‘Egzersiz çılgınlığı vücudu gereksiz yoruyor’
Harvard’dan Prof. Daniel Lieberman, “Günde 21 dakika aktif kalmak bizler için yeterli. Bu durum, ölüm oranını yüzde 50 azaltıyor. Önemli olan vücudu fazla zorlamamak” diyor
- Sarmaşık
- Giriş Tarihi: 16 Aralık 2021
Günümüz dünyasında hareketli bir yaşam sürmek oldukça sık rastlanan bir durum. Telefon uygulamalarındaki adım sayarlar sayesinde attığımız adımlara bakmak ya da bir spor salonuna kaydolup egzersiz yapmak çok popüler. Peki bu egzersiz çılgınlığı gerçekten sağlıklı mı? Harvard Üniversitesi'nden Prof. Daniel Lieberman, bu konuda doğru bildiğimiz yanlışları değerlendirirken önemli bir noktanın altını çiziyor: Egzersiz çılgınlığı insanların vücutlarını gereksiz yoruyor.
SAKIN KENDİNİZE KIZMAYIN
Biyoloji profesörü olan Lieberman aynı zamanda, 'Egzersiz: Neden Asla Yapmak için Evrimleşmediğimiz Birşey, Sağlıklı ve Ödüllendiricidir' adlı kitabın yazarı. "İnsanlar hareket etmek için evrimleşmiş. Fakat egzersiz çok özel bir fiziksel aktivitedir. Fiziksel olarak aktif olmakla, vücudu zorlayıcı egzersiz yapmak farklı şeyler" diyen Lieberman, "İnsanlar başkalarına özenme, boş zamanını değerlendirme ya da toplumda iyi görünme gibi nedenlerle egzersiz yapmaya başladı. Bu çılgınlıktan başka bir şey değil. Eğer avcı-toplayıcı atalardan geliyorsak zamanımızı böyle harcamanın faydası yok. Söylemek istediğim, insanların gereksiz egzersizden kaçmasının en doğal içgüdüsü olduğu, egzersiz yapmıyorum diye kendinize kızmayın" diyor.
EĞLENCELİ AKTİVİTELER YAPIN
Fiziksel olarak aktif olacak şekilde evrimleştiğimizi belirten Lieberman, "Atalarımız sabahları içgüdüsel olarak yiyecek arıyordu, yoksa aç kalırdı. Egzersizle sağlıklı kalmak istiyorsanız, yaptığınız etkinlikler eğlence içersin. Örneğin bir koşu grubunun parçası olun. Ne kadar egzersize ihtiyacınız olduğuna siz karar verin. Haftada 150 dakika, günde 21 dakika aktif kalmak bizim için yeterli. Bu, ölüm oranını yüzde 50 azaltıyor. Önemli olan vücudu zorlamamak" dedi.
'EMEKLİLİĞİ MODERN DÜNYA İCAT ETTİ'
"TAŞ devrinde emeklilik yoktu. İnsanlar fiziksel olarak aktif olacak şekilde evrimleşti. Araştırmalar da yaşlandıkça aktif kalmanın önemini gösteriyor" diyen Lieberman, "Atalarımız günde 10 saat oturuyordu. Denge iyi kurulmalı. Oturmak sağlıksız değil ama hiç hareket etmeden oturmanın yardımı olmaz. Büroda saatlerce otururken arada kalkıp bir kahve almalı, arkadaşınızla kısa bir sohbete zaman bulmalısınız. Otururken bile hareket edin" dedi.