Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Bahattin Mercan: Kulakta kir varsa sıcak havanın etkisi ve mikroplu suların kulağa dolmasıyla dış kulak yolu iltihapları tatilinizi zehir edebilir
Özel Efes Kulak Burun Boğaz Dal Merkezi doktorlarından Op. Dr. Bahattin Mercan, kulak sağlığı ile ilgili uyarılarına kulak temizleme çubuklarının bilinçsiz kullanımına değinerek başladı: "Kulaktaki salgı bezleri tarafından üretilen serumen örtüsü aslında kulak için yararlıdır. Kulak kiri, kulak kanalının kendini temizleme mekanizmasıyla sürekli dışarı atılır. Kulağı temizleme çubukları ile sık sık karıştırmak ise daha çok salgı üremesine ve kulaklardaki serumenin geriye doğru itilip kulak zarına yapışmasına neden olabilir."
Bu salgıların 'buşon' adı verilen sert bir tıkaç oluşturabileceğine dikkat çeken Dr. Bahattin Mercan, "Bu tıkaç, suyu emerek şişer ve kulağın tıkanmasına neden olur. Kulak kiri tıkacı ancak hekim tarafından temizlenebilir. Böyle bir sorunu önlemek için tatile gitmeden önce bir uzmanın kulak baskısı yapmasında yarar var" diyor.
-Kulak kiri için doktora başvurmak şart mı?
Kulak kirini kendi başınıza çıkaracağınızı düşünebilirsiniz. Birçok kişi kulak pamuğu, toka, tığ gibi aletler kullanarak bu kiri çıkarmaya çalışırlar ve bir miktarını da bazen çıkarabilirler. Tabii bu arada eğer hala kulak yolunu zedelememişlerse! Bu nedenle doktorunuz görmeden kirin tamamen çıkıp çıkmadığını anlayamazsınız.
-Kulak kirinin tıkaç oluşturduğunu hangi şikayetlerden anlayabiliriz?
Kulak kiri tıkacı (buşon) varlığında şu yakınmalar olabilir:
* Kulakta dolgunluk hissi,
* Kulak ağrısı,
* Uğultu
* İşitme kaybı.
Ancak bu bulgular başka bir hastalığın da göstergesi olabilir. Daha önce kulak kiri nedeniyle aynı türde yakınmalarınız olmuş olsa bile şu andaki yakınmalarınızın kulak kirine bağlı olduğundan emin olmak için mutlaka hekiminizin kulak muayenesi yapması gerekir. Bu yakınmalar çok daha öenmli bir kulak hastalığının belirtileri de olabilir.
-Yaz aylarında kulakla ilgili sorunlar neden artar?
Özellikle çocukları yazın denizden ya da havuzdan çıkarmak güçtür. Uzun süren deniz havuz sefaları başlamadan çocuğunuzun kulak bakımını yaptırmanızda yarar var. Eğer kulakta zaten kir varsa sıcak havanın etkisi ve mikroplu suların kulağa dolmasıyla ciddi dış kulak yolu iltihaplara tatilinizi zehir edebilir.
-Dış kulak iltihabı nedir?
Kulağa dışarıdan bakterilerin ve mantarların girip yerleşmesi sonucunda ortaya çıkan, çok ağrılı bir durumdur. Kulak önüne basmakla ağrı vardır. Çene eklemine yakın bir bölge olduğu için hasta bazen ağzını açmakta ve yemek yemekte bile zorlanabilir. Kulağı fazla kaşıyarak tahriş etmek veya abartılı bir şekilde derine bir şeyler sokarak temizlemeye çalışmak da en sık görülen nedenlerdendir. Kulak cildi zedelenir ve kulağın kendi kendini temizleme mekanızması bozulur. Sonuç çok şiddetli bir kulak ağrısı ve kulak tıkanmasıdır. Hekime başvurmak zaman alacaksa, kulağa birkaç kez yarı yarıya kaynamış su ile seyreltilmiş sirke damlatmak ve ağrı kesiciler kullanmak hastayı bir miktar rahatlatabilir. Ancak kulak karıştırılmamalı ve kesinlikle su ile temasından kaçınarak, en kısa zamanda bir KBB uzmanına başvurulmalıdır.
-Kulağa su kaçması zararlı mıdır?
Kulak zarında delik olan kişiler, banyoya ya da havuza giderken kulağı sudan korumak için kulak tıkacı veya vazelin emdirilmiş pamuk kullanmalıdır. Ancak şikayeti olmayan kişilerin böyle bir önlem almasına gerek yok. Kulak ameliyatı geçirenler ise kulaklarını sudan korumaları gerekip gerekmediğini mutlaka doktorlarına sormalıdır.
-Dalış yapmak isteyenler nelere dikkat etmeli?
Dalış sırasında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta zardaki basınç değişikliğini dengeleyecek organ olan Östaki borusunun düzgün çalışıp çalışmadığıdır.
Burun tıkanıklığı, nezle, ve benzeri durumlar, kulakta dolgunluk ve basınç hissi varsa basınç dengeleme mekanizması iyi çalışmıyor olabilir. Mutlaka kontrol ettirmek gerekir.
Gençler dikkat!
Kulaklıkla SÜREKLİ ve YÜKSEK SESLE müzik dinlemek zararlı!
Özel Efes Kulak Burun Boğaz Dal Merkezi'nden Op. Dr. Bahattin Mercan, kulak sağlığı ile ilgili bilgi verirken gençleri uyarmayı da ihmal etmedi: Amerikan İşitme-Konuşma Birliği'nin (American Speech-Language-Hearing Association) bir araştırmasına göre lise öğrencilerinin yüzde 28'inin televizyonun sesini fazla açtığı saptanmış. Bazıları sesleri net duymadıklarını ifade etmişler. Bunlar şimdiye dek gençlerin değil yaşlıların yakınmalarıydı. Peki şimdi ne değişti? MP3 çalarların kullanımın artması en önemli neden olarak kabul edilmekte. Özellikle kulaklık kullanıldığında ses dalgası havada dağılmadan doğrudan kulağa yönleniyor ve doğrudan zara çarpıyor. Uzun süre kulaklıkla müzik dinlemek işitme hücrelerinde yavaş yavaş hasara yol açıyor. Yani herşey bir anda olmuyor, sinsi gelişiyor.
-Hangi ses yüksektir?
Siz kulaklıkla müzik dinlerken yanınızdaki de sesi duyabiliyosa bu ses çok yüksek demektir ve kulağa zararlıdır. Ayrıca bu yükseklikte müzik dinlerken size yaklaşan bir arabayı da farketmezsiniz.
Zarar görmemek için:
* Müzik dinlerken mola verin
* Bir konser ya da partide hoparlörlerin yanında durmayın.
* Kulağınızda kulaklıkla uykuya dalmayın.
Uçak seyahatinde ağlamak bebekleri rahatlatıyor
Uçak seyahati sırasında bebeklerin ağladığına hepimiz şahit olmuşuzdur. Özellikle iniş sırasındaki basınç değişikliği kulakta ağrıya neden olur.
Bebekler bu basınç değişmesinde daha hassastır. Dr. Bahattin Mercan, "Aslında bebeğinizin iniş ve kalkışlarda ağlamasından korkmayın çünkü ağlamak bu basıncı dengelemesine ve rahat nefes almasına yardımcı olur. Bebeğe emzik vermek ve yudum yudum su içirmek de işe yaracaktır" diyor.
Bu basınç değişiklikleri bazen daha da şiddetli olarak kulak zarında kanama ve uzun süren işitme kaybına da yol açabiliyor. Dr. Mercan, "Sakız çiğnemek, esnemek, sık sık yutkunmak işe yarayabilir. Ayrıca bu durumu her uçağa bindiğinizde yaşıyorsanız ya da burun tıkanıklığı, grip gibi bir yakınmanız varsa uçağa binmeden ilaç kullanmanız gerekebilir" diyor.
Ağrıyan kulağa sirke ilacı
Dr. Bahattin Mercan'ın dış kulak iltihabının yol açtığı ağrıları gidermek için önerdiği sirkeli karışım şu şekilde hazırlanıyor: Bir cezveye sirke konulur ve yarısı buharlaşana kadar kaynatılır. Buharlaşan yüzde 50'lik kısım, ayrı yerde kaynatılmış ve soğutulmuş su ile tamamlanır. Böylece steril bir bir sirke solüsyonu elde edilmiş olur. Bu solüsyon ağrıyan kulağın dış kısmındaki kızarıklığa bir pamuk yardımıyla sürülür. Ağrı kulak içinde ise kulak içine 5 damla damlatılır. Bu işlem günde 4-5 kez yapılabilir. Bir süre sonra bölgedeki ödem çözülüp ağrı azaldığı için hasta rahatlar.