Bahar yorgunluğuna karşı kayısı tüketin
Lezzetli meyvelerin arasında yer alan kayısı, potasyum ve magnezyum deposu olduğu için kasları güçlendirirken vücudun direncini artırıp enerji veriyor
- Sarmaşık
- Giriş Tarihi: 30 Mart 2019
HER İŞİN BAŞI SAĞLIK/ MERT ALPDÜNDAR
Güneş ışınlarıyla birlikte mutluluk ve enerji seviyemiz artarken, alerji, halsizlik, uyku isteği gibi sorunlar da hayatımıza giriyor. Baharla gelen sorunlarla başa çıkabilmek için beslenme ve aktivitenin önemi büyük.
Bol su içmek, egzersiz yapmak, antioksidan değeri yüksek; vitamin ve mineralden zengin lifli gıdaları yeterli miktarda tüketmek mevsimin olumsuz etkilerinden korunmamızı sağlıyor. Nasıl mı? Herbalife Nutrition Beslenme Danışma Kurulu Üyesi Doç.
İsmet Tamer anlatıyor...
METABOLİZMA YAVAŞLIYOR
Kış mevsiminde metabolizmamız artan soğuklara karşı uyum geliştirir. Bu uyum sonucu bedenimiz ısısını normal aralıkta tutabilmek için daha fazla enerjiye ihtiyaç duyar ve yemek yeme isteğimiz artar. Üstelik yağ ve karbonhidrat içeriği yüksek ve basit şekerlerden zengin yiyecekler tüketmeye meylederiz. Ayrıca havaların soğuk ve yağışlı olmasının yanı sıra günlerin de daha kısa olması, normalde yaptığımız fiziksel aktivitelerin ve egzersizlerin yoğunluğunu azaltır. Metabolizmamız iyice yavaşlar ve vücudumuz daha az enerji harcar.
Buna iştah artışı da eklenince kilo almamız kaçınılmaz hal alır.
UYUM SÜRECINE GİRİŞ
Vücudumuz havaların ısınması ve baharın gelmesiyle birlikte yeni bir uyum sürecine girer.
Bu süreçte hem kışın aldığımız fazla kilolardan kurtulmak hem de baharla gelen sorunlarla başa çıkabilmek için beslenme ve aktivite düzenimizi gözden geçirmek gerekir. Bahara uyum sağlayabilmek için yapmamız gerekenleri şöyle sıralayabiliriz:
1) Su tüketimini artırmak: Kış aylarında azalan su tüketimini mutlaka toparlamak gerekir. Güneşin kendini gösterdiği baharda öncelikle günlük içtiğiniz su miktarını artırmaya özen göstermelisiniz.
2) Açık havada tempolu yürüyüş: Düzenli ve tempolu yürüyüşler hem metabolizmayı hızlandırır, hem de bahar yorgunluğunu engeller, ayrıca açık hava ihtiyacınız olan D vitaminini de karşılar.
3) Yemekten 1-2 saat sonra spor, spordan yarım saat sonra süt: Sporu aç karnına değil, herhangi bir öğünden 1-2 saat sonra yapmaya çalışın ve egzersizden sonraki ilk yarım saat içinde mutlaka 1 su bardağı kadar yağsız veya az yağlı süt ile 1 porsiyon meyve veya 8-10 adet badem gibi protein, sağlıklı karbonhidrat ve antioksidan içeren hafif bir öğün tüketin.
4) Ruh haline iyi gelenler: Kepekli makarna, kuşkonmaz ve bakliyatlar: Folik asitten zengin kuşkonmaz, yağsız peynirle süslenmiş kepekli makarna ve bakliyat ürünleri bu dönemde kilo kontrolünün yanı sıra beynimizde nörotransmitterler dediğimiz maddelerin üretimine de katkıda bulunur ve ruh halimizi iyileştirebilirler.
5) Olmazsa olmazlar: Baklagiller, ıspanak ve enginar da bahar aylarında mükemmel enerji ve lif kaynağıdır. Bu gıdalar kolay sindirilebilir protein, sağlıklı karbonhidrat ve antioksidanlardır.
Sofranızda onlara mutlaka dönüşümlü olarak yer verin.
6) Yorgunluk savaşçıları: Bahar yorgunluğundan korunmak ve kasları dinç tutabilmek için potasyum ve magnezyuma ihtiyaç vardır. Domates, patates, kayısı, baklagiller, fındık ve enginar bu mineraller açısından iyi bir tercihtir.