Günümüzde insanların en muzdarip olduğu konuların başında unutkanlık geliyor. Günün yoğunluğu, vitamin eksikliği gibi çeşitli sebepler nedeniyle unutkanlık, can sıkıcı durumlara neden olabiliyor. Çok sayıda insanın sorunu olan unutkanlığı, "tıbbi bir problem olmadığı sürece", önlemek için tüketilmesi gereken 10 besin şu şekilde sıralanıyor:
DOMATES:
Likopen, domateste bulunan güçlü bir antioksidandır ve özellikle demans gelişimine katkıda bulunan, serbest radikallerin neden olduğu hücre tahribatına karşı koruma sağlar. Hücrelerin kaybının engellenmesi ise unutkanlığın hafiflemesi hatta yok olmasını sağlar.
ISPANAK:
Folik asit ve mineraller bakımından oldukça zengin bir besin olan ıspanak hafızayı geliştirir ve unutkanlığı tersine çevirebilir.
YABAN MERSİNİ:
İçerdiği polifenol sayesinde beynin yaşlanmasını engellemeye destek oluyor. Günlük 2 kaşık tüketilebilir.
YEŞİL ÇAY:
Kahvenin yarısı kadar kafein içeren yeşil çay konsantrasyonu arttırır, ruh halini yukarı taşır ve unutkanlığa iyi gelir.
BALIK:
Omega 3 yağ asidinden zengin, trans yağ asitlerinden fakir bir beslenme düzeni, beyin sağlığı açısından oldukça önem taşıyor. Yapılan araştırmalarda, omega 3 yağ asitlerinden zengin beslenmenin Alzeimer riskini azalttığı ortaya kondu. Unutkanlığı önlemek ve hafızayı güçlü kılmak için mutlaka haftada 2-3 gün balık yemeniz şart.
CEVİZ VE FINDIK:
Omega 3 yağ asidi açısından en zengin kaynaklardan biri. Güçlü bir hafızaya sahip olmak için günde 3 adet ceviz tüketmek veya bir avuç içi fındık yemek yaşlılık dönemine yapacağınız bir yatırım olacaktır. Yine E vitamini içeriği ile de güçlü antioksidan yapıları sayesinde beyin sağlığına katkıda bulunurlar.
BİTTER ÇİKOLATA VE ÇAY:
Polifenol olan bitter çikolata ve çay da beyni genç tutan besinlerden. Ancak çayı şekersiz içmek ve bitter çikolatada aşırı tüketim miktarına dikkat etmek, yüksek kalori ile kilo alma riskinin önüne geçer.
KEPEKLİ TAHILLAR:
Her organ gibi beynin de yeterli oksijen alabilmek için düzenli kan akışına ihtiyacı vardır. Yulaf ezmesi, tam tahıllı ekmekler ve kahverengi pirinç gibi kepekli tahıllar kötü kolesterolü düşürerek kan akışını olumsuz yönde etkileyen damar tıkanıklığına karşı koruma sağlar. Beyaz ekmeği tam buğday ekmeği veya kepekli ekmekle değiştirmek uzun dönemde hafızanın korunması için atılacak iyi bir adımdır.
NAR SUYU:
Antioksidan bakımından zengin olan nar suyu, vücutta bulunan ve hücre yapısını bozan "serbest radikallere" karşı etkin koruma sağlar. Nar suyu gibi antioksidan etkisi bulunan portakal, çilek, greyfurt gibi meyvelerde unutkanlığa iyi gelir ve beyin hücrelerini korur.
KIRMIZI ET:
Vitamin B12 hafıza üzerine olan etkisi nedeniyle, Alzhemier ilişkisi üzerine birçok çalışma yapılmıştır. Daha çok hayvansal kaynaklı gıdalarda bulunan vitamin B12'nin en iyi kaynakları; et, balık, tavuk, karaciğer, böbrek, süt, yoğurt, peynir ve yumurtadır. Genelde eksikliği görülmez ama ailesel olarak veya mide rahatsızlığı olanlarda eksikliği oluşabilmektedir. İyi bir B12 kaynağı olarak kırmızı et haftada 1-2 kez tüketilmelidir.