B azı gıdaların kendileri kadar kabuklarının da sağlığa faydası çok büyük. Bu yüzden kullandığınız gıdaların kabuklarını atmadan bir kez daha düşünün... İşte kabukları da kendisi kadar faydalı olan bazı besinler:
■ ELMA KABUĞU:
ELMANIN sadece kendisi değil, kabuğunun da birçok faydası vardır. Bir çoğumuz göz çevresindeki koyu halkalardan şikayetçiyiz. Adeta doğal bir mucize olan elmanın kabuğu göz çevremizde bulunan koyu halkalardan kurtulmamıza yardımcı oluyor. Soyduğumuz elmanın kabuğunu göz çevremize koyup 5- 10 dakika bekletmemiz gerekiyor. Bu uygulamayı düzenli bir şekilde uygulayarak kısa sürede istediğimiz sonuca ulaşabiliriz.
■ PATATES KABUĞU:
BEYAZI olmayan, sağlıklı ve parlak saçlar herkesin hayali. Saçlarımızdaki beyaz ve kepeklerden kurtulmak için ne yapmalıyız? Patatesin kabuklarını 25 dakika kaynatın ve saçlarınıza uygulayın. 1 saat kadar saçınızı yıkamayın. Bu saç maskesini birkaç hafta uygulayın. Beyazların kapandığını ve kepeklerin de yok olduğunu göreceksiniz.
■ LİMON KABUĞU:
C vitamini açısından zengin besinlerden biri olan limonu hayatımızın birçok alanında sık sık kullanıyoruz. Limon kabuğunun kullanım alanlarının bir tanesi de kireci yok etmek içindir. Su ısıtıcılarının içerisine birkaç adet limon kabuğu atıp kaynattığınızda kirecin yok olduğunu göreceksiniz.
■ AVOKADO KABUĞU:
CİLDİNİZE sürdüğünüzde muhteşem bir nemlendirici olduğunu göreceksiniz. Avokadoda bulunan C ile E vitaminleri dokuların büyümesi ve onarımı için gereklidir. C vitamini önemli bir protein olan kolajen oluşumunu sağlar ve deri, bağ dokusu, eklem, kemik, diş, saç gibi birçok organın yapısını oluşturur.
■ MUZ KABUĞU:
GÜZEL bir gülüşün en önemli etkeni dişlerdir. Her insan parlak, beyaz ve sağlıklı dişlere sahip olmak ister. Muz kabuğunun dişlerin beyazlamasında büyük önemi vardır. Muz kabuğunun içinde bulunan sitrik asit, hem lekelerin giderilmesine hem de dişlerin güçlenmesine yardımcı olur. Kabuğu dişlerinize sürüp fırçalamanız yeterlidir.
■ PORTAKAL KABUĞU:
PORTAKAL kabuğunda antioksidan maddeler vardır. Bu maddelerin görevlerinden biri de vücuttaki enfeksiyonu temizlemektir. Ayrıca portakal kabuğu kapalı, havasız ve nemli ortamda oluşan güve sorununu da yok eder. Bunun için hava alan bir kesenin içine portakal kabuğu koyup giysi dolabınıza ya da güve oluşabilecek yerlere koymanız yeterlidir.
■ DOMATES KABUĞU
Domatesin kabuğunu fırın tepsisine dizin ve kurutmaya bırakın. Kuruyan kabukları öğütüp çorbaların içerisinde kullanabilirsiniz.
■ YUMURTA KABUĞU:
Evimizin vazgeçilmez dekorasyon ürünlerinden bir tanesi de canlı çiçeklerdir. Ne yazık ki bazı çiçekler hemen kuruyup ölüyorlar. Bunun önüne geçmek için haşladığımız yumurtanın kabuklarını atmayarak çiçeklerimize doğal gübre oluşturabiliriz. Haşladığımız yumurtanın kabuklarını toz haline getirerek canlı çiçeklerimizin saksısına yerleştirip ömürlerini uzatabiliriz.