Hızlı bir metabolizma için beslenmeye dikkat!
Kırmızı acı biber, zencefil, kuşkonmaz, keten tohumu, yeşil çay, ananas, kahve, kefir ve brokoli metabolizma hızınızı artırmaya yardımcı oluyor
- Sarmaşık
- Giriş Tarihi: 07 Aralık 2021
Metabolizma hızı, vücudunuzun çalışırken ne kadar enerji harcadığının göstergesidir. Yaşınız ne kadar genç olursa metabolizmanız da o kadar hızlı çalışır. Metabolizmanın daha hızlı çalışması, daha çok enerji harcanması demektir.
Yaş aldıkça metabolizmanız da yaşlanır ve yavaşlar. Metabolizmanın vücudun yürüttüğü faaliyetlerin tümü olduğunu ifade eden Beslenme ve Diyet Uzmanı Pınar Çoban Çinko, "Metabolizma hızı vücudunuzun çalışırken ne kadar enerji harcadığıdır. Bazal metabolizma hızı ise uyku halindeki vücudun hızıdır. Bir diğer deyişle, iç organların ve vücudun çalışması için gereken minimum enerji düzeydir. Buna dinlenme hızı da denebilir. Metabolizmanız bir bakıma sizin iç enerjiniz olduğu için yaşam enerjiniz üzerinde de önemli etkileri vardır" diye konuştu.
GENETİK FAKTÖRLER ÇOK ÖNEMLİ
Yaş aldıkça metabolizma hızının etkilendiğini dile getiren Çinko, "Yaşımız ne kadar genç olursa, metabolizma hızımız da bununla doğru orantılı olarak daha hızlı çalışır. Metabolizmamızın hızında yaş faktörünün dışında genetik, iklim, tercih edilen besinler, hormonlar, cinsiyet, öğün sayısı ve açlık gibi birçok etken daha rol alır" diye konuştu. Çeşitli alışkanlıklarla metabolizma hızında artış yakalanabileceğini ifade eden Uzm. Dyt. Çinko, metabolizmayı hızlandırmak için izlenmesi gereken yolları şöyle sıraladı:
☛ PROTEİN AĞIRLIKLI BESLENİN: Vücudumuzda işlenen besinler arasında en çok enerji gerektiren besin grubu, protein içerikli olan besinlerdir.
☛ EGZERSİZ YAPIN: Yaptığınız egzersizler sonucu vücudunuz enerji harcar ve metabolizmanız da bu enerji ihtiyacını karşılamak için daha çok çalışır ve hızlanır.
☛ SU TÜKETİMİNİ ARTIRIN: Günde ortalama 2.5 ila 3 litre su içmek ihmal edilmemelidir. Vücudumuzun çalışması için de suya çok ihtiyacımız vardır.
☛ ARA ÖĞÜN YAPIN: Tükettiğimiz her besin vücudumuzda işlenmek için metabolizmamızı çalıştırır.
☛ BAHARATLARDAN YARARLANIN: Kırmızı acı biber, zencefil, karabiber gibi baharatlar vücut sıcaklığını ve sinirim hızını artırarak mekanizmayı oldukça hızlandırır.
☛ KAFEİN İÇERİKLİ İÇECEKLER TÜKETİN: Kafein içerikli içecekler sıkça tüketilmeli ancak vücuda olan tetikleyici etkilerinden dolayı dozunu abartmamak gerekir.
☛ YETERLİ VE DÜZENLİ UYUYUN: Vücudumuz uyurken kendisini yeniler. Eğer uyku saatine ve düzenlerine dikkat etmezsek, vücudumuzun kendisini yenilemesine izin vermemiş oluruz ve böylece metabolizmamızın kendisine ait bir işleyiş sağlamasını zorlaştırmış oluruz.
UZUN SÜRE AÇ KALMAYIN
UZM. Dyt. Çinko, metabolizmayı yavaşlatan durumlarla ilgili şöyle konuştu: "Kilo vermek uğruna çok az kalori ile beslenmek, hareketsiz bir yaşam tarz��, uzun süreli aç kalmak, kas eksiklikleri yaşamak, vücudu susuz bırakmak, hamur işleri ve şekerli gıdalar ile yetersiz ve düzensiz uyku metabolizmanızı yavaşlatır."
ALTIN GIDALAR
UZM. Dyt. Çinko, metabolizma için altın değerinde besinleri ise şöyle sıraladı: Kırmızı acı biber, zencefil, keten tohumu, yeşil çay, kahve, tarçın, kuşkonmaz, ananas, yoğurt ve kefir, brokoli, greyfurt metabolizma hızını artıran önemli gıdalardır."