Bel çevresi, basen, karın, gıdı bölgesi, ayak bileği çevresi, hatta yanaklar... Halk arasında "lazerli liposuction" olarak da bilinen lazer lipoliz, küçük bölgelerde hafif ve orta derecede yağlanmaları ortadan kaldırarak vücuda ideal şeklini yeniden kazandırıyor
Yazı dizimizin ilk bölümünde konuştuğumuz Diyetisyen Çiğdem Çetinkaya, "Bölgesel yağlanmadan şikayetçiyseniz muhtemelen diyetiniz doğru değildir. Doğru diyetle yağlardan kilo verirsiniz. Dolayısıyla bölgesel fazlalıklarınızdan da kurtulursunuz" demişti. Bugün de Esmira Estetik'ten, Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Nejdet Şişman ile fazla kilolarını vermiş, bölgesel yağlanmalardan büyük ölçüde kurtulmuş ama vücut konturları ile ilgili hala şikayetleri olan kişilerin yaptırabileceği estetik girişimleri konuştuk.
-Kilo verdikten sonra vücudumuzda ne gibi sorunlarla karşılaşabiliriz?
Vücut şekillendirmede bize en çok gelen şikayet şudur: spor yapıyorum, diyet yapıyorum ama vücudumun belli bölgelerindeki yağlanmalardan kurtulamıyorum.. Bunlar inatçı bölgelerdir. Bayanlarda en çok basenler, bacak iç kısımları, diz iç yanları, karın alt bölgesi ve bel yağları. Ne yaparsa yapsın bazen kişi bunlardan tamamen kurtulamaz. O zaman biz estetik ve plastik cerrahi uzmanları olarak devreye giriyoruz ve bu bölgelere yapılacak cerrahi işlemleri gerçekleştiriyoruz. Bu alanda invaziv dediğimiz girişimsel tedavilerden son yıllarda çok popülen olan lazerli işlemlere kadar değişik uygulamalar var. Kişinin beklentisine ve sağlık durumuna göre hangi yöntem uygunsa onu öneriyoruz ve basamak gibi düşünürseniz birinci basamak en basit olanıdır.
-Lazer lipoliz yöntemini kimlere öneriyorsunuz?
Kişinin hafif veya orta dereceli yağlanması varsa en basiti lazer lipoliz veya diğer ismi ile lazer liposuction dediğimiz yöntemdir.
Laser lipoliz oldukça başarılı bir yöntem ama çok abartılı yağlanması olan veya cildi çok gevşek olan kişilerde beklentileri karşılayacak bir yöntem değil. Yurtdışında "öğle arası liposuction" olarak da bilinen lazer lipoliz, ayak bilekleri de dahil olmak üzere vücudun her yerine uygulanabiliyor. Lazer lipoliz bir tür yağ eritme operasyonu. Özel bir cihaz yardımıyla sorunlu bölgedeki yağ hücrelerinin zarları lazer ışınıyla patlatılıyor. Açığa çıkan yağ, 2-3 ay içinde idrar ve dışkı yoluyla vücuttan atılıyor.
Lazer lipoliz, 18 yaşından sonra yapılabilir. Az ve orta dereceli yağlanma denince, eriteceğiniz yağ miktarı 500 cc'den az ise bu miktar lazer lipoliz için idealdir. Bunun üzerinde ise iyi sonuç almak adına liposuctionla kombine etmek gerekir. Çok zayıf olup da bel yanlarında yağ birikintisi olanlar mesela lazer lipoliz için çok uygun adaylardır. Aslında lazer lipolizin en etkili olduğu bölgeler küçük bölgeler. Gıdı bölgesi yanak bölgesi, kol altı sarkmaları, diz içleri hatta koltuk altı terlemesinde bile etkisi var lazer lipolizin yağ alma dışında.
Lazer lipolizle yanak bölgesindeki yağlanma ve gevşemeyi de bir miktar toparlamak mümkün.
-Klasik liposuctionda olduğu gibi sonrasında hastalar korse takıyor mu?
Klasik liposuction ile basenlerden yağ çekildiğinde ortalama 4 hafta korse takılması gerekiyor. Lazer lipolizde ise iki hafta korse takılmasını öneriyoruz. Ayrıca lazer lipoliz yaptığımızda eğer fazla miktarda yağ alacaksak da o zaman ufak kanüllerle yağın bir kısmını dışarıya alıyoruz. Böylece daha hızlı sonuç almak mümkün oluyor.
-Lazer lipolizde sonuçları ne kadar sürede görmeye başlıyoruz?
Gıdı bölgesi gibi ufak bölgelerde ortalama bir ayda diğer bölgelerde 3-4 ay içinde tam etkiyi görebiliyoruz.
-Lazer lipoliz seanslar halinde mi uygulanıyor?
Hayır. Genellikle tek seferde yapılan bir işlem. Çok gerekerse bir yıl sonra tekrarlanabilir.
-İşlem ne kadar sürüyor?
Lokal anestezi ile hastane ortamında ve sedasyon altında yapılıyor. Sedasyon yapıldığı zaman hasta hiçbir şey hissetmiyor ve cerrah da daha rahat çalışıyor. Yaklaşık 1-2 saat dinlendikten sonra evinize gidebilirsiniz. Ertesi gün veya iki gün dinlendikten sonra çok rahat işine geri dönebiliyor.
