zaman beslenmede uzman olduğunu iddia eden kişiler tarafından uygulandığını söyleyen Öktem şunları söyledi: Ne yazık ki sosyal medya üzerinden gördüğümüz hiçbir uzmanlığı olmadan kendince diyet önerileri veren kişilerin paylaşımları bir uzmanın bilgilerinden daha çekici hale gelebiliyor. Vaad edilen kilo kaybı çok fazla olduğu için birçok kişi bu rakamların cazibesine kapılıp gidiyor.
HEPSİ ÇOK ZARARLI
Detoks doğal bir işlemdir doğru! Gerçekte detokslama karaciğerimiz tarafından gerçekleştirilen ve sürekli devam eden toksinlerden arınma durumudur.
Yediğimiz yemek, soluduğumuz hava, ilaç tüketimi, kozmetik ürünleri hatta stres bile vücudumuzda toksik madde birikimine neden olur. Vücudu doğru beslemek bu toksinleri vücuttan atmayı kolaylaştırır. Detoks bir diyettir! Öyle mi? Diyet ve detoks aynı hedefe sahip olmayan iki yöntem olmasına rağmen birbiriyle ilişkilendirilmiştir. Ne kadar yanlış! Detoksun amacı kilo vermek değil vücudu temizlemektir.
Kulağa doğru olmayacak kadar iyi mi geliyor? Öyleyse muhtemelen yalandır! Dikkatli olun! Yıllardır sahte kilo verme yöntemleri garantili, sihirli, hızlı, yeni buluş, mucizevi gibi kelimelerle ifade ediliyor. Şok diyetlerin başarısızlığı sürekli duyulsa da bu tarz diyetler insanların ilgisini çekmeye devam ediyor.
Ne yazık..
İŞTE VÜCUDA ZARAR VEREN DİYET ÇEŞİTLERİ...
Detoks suları:
Meyve ve sebze suları detoks için mükemmel bir yol gibi görünse de dezavantajları gözden kaçırılmamalıdır.
Bu tarz sular yüksek miktarda şeker içerir ve bununla da kalmaz sebze ve meyvelerin tamamını yerken aldığımız posadan da bizi mahrum eder. Bir de üstüne vücut çalışmak için proteine ihtiyaç duyarken bu diyetler hiç protein içermediği için sizi açlıktan ölme yolunda emin adımlarla ilerletir.
Tek bir besin diyetleri:
Greyfurt diyeti, patates diyeti, yumurta diyeti, lahana çorbası diyeti... Say say bitmeyecek kadar çok. Her besine özel diyet var şimdilerde.
'Aa ben bunu yemeyi çok seviyorum hem de zayıflarım' demek çok kolay. Peki ya uygulamanın vücuda verdiği zararı onarmak o kadar kolay mı? Tek bir besin ya da besin grubunu içeren diyetler birçok sebeple başarısız olur.
- Çeşitlilikten uzaktırlar.
- Sağlıklı bir vücut için gerekli besin ögelerini yeterli oranda sağlayamazlar.
Alınması istenen tek besin fazla miktarda alınmış olur
Yüksek proteinli diyetler:
Aklınıza geliveren bol protein demek bol kas demek düşüncesi ne kadar doğru?
Üzülerek söylemek isterim ki bol protein almak kasları geliştirme ve yağ yakmak üzerinde etkili değildir. Sadece et, tavuk, balık, yumurta ve süt ürünlerini içeren proteinden zengin besinleri tüketmek, diğer besin gruplarında bulunan besin ögelerini yeterli miktarda alamamakla sonuçlanır.
- Sağlıklı bir beslenmenin olmazsa olmazı vitamin, mineral, posa gibi içeriği yetersiz alınmış olur.
- Seçilen protein kaynağının ne olduğuna bağlı olarak, diyetin kalori ve yağ içeriği de yükselir.
- Kolesterol ve doymuş yağın yükselmesine neden olur.
- Karaciğer ve böbrek yükü artar.
- Karbonhidratın düşük olması halsizlik, bulantı ve dehidratasyonla sonuçlanır.
Yüksek posa diyetleri:
Sağlıklı bir insanın günde 25-30 gr posa alımı önerilir.
Bir besin bileşeni olan posa vücut tarafından emilmez ve dışkıyla dışarı atılır. Kalorileri yoktur ve midede doygunluk oluştururlar. Posa miktarı yüksek olan sebzeler, kurubaklagiller, meyveler ve tahıllar diyetlerde sıklıkla tercih edilir. Yüksek posa içeren diyetlerde posa alımı suplemanlarla sağlanır.
- Protein yetersizliği oluşur.
- Kabızlık ve dehidratasyon görülür. Posa hapları sindirim yolunda tıkanıklığa sebep olabilir.
Hazır karışım formül diyetler:
Bir uzmanın gözetiminde kısa süreli uygulanabilen bu diyetler bilinçsizce kullanıldığında çok düşük kalori alımına neden olurlar. Hazır karışım formül diyetler, genel olarak proteini, karbonhidratı ve yağı azaltarak uygulanmaktadır.
Diyetle birlikte vücudun vitamin ve mineral gereksinimini sağlamak için suyla karıştırılan hazır formüller alınmaktadır. Ancak kısa süreli bir çözüm oluşturabilecek bir beslenme şeklidir.
- Beslenme alışkanlıklarını düzeltmez.
- Uzun süreli kilo korunmasını sağlayamazlar.
- Yorgunluk, bulantı, diyareye neden olurlar.
Açlık diyetleri:
Gün boyu iki ya da bir öğünün tüketildiği diyetlerdir.
Vücut ağırlığının hızlı kaybı nedeniyle, kas kitlesinin daha çok kaybedilmesine, bazal metabolizma hızının azalmasına (%20), kaybedilen ağırlığın korunamamasına neden olur. Çok kısa vadede verdiğiniz kiloların fazlasıyla geri alınmasına sebep olur.
KİLO VERMEK İÇİN SABIR GEREKİYOR
Şok diyetler verilen kilonun yağdan olmasını sağlamaz.
Verdiğiniz fazlaca su ve kas kaybının vücudunuz için ciddi yan etkileri mevcuttur.
Tamamen kısıtlı bir diyet besinlere karşı isteğinizi arttırır.
Yemek istediğiniz besinden az miktarda tüketin. Sevdiğiniz besinin daha düşük yağlı ve kalorili seçimiyle damak zevkinizi tatmin edebilirsiniz. Yeme planınız çeşitliliği, dengeyi ve aşırıya kaçmamayı içermelidir.