Baharatlardan gelen lezzetli şifa
Yemeklere tat vermek için kullandığımız baharatlar ve bitkiler, bize sağlık da sunuyor. Ağrılar, soğuk algınlığı, Alzheimer, hatta inmenin bile çözümü, doğanın kendi içinde saklı...
- Sarmaşık
- Giriş Tarihi: 12 Nisan 2019
HER İŞİN BAŞI SAĞLIK/ MERT ALPDÜNDAR
Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı Yıldırım, bakteri, virüs, mantar, küf, hatta kanser hücreleri ile savaşan, bağışıklık sistemini güçlendiren bitki ve baharatlardan faydalanılması gerektiğini söyledi. Yıldırım, zencefilden sarımsağa, kekikten karanfile kadar pek çok bitki ve baharatın vücut için yararlarını anlattı.
MİDE DOSTU ZENCEFİL
Zencefilin içerdiği fitokimyasallar ile anti bakteriyel, anti inflamatuar (iltihap karşıtı), ateş düşürücü ve ağrı giderici özelliklere sahip olduğunu anlatan Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı Yıldırım, "Geleneksel Hint Ayurveda tıbbında zencefil kökü, koliği olan bebeklerde sindirime yardımcı olmak, yetişkinlerde de hazımsızlık için kullanılmaktadır.
Hamile kadınlarda sabah bulantıları ve deniz tutması gibi durumlarda zencefil, bulantı ve kusma için doğal bir çözümdür. Yapılan bir çalışmada sabah bulantıları olan gebelerde ağızdan 1 gram zencefil alımı bulantıların sıklığı ve şiddetini belirgin ölçüde azalttığı saptanmıştır. Warfarin gibi kan sulandırıcı ilaçlar zencefille etkileşime geçtiğinden, bu ilacı kullananların zencefil tüketmeleri sakıncalıdır" diye konuştu.
BİBERİYE ÇARE OLUYOR
Akdeniz yemeklerinde, taze veya kurutulmuş olarak zengin aroma kazandırmak için biberiyenin sıklıkla kullanıldığını anlatan Yıldırım, "Güçlü antioksidan özellikleri ile yapılan çalışmalar, antibakteriyel ve antifungal (mantar karşıtı) özellik gösterdiğini göstermiştir. Biberiye yüksek karnosik asit içeriği ile Alzheimer hastalığı ve inme riskini azaltmada yardımcıdır" dedi.
SARIMSAĞI UNUTMAYIN
Kardiyovasküler hastalıklara karşı korumadan, bağışıklık sistemini güçlendirmeye kadar çok sayıda faydası olan sarımsağın, yüksek konsantrasyonda kükürtlü bileşik içerdiğini belirten Yıldırım, "Bu bileşikler hem sarımsağa aromasını verir hem de bakteri, virüs ve mantarlara karşı koruma sağlar. Soğuk algınlığının sayı ve süresini azalttığı için özellikle kış aylarında günde 1 diş taze sarımsak tüketilebilir. Sarımsak aynı zamanda antibakteriyel özelliği ile midede büyüyen ve mide kanseri, mide ülserine yol açan Helikobakter pilori bakterisini öldürmede etkilidir.
Helikobakter piloriye maruz kalan bireylerin çoğunda antibiyotik tedaviye direnç görülür. Sarımsak antibiyotik ile sinerjetik etki yaptığından tedavi için etkili bir yaklaşım olabilir" diye konuştu.
KEKİK İLE GARGARA YAPIN
Yıldırım, "Kekik çayı, şurubu ya da buharının solunması ise bronşitlere faydalıdır. İçerdiği aktif bileşik timol ile ağız gargaralarında ağız bakterileri ve plak oluşumunu da azaltır" dedi.
KARANFİL YAĞIYLA GENÇLEŞİN
Karanfil yağı analjezik (ağrı kesici) ve antiseptik (mikropkıran) olarak kullanılmaktadır.
İçerdiği bileşikler ile hem antibakteriyel ve antifungal (mantar karşıtı) özellikte hem de yaşlanma süreciyle mücadelede etkilidir.
Yüksek miktarda fenoller ile karanfil ilerlemiş, gelişmiş glikasyon son ürünlerinin (AGEs) oluşumunu bloke etme yeteneğine sahiptir. AGEs kırışıklıklar ve katarakt gibi çoğu yaşa bağlı sorunlarla ilişkili olan bileşiklerdir.
KANSER SAVAŞÇISI: FESLEĞEN
Bu bitkinin yaprakları pesto sosunun ana maddesidir. Fesleğenden türetilen yağların laboratuar çalışmalarında çeşitli bakterilere karşı etkili olduğu görülmüştür. Fesleğen yeşil yapraklı bitki ve sebzelerde de (maydanoz, enginar, fesleğen, kereviz) bulunan bir bioflavonoid olan apigenini içerir. Bu bileşik bağışıklık sistemine kanserle mücadelede yardım eder. Yapılan araştırma çalışmaları apigeninin; DNA oksidatif hasarını azalttığı, insan lösemi hücrelerinin büyümesini yok ettiği, kanserli hücre ölümlerini arttırdığı, bir antiinflamatuar (iltihap karşıtı) ve kas rahatlatıcı özellik gösterdiğini saptamıştır.
NEZLENİN İLACI ZERDEÇAL
Zerdeçaldaki aktif bileşen kurkumin antikanser ve anti inflamatuar (iltihap karşıtı) özelliktedir. Kurkumin köri tozu üretiminde de kullanılır. Vücutta inflamatuar olayları engellediğinden artiritin neden olduğu ağrıları veya nezle gibi soğuk algınlıklarını gidermede etkilidir. Kurkumin bağışıklık hücrelerinin yeteneğini arttırır ve mikropları yok eder.