Soğuk havalara karşı dengeli beslenme
Soğuk hava dalgasının tüm yurdu etkisi altına aldığı bu günlerde, hastalıklara karşı kendinizi korumak ve bağışıklığınızı güçlendirmenin yolu dengeli beslenmede
- Sarmaşık
- Giriş Tarihi: 22 Aralık 2021
Hava sıcaklıkları tüm yurtta düşerken, hem üst solunum enfeksiyonları hem de korona virüse karşı kendinizi korumalısınız. Bu süreçte vücut direncini artırmak ve bağışıklık sistemini güçlü tutmak büyük önem taşıyor. Yorgunluk, halsizlik, soğuk algınlığı gibi rahatsızlıkların sıklıkla yaşandığı dönemlerde, sağlıklı beslenmenin vücudun en önemli savunma silahı olduğunu belirten uzmanlar, bu mevsimde sağlıklı kalabilmek için neler tüketilmesi gerektiğini anlattı.
ÖNCELİK YETERLİ SU TÜKETİMİ
Soğuk havaları hastalanmadan sağlıklı geçirebilmek için iyi bir beslenme düzeni oluşturulması gerektiğinin altını çizen beslenme uzmanları, "Son dönemde içerisinde bulunduğumuz pandemi koşulları da dikkate alınarak soğuk havalarda sağlıklı yaşam koşullarının aksatılmadığı bir beslenme programı uygulanması ve vücut direncinin arttırılması gerekmekte.Vücut direncinin artmasıyla birlikte savunma mekanizması da güçlenecek yorgunluk ve halsizlikten korunmak için de önlem alınmış olacaktır. Bunun için ilk olarak su tüketimi önemli. Su, gün boyu bizi zinde tutabilecek, en ekonomik besin araçlarından bir tanesi" dedi.
HALSİZLİĞİ PROTEİN DESTEĞİYLE AŞIN
HALSİZLİĞİ gidermek için besin ögelerinin dengeli alımının önemli olduğunu belirten uzmanlar, "Bunlardan protein, kas yapısı için enerji tedarik eder. Protein kaslar için gereken enerjinin ana kaynağıdır. Beyinde dopaminin üretimini arttıran bir amino asittir ve bu nedenle motivasyon ile zindelik sağlar. Geniş bir aminoasit kaynağı olan protein grubu yiyecekler arasında et ve yumurta grubunu sayabiliriz. Kolesterolü yüksek olan kişiler derisiz tavuk eti, fasulye, nohut gibi protein içeren daha hafif yiyecekleri tüketilebilir" dedi.
BİTKİ YAĞLARINDAN FAYDALANABİLİRSİNİZ
HAYVANSAL gıdalardan alınabilecek bağışıklık sistemi desteğinin, bitkisel gıdalar tarafında da yadsınamaz çeşitlilikte ve içerikte olduğunu dile getiren uzmanlar, "Çörekotu yağı, kekik yağı, nane yağı, zeytin yaprağı ekstresi gibi ürünler özellikle pandemi döneminde sık tüketilmeye başlanan ürünler arasında. Bireylerin sağlık durumu iyi olduğu sürece ilave vitamin ve mineral takviyesi elzem değil. Eksiklik görülmesi durumunda takviye alımı bilinçli ve uzman kontrolü dahilinde yapılmalı" dedi.
VİTAMİN DEPOSU YEŞİL YAPRAKLILAR
GÜNE iyi bir kahvaltı ile başlayarak vücudun savunma mekanizmasını güçlendiren yiyeceklere dikkat çeken uzmanlar, "Özellikle E vitamininin bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi bulunmakta. Soğuk algınlığında vücut direncini arttırmakta ve A vitamininin okside olmasını engellemekte. Yeşil yapraklı sebzeler, fındık, ceviz ve yağlı tohumlar E vitamini içeriği bakımından zengin yiyecekler" ifadelerini kullandı.
SİNDİRİM SİSTEMİ İÇİN YOĞURT ŞART
YOĞURT, sindirim sistemi için yararlı olan probiyotik bakterileri içermesinin yanında yüksek protein içeriği hem bağışıklık sistemini güçlendirir hem de kronik yorgunluğun azaltılmasında yardımcı olur. Vücudun birincil enerji kaynağı karbonhidrat içeren gıdaları da unutmamak gerekli. Tabii karbonhidrat içeren gıdalar kilo alımına neden olmayacak şekilde dengeli alınmalı. Nişastalı gıdalar, kepekli tahıllar, sebze ve meyveler temel karbonhidrat kaynakları olarak sayılabilir.