Karın germe ameliyatı için son doğumunuzu yapmış olmalısınız
Ameliyatta sadece fazla deri ve yağ alınmıyor. Aynı zamanda deforme olan karın kasları da onarılıyor
Kilolarını verdikten sonra çok sarkmaları olan kişilere lazer liposuction veya liposuction yerine germe sağlayan cerrahi işlemler gerektiğini belirten Op. Dr. Nejdet Şişman, karın germe operasyonları ile ilgili şunları söyledi: "Kadın doğum da yaptıysa karın bögesinde sarkma ve yağlanmanın dışında karın kaslarında da gevşeklik olur. Bu da karın üst kısmında şişkinlik yaratır. Bu yağ değildir aslında kasın gücünü yitirmesine bağlı oluşan bir gevşekliktir. Bu nedenle karın germe ameliyatlarında kas onarımı en önemli noktalardan biridir. Karın kaslarını onardığınız sürece şişkinliği azaltırsınız. Buna dokunulmazsa o bölgede yine şişkinlik olacaktır."
-Karın germe operasyonlarında sadece fazla deri ve yağ alınıyor sanıyorduk...
Bu zaten işlemin bir parçası ama diğer önemli noktası da kişinin karın kasları zayıfsa onların da onarılmasıdır.
-Bu ameliyatlar hakkında bilgi verir misiniz?
Karın germe ameliyatı hastane ortamında genel anestezi altında yapılıyor. Onun için ameliyat öncesi yapılan değerlendirmede kişinin sağlık durumu ve anesteziye uygunluğu gözden geçiriliyor. Ameliyat ortalama 2-2 buçuk saat sürüyor. Kişi hastanede bir gece kalıyor. Yaklaşık 4 hafta korse takılması ve 6 hafta kadar da ağır spor yapılmaması gerekiyor. Kişi çalışıyorsa 10 gün kendisine vakit ayırması gerekiyor işe dönmesi açısından.
-Bir veya iki doğum yaptıktan sonra karın germe ameliyatı olan bir kadın tekrar hamile kalabilir mi?
Karın kaslarını onardıysak en az iki yıl hamile kalmasını önermiyoruz. Baştaki sorgularımızdan birisi di odur. Çünkü karın kaslarını onardık ve sıkılaştırdıktan sonra bebek tekrar orada gelişmeye başladığında hamileliği zor olur veya yaptığımız iş boşa gider. Tam karın germe ameliyatı yapılacak kadının bir daha doğum yapmayı düşünmüyor olması lazım. Biz genellikle son doğumunuzu yaptıktan sonra gelin diyoruz. ideali bu.
-Karın germe ameliyatına ve liposuctiona da ihtiyacı olan bir kadın, iki ayrı ameliyata mı ihtiyaç duyuyor?
Karın germe biliyorsunuz karın bölgesine yapılan bir ameliyat. Karın bölgesini bir bütün olarak ele aldığımızda simit denilen bölge, yani bel yanları da işin içine giriyor. Bu bölgeye dokunmadan karın germe yaparsanız kişiye orası bombe olarak kalır ve çok doğal olmayan bir görüntü oluşur. Bu nedenle liposuction işlemini de eklemek gerekiyor çoğu hastaya. Eğer sorunuz diğer bölgelerin liposuction'ı ise diğer belgelerin liposuction'ı da aynı ameliyatta yapılabilir. Miktar çok az ise lazerle de yağlar eritilebilir. Bu tamamen kişinin ilk muayene bulgusuna göre oluşturacağımız operasyon planınına ve hastaya sunduğumuzda bunu ne kadar kabul edebildiği ile alakalı bir şey.
Ameliyattan korkan bir hasta ise ve az veya orta derecede yağlanması varsa lazer liposuction dediğimiz lazer lipoliz en mükemmel yol.
-Diyelim karın germe ameliyatına basen karın yanları bacak iç bölgeleri gibi liposuction işlemleri de dahil edildi ve dedik ki kollarımızdaki yağlanma da aynı operasyonla alınabilir mi?
Bizim için ameliyatta alacağımız yağın miktarı önemli. Eğer bu miktar alacağımız miktar içerisinde güvenli sınırı geçmiyorsa olabilir. Ama kişi çok yağlıysa ve 5 litrenin üzerinde bir yağ çekmemiz gerekiyorsa sağlık açısından önemli sorunlar çıkarabileceği içir yapmak istemeyiz. Kol bölgesi zaten ayrı bir bölgedir. Çünkü gevşek bir bölgeye liposuction yaparsanız daha da gevşetirsiniz. ama lazer lipoliz dediğimiz işlemde kol sarkmalarında daha iyi sonuçlar alınabiliyor. Liposuctiona göre üstünlüğü şudur: yüzeyel çalıştığınızda kollajen artışını sağlar. Bu da bir sıkılaşma ve gençleşme sağlar. Burada en önemli şey hastanın beklentisi ve yapılanların bunlarla örtüşmesi.
-Liposuction veya karın germe ameliyatından sonra ciltteki gevşeklik için ne yapılıyor?
Liposuction, lazer lipoliz veya karın germe sonrası, birinci hafta pressoterapiye alınır hasta. Lenfatik kanallarla atılacak atıkların daha rahat gitmesini ve ödemin daha rahat atılmasına yardımcı olur. Haftada iki kere uygulanır. Pressoterapi ve LPG kombiyasyonu rehabilitasyon adına mutlaka yapılmalıdır.