Gün boyu ellerini yoranlar dikkat!
-Ellerdeki tuzak nöropatileri en çok kimlerde görülür?
Tuzak nöropatileri sıklıkla el ve el bileğinin sürekli tekrarlayan hareketi, el bileğinin bükük veya gergin pozisyonda zorlanması sonucu görülür. Bunun dışında diyabet, romatoid artrit, gut gibi bazı sistemik hastalıklarda ve aşırı şişmanlıkta görülebilir. Gebelik sırasında da geçici olarak görülebilir.
Ayrıca ön kolda diyaliz şantı olan hastalarda da görülme olasılığı fazladır.
-Tuzak nöropatilerinin bazı mesleklerde daha sık görüldüğü söylenebilir mi?
Marangozlarda, daktilo-bilgisayar kullananlarda, örgü ören ve yoğun iş yapan ev hanımlarında, oto tamircileri gibi el bileğini çok sık kullanan kişilerde sık görülebilir. Başlangıç döneminde hiç muayene bulgusu olmayabilir, ancak EMG ile tanı konabilir. Daha sonra yanıcı tarzda ağrılar görülebilir.
Belirtileri:
Hastalar geceleri el uyuşması ile uyanırlar. Ellerini sallayarak, parmaklarını ovalayarak olayı hafifletmeye çalışırlar. Baş parmak, işaret parmağı, orta parmak ve yüzük parmağının yarısını kapsayan uyuşmalar olