Öğretmenine göre çocuğum hiperaktif!
Cevap: Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, hem evde hem okulda hem de çocuğun gittiği diğer kurslarda da kendini belli eder. Yani çocuk her ortamda hareketli, enerjik olur. 7 yaşından sonra bir anda ortaya çıkmaz. Çocuk yürümeye başladığından itibaren sanki motor takılmışçasına hareket halindedir. Fren sistemi yoktur. Öğretmeninizin "Doktora götürün ilaç versinler" cümlesini gülümseyerek karşılıyorum çünkü maalesef ülkemizde herkes psikiyatrist, herkes psikolog! Çocuğunuzu bir psikoloğa götürmenizi öneriyorum. En azından okulda neden bu kadar enerjik, arkadaşlarıyla ne gibi bir sorun var araştırılsın.
Kızım sürekli bizimle çatışıyor
Soru: Merhaba. 15 yaşındaki kızım sürekli bizimle çatışıyor. Odasına giriyor, çıkmıyor. Ders çalıştığını sanıyorduk ama notları çok kötü. Sürekli elinde telefon arkadaşlarıyla konuşuyor. Okul sonrası eve zamanında gelmiyor, sürekli şikayetçi. Nasıl davranacağımızı şaşırdık.
Cevap: 12-20 yaş arası ergenlik dönemi olarak adlandırılır. Ortalama olarak kızlar erkeklere oranla iki yıl kadar önce olgunlaşmaları nedeniyle, bu dönem ülkemizde kızlarda 10-12 yaşları arasında erkeklerde 12-14 yaşları arasında başlar. Geçici bir çılgınlık dönemidir. Ergen, kendini yetişkin olarak düşünür ve yetişkinle eşit haklara sahip olduğunu zanneder ve hatta anne babasından daha çok şey bildiğini düşünür. Bu dönemde anne baba olarak ergenle gereksiz çatışmalara girmeyin. Ergenle,arkadaş olmaya çalışmayın,onun zaten arkadaşları var. Siz onun ebeveynlerisiniz. Sık sık uyarılarda bulunmaktan kaçının. Uyarılar ergenle çatışmaya sebep olur. Çocuğunuzu spora,sanata yönlendirin ve boş bırakmayın. Kelimelerdense davranışlarınızla ona saygı duyduğunuzu göstermeye çalışın. Ve unutmayın çocuğunuz sizden uzaklaşmıyor kendini tanımaya çalışıyor,kendi olmaya çalışıyor ve bunu yaparken de kırabiliyor,üzebiliyor. Bunun geçici bir dönem olduğunu aklınızdan çıkarmayın.
Bir aydır geceleri altını ıslatıyor
Soru: 9 yaşındaki kızım son 1 aydır geceleri altını ıslatıyor. Ne yapmam gerekir?
Cevap: Önce bir üroloji uzmanına danışın. Eğer tıbbi bir sorun yok ise o zaman bir meslektaşıma başvurun. Gece alt ıslatmalarının tıbbi nedeni olabileceği gibi ruhsal nedenleri de olabilir.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.