Hassas bağırsak sendromuna karşı bol lifli beslenme
Toplumun yaklaşık %15’inde görülen hassas bağırsak sendromuna karşı meyve ve sebzelerle birlikte tahıl tüketiminin de önemi büyük
- Sarmaşık
- Giriş Tarihi: 30 Kasım 2021
Halk arasında hassas bağırsak sendromu olarak bilinen İrritabl Bağırsak Sendromu, (İBS) toplumun yaklaşık %15'inde görülen, yaygın sindirim sistemi hastalıklarından biri. Bağırsak alışkanlığınızda altta bir hastalık olmadan meydana gelen, karında rahatsızlık hissi, düzensiz bağırsak hareketleri, belirgin derecede şişkinlik ve ishal ile birlikte seyreden bir sendrom. İrritabl Bağırsak Sendromu'nun (İBS) nedenleri tam olarak bilinmiyor. Ancak araştırmalara göre, IBS olan kişilerde kalın bağırsak hareketlerinde anormallik ve barsak duvarındaki kaslar ile sinirler arasındaki iletimde bozukluk olduğu tespit ediliyor.
KARIN AĞRISI OLUŞUYOR
Bunun sonucunda bağırsak dışkıyı atabilmek için birbiri ile uyumsuz hareketler yapmakta ve kişide karın ağrısı, şişkinlik ve dışkı kıvamı ve miktarı ile ilgili sorunlar meydana geliyor. Kişiden kişiye şikayetlerin artma nedenleri farklılık gösterse de, sindirim sistemi ile ilgili bir bozukluk olduğundan, yiyecekler büyük önem taşıyor. Lif açısından yetersiz beslenme, yiyecek intoleransı, stres, sigara, alkol, adet dönemi, öğün atlama ve birden çok yemek yeme, enfeksiyonlar, antibiyotik kullanımı ve diğer ilaçlar en sık görülen tetikleyicilerden.
NELER YEMELİ?
■ Meyve ve sebzeler (Narenciye hariç) ■ Kepekli pirinç, pirinç unu ■ Tahıllar ■ Bitkisel çaylar ■ Tavuk ■ Balık ■ Patates, patates unu ■ Yoğurt ■ Ayçiçeği çekirdeği ve balkabağı çekirdeği, keten tohumu, susam ■ Bol su
BUNLARDAN UZAK DURUN
■ Peynir ■ Süt ■ Kafein içeren içecekler (Çay, kahve, kola) ■ Çikolata ■ Aşırı şekerli, çok yağlı, aşırı baharatlı ve mayalı yiyecekler ■ Kırmızı et ■ Kuru meyve ■ Alkollü içecekler ■ Suni tatlandırıcılı, diyet yiyecek ve içecekler ■ Buğday ve elenmemiş buğday unundan yapılmış yiyecekler (beyaz ekmek, beyaz makarna, bisküviler, kurabiyeler, kekler, börekler)
KIZARTMAYI HAYATINIZDAN ÇIKARMALISINIZ
UZMANLAR, bu rahatsızlığı yaşayan kişilerin çok yağlı ve kızartmalı gıdalardan uzak durması gerektiğini, kahve ve alkol tüketiminin ise kramplara ve ishale neden olabileceğini vurguluyor. Tatlandırıcılarda sıklıkla bulunan sorbitol ve bazı meyvelerde bulunan fruktoz bağırsaklardan iyi emilemeyebilir, bu durum yine kramplara ve ishale yol açabilir.