Geceleri çişini kaçırıyor
Cevap: "Enürezis" denilen bu durum, uygun olmayan zamanda ve yerde kişinin çiş kaçırmasıdır. Önce organik nedenlere bakmak ve doktora gitmek gerekir. Eğer durum organik değilse o zaman işin psikolojik boyutuna bakılması gerekir. Bazen kaygı miktarı çok yükseldiğinde gece işemeleri görülebilir. Eğer çocuğun gün içindeki stres miktarı çok fazla ise ve çocuk bu stres ile başa çıkamıyorsa gece altını ıslatabilir. Bazen de gece yatmadan önce fazla sıvı tüketimi oluyorsa uykuya daldıktan ilk 1.5-2 saat içinde alt ıslatma görülebilir. Önce gece yatmadan önceki sıvı tüketimini azaltabilirsiniz ve uyumadan önce tuvalete gitme alışkanlığını geliştirebilirsiniz. Uykuya daldıktan 1.5-2 saat sonra da çocuğunuzu uyandırıp tuvalete götürebilirsiniz. Ancak bu yöntemi en az 15 gün boyunca uygulamalısınız. Bu yöntemi denediğiniz halde sonuç alamıyorsanız bu durumda bir meslektaşımla görüşüp çocuğunuzun içinde bulunduğu ruhsal durumu değerlendirip ona göre bir strateji geliştirilmesini öneriyorum.
Karım sürekli temizlik yapıyor
Soru: Karım sürekli temizlik yapıyor, işten döndüğümde üstümdeki kıyafetlerle ne koltuğa oturabiliyorum ne de evde dolaşabiliyorum. "Üstündekiler pis, pisliği eve taşıma. Duş al" diyor. Gece 3'te çamaşır yıkıyor, evi temizliyor. Çocuğumuz olmadan önce idare ediyordum ama aynı şeyleri oğlumuza da yapıyor. Okuldan eve gelir gelmez banyoya sokuyor ve uzun uzun yıkıyor. Odasını dağıtsa bağırıyor, hatta vuruyor. Çocuğun velayetini alabileceğimi bilsem boşanırım ama bir taraftan karımı da seviyorum.
Cevap: Karınızın içinde bulunduğu ruhsal sıkıntıya "Obsesif Kompulsif Bozukluk" deniyor. Toplumumuzda epey yaygın olan bu hastalığa kişinin kendisi ve yakınları bir huy olarak bakıyorlar. "O çok titiz biridir" denilen şey aslında bir rahatsızlıktır ve tedavisi de vardır. Karınızla konuşup bunun hem kendisini hem çevresindekileri çok yoran bir hastalık olduğunu, yardım alması gerektiğini anlatmanızı öneriyorum.
Oğlum kaşlarını yoluyor
Soru: 9 yaşındaki oğlum kaşlarını yoluyor. Onu sürekli yapmaması için uyarıyorum, bir süre yapmıyor ama sonra tekrar devam ediyor. Bunun çaresi var mı?
Cevap: Bu rahatsızlığa "trikotillomani" denir. Bilinen kesin bir sebebi yoktur. Bazen çocukta kaygı miktarının artması sonucu da görülebilir. Akla takılan ve tekrarlayan olumsuz düşünceler de kaş yolma davranışının artmasına sebep olabilir. Sık sık uyarılarda bulunmak, davranışın artmasından başka bir işe yaramaz. Psikoterapi, çocuğun stres karşısındaki problem çözme becerilerini öğrenmesini sağlar, bu nedenle çocuğunuzu bir meslektaşıma götürebilirsiniz. Bu süreçte psikolog ile birlikte sizin de davranışlarınızı ele almak ve düzenlemek önemlidir.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.