İç Hastalıkları Uzmanı ve Fitoterapist Prof. Dr. Murat Hakan Terekeci, iyot eksikliğinin Türkiye'de sık görülen bir durum olduğunu, vücutta birçok mekanizmada rol oynadığını söyledi. İyotun etkisiyle insan vücudunda beyin ve sinir sisteminin normal büyüme ve gelişmesinin sağlandığını belirten Terekeci, "Bu eksiklik anne karnından itibaren tüm yaşamı etkileyebilir" dedi.
BU BESİNLERİ TÜKETMEMELİSİNİZ
İyot eksikliği olan kişilerde dikkat ve odaklanmada bozulma, hiperaktivite gibi belirtilerin görüldüğünü vurgulayan Terekeci, "Önlenmesi için beslenmeye dikkat edilmesi gereklidir. Brokoli, şalgam, kara lahana, ıspanak, soya fasulyesi, karnabahar gibi besinleri iyot eksikliği olan bireyler kullanmamalıdır. Bu gıdalar tiroid bezinde iyotun tutulmasını zorlaştırmakta ve Guatr hastalığına neden olmaktadır. Yemeklerde ve masada kullanılan tuzu iyotlu tuzla değiştirmek günlük olarak almanız gereken iyodu fazlasıyla sağlayacaktır" ifadelerini kullandı.
TUZLU SU BALIKLARI
Balıkların (özellikle tuzlu su balıkları) iyot bakımından oldukça zengin olduğunu ve iyot kaynağı olarak tüketilebileceğini dile getiren Terekeci, "Yüksek oranda iyotlu balıklar arasında ilk sıralarda ton balığı, mezgit, soğuk su ve derin deniz balıkları gelmektedir. Karides ve diğer kabuklu deniz canlıları da iyot eksikliğini önlemek için kullanılabilir. Ispanak, kuru erik, soya fasulyesi, pazı, kabak, kuru fasulye ve sarımsak gibi sebzelerin iyot oranı yüksektir" diye konuştu.
SÜT ÜRÜNLERİ
Meyvelerin genellikle iyi bir iyot kaynağı olmadığını hatırlatan Terekeci, "10- 12 adet çilek günlük iyot ihtiyacının yaklaşık yüzde 15'ini sağlar. Süt ve süt ürünleri ile yumurta iyot bakımından zengindir. Bir kase yoğurt günlük iyot ihtiyacının yaklaşık yüzde 60'ını, 1 bardak süt yüzde 40'ını, 1 yumurta yüzde 20'sini karşılamaktadır. Deniz yosunu, en iyi doğal iyot kaynaklarından biridir. Bununla birlikte miktarı deniz yosununun türüne, büyüdüğü bölgeye ve hazırlanışına göre önemli ölçüde değişebilir" dedi.