MEHLİKA ÖKTEM
Annenin ilk sütü kolosturum dediğimiz sulu süttür ve ilk 5-10 günde salgılanır. Bebeğe ek olarak su verilmesine gerek olmaz.
Sonraki süt ise besin ögelerinden zengin besleyici süt olmaya başlar. Emzirmenin başında karbonhidrattan zengin ön süt, sonunda ise yağdan zengin son süt gelir.
Bu yüzden emzirme esnasında memenin tamamen boşaltılması önemlidir.
GECE UYKUSU ÖNEMLİ
Anne sütünün miktarını etkileyen besinsel ve besinsel olmayan pek çok faktör vardır. Bunlardan biri annenin psikolojik durumudur. Annenin kendini iyi hissetmesi ve kendine güvenmesi süt miktarını etkiler. Afrikalı kadınları bir düşünün. O yoksulluğa, o az beslenmeye rağmen doğanın kanunu ve içgüdüsel olarak bebeklerini emzirebilmektedirler. Annenin gece uykusu da süt miktarını etkileyen faktörlerden biridir. Minimum 4 saat kesintisiz bir uyku olmazsa olmazlarınız arasında olmalıdır.
Size bebek bakımı için yardımcı olan kişilerden uyku düzeninizin ayarlanması için de mutlaka yardım almalısınız. Bir diğer etmen ise emzirme işleminden sonra memelerin boşaltıl- masıdır.
Aşırı gergin boşaltılma- yan memelerde süt yapımı durur. Her emzirme sonrasında memeler mutlaka boşaltılmalıdır.
Sağılan süt miktarı emzirdiğiniz süt miktarı ile aynı değildir, bunu unutmayın. Sağdığınız süt miktarı az olsa da bunu kafanıza takıp moralinizi bozmamalısınız. Gece saat 02.00-04.00 arasında prolaktin hormonunuz en üst noktadadır. Bu saat aralıklarında bebeğiniz uyandıysa emzirin ya da sütünüzü mutlaka sağın.
ŞEKERDEN UZAK DURUN
Anne sütünün bileşimi ve miktarı annenin tükettiği besinlerden etkilenmektedir.
Bebeğin yeterli kalite ve miktarda süt alabilmesi için bu dönemde anneler beslenmelerine dikkat etmelidirler. Anneniz, anneanneniz, komşunuz sütünüz artsın diye size bolca şekerli şeyler yediriyor mu?
Şekerli besinlerin süt yaptığına inanılması bir şehir efsanesinden öte değildir. Yapılan bilimsel araştırmalar, şekerli besinlerin süt verimini arttırmadığını ortaya koymuştur.
Beyaz şeker yerine kaliteli karbonhidrat kaynakları olan tam tahıllı ürünler tercih edilmelidir. Tatlı tüketmek istenildiğinde sütlü tatlılar, kurutulmuş meyveler veya meyve tatlıları tercih edilmelidir.
- Anne sütünü artırmanın en önemli yolu sıvı tüketimini artırmaktır. Günde yaklaşık 3-3,5 litre sıvı tüketilmelidir. Bunun 2-2,5 litresi sudan, kalanı şekersiz bitki çayları, ayran, çorba veya şekersiz meyve kompostoları olabilir.
- Proteinli besinlerin tüketimi süt miktarını etkilemez fakat içerdikleri besin öğeleri ile sütün kalitesini artırır.
- Vitamin, mineral ve posadan zengin olan kereviz, kabak, enginar, semizotu gibi sebzelerin anne sütünü artırdığını gösteren bilimsel çalışmalar bulunmaktadır. Sebze yemeklerini mevsimine göre bu sebzeleri seçerek pişirebilirsiniz.
GAZ PROBLEMİNE REZENE
- Yemeklerde fesleğene yer açılmalıdır çünkü düzenli kullanıldığında fesleğen bitkisinin anne sütünü artırabileceği bilinir.
- Isırgan bitkisini narlı ısırgan otu salatasına çevirebilir, ısırgan kavurması şeklinde de tüketebilirsiniz. Isırgan otu çayı anne sütü oluşumunu artırır.
- Rezene, bebeğin sindirim ve hazımsızlık problemi yaşamasını önler. Annenin gaz problemine de çözüm olur.
- Tahin pekmez, tahin helvası da anne sütünü artırıcı özelliği bulunmaktadır, miktar kontrolü yapılarak emzikli annenin beslenmesinde bu besinlere yer verilebilir. Burada önemli olan pekmezin ısıyla temas etmemesini sağlamak ve porsiyon kontrolü ile tüketmektir.
- Çemen tohumu anne sütünü artırıcı etkisi bilinen bitkilerden biridir. Çemen tohumu süt üretimini artıran hormonların vücutta biyosentezini artırır, ayrıca vitamin ve protein içeriğiyle destek sağlamaktadır.
- Çörek otu anne sütünü artırıcı özelliğinin yanı sıra bağışıklık sistemini de güçlendirmektedir.
CEVİZ, FINDIK VE BADEM TÜKETİN
Kuru dut, kuru incir, çekirdekli siyah üzüm gibi kuru meyvelerin; kabak çekirdeği, ceviz, fındık, badem, antep fıstığı gibi kuruyemişlerin de sütü artırıcı özelliği bulunmaktadır. Ara öğünlere kuru meyveler ve kuruyemişler porsiyon miktarı göz önünde bulundurularak eklenebilir.
HAVUÇ SÜT YAPAR
Havuç, içeriğinde fitoöstrojenlerle meme dokusunun sağlıklı gelişimini sağlar ve süt oluşumunu destekler.
- İyi bir demir kay- nağı olan kurubaklagiller sütün kalite- sini ve miktarını artırır. Ancak annede ve bebekte gaz problemlerine yol açabilir. Bu yüzden tüketimine dikkat edilmelidir.
- Dereotu, maydanoz, nane gibi otları salatalarınıza ekleyerek süt üretimini artırmaya katkı sağlayabilirsiniz.
- Susam, yüksek kalsiyum içermesinin yanı sıra östrojen hormonuna benzer özellik göstermesiyle süt miktarını artırıcı etkiye sahiptir.
- Sarımsak, bebeğin ve annenin bağışıklık sistemini güçlendirir. Yemeklerinize ya da yoğurtlarınıza sarımsak eklemeyi ihmal etmemelisiniz.
- Eğer bebeğiniz kış bebeğiyse sahlep, boza gibi içecekler ile de sütünüzün artmasını sağlayabilirsiniz.
- Kuzu eti, sütün yağ içeriğini zenginleştirir. Bu yüzden annenin kuzu eti tüketimi sütün besin değerini artırır.