Soru: 40 yaşındayım, evliyim. 2 çocuk annesiyim ve mutlu olamıyorum. Doktora da gittim bana depresyonda olmadığımı, günlük yaşam sorunlarımın üstesinden gelmek için bir yol bulmam gerektiğini söyledi. Ama bana her şey zor geliyor. Sanıyorum mutlu olmam için bir reçete gerekiyor. Siz bu konuda bana ne önerebilirsiniz?
Cevap: Bir anekdot ile sorunuzu cevaplamak isterim. Nazım Hikmet, eşine ithafen yazdığı "Saman Sarısı" şiirinde Abidin Dino'ya "Sen mutluluğun resmini yapabilir misin Abidin?" diye sorar. Dino da ona cevaben "Buna ne tuval yeter, ne boya" diye cevap verir. Ne şairler, ne ressamların cevaplayamadığı soruyu naçizane benim cevaplamam sanırım çok da mümkün değil.. Yine de illa ki "Bana reçete yazın Armağan Hanım" derseniz, sizin için denerim:
Mutluluğun 4 kuralı
1. Yaşamda her an olumsuzluklarla karşılaşmamız olasılık dahilinde. Ruh sağlığımız açısından önemli olan; yaşadıklarımızdan çok yaşadıklarımıza yüklediğimiz anlamdır. Olaylara bakış açımızı değiştirir, taktığımız gözlüğü silebilirsek çevremizi daha net değerlendirebiliriz.
2. Kendi tanı... Yaşamda mutlu olmak ve ruh sağlığını korumak için önce kişinin kendisini tanıması gerekiyor. Kişi kendisini tanıyacak, ne istediğini bilecek, sınırlarının farkında olacak. Daha sonra da karşısındaki insanlara "Ben bunu yapabilirim" veya "yapamam" mesajını net biçimde vermeli.
3. İhtiyacın olduğunda yardım iste. Yardım istemek, baş edemediğimiz herhangi bir konuda yükümüzü güvendiğimiz biri ile paylaşmak da bize iyi geliyor.
4. Duygularının farkında ol. Kişinin ne hissettiğinin farkında olması önemli. Her gün o kadar çok olay yaşıyoruz ki.. Olaylardan konuşmak değil burada önemli olan. O olay karşısında ne hissettiğimiz önemli. Eğer biz bunu yakalayabilirsek, durup düşünebilirsek çok faydasını görürüz. Örneğin yataktan kalktığımızda "Bugün ben nasıl hissediyorum? Güne nasıl başlıyorum?" diye kendimizi dinlersek zaten farkına varırız duygumuzun ve o günün nasıl geçeceğini az çok kestirebiliriz. Diyelim ki gergin hissediyoruz ki, zaman zaman böyle hissetmek çok normal. Bunun farkında olmak, olası çatışmaları önlemeye yardımcı oluyor.
Sorunum için kime başvurmalıyım?
Soru: 34 yaşındayım, evliyim. Son aylarda işimi çok seviyor olmama rağmen işime odaklanamıyorum. Kendi işim ve 4 ay öncesine kadar severek yapıyordum ama 4 aydır işe gitmek istemiyorum, işteki sorunlarla uğraşmak istemiyorum. Geceleri erken yatmama rağmen sabahları uyanmakta güçlük çekiyorum, çok yorgun uyanıyorum adeta dayak yemiş gibi.. Sorunum için doktora gitmek istiyorum ama kime başvuracağımı bilemedim.
Cevap: Durumunuzla ilgili olarak sizi görmeden yorum yapmak uygun olmamakla beraber, ruhsal olarak sıkıntınız olduğunu söyleyebilirim. Belirtiler depresyonu andırmakla birlikte birtakım tahlillerin de yapılması uygundur. Aslında başvurmanız gerekenler; endokrinoloji uzmanı, psikiyatrist ve klinik psikolog olarak sıralanabilir. İstenilen tetkikler normal değerlerdeyse o zaman muhtemelen psikiyatrik tedavi görmeniz gerekebilir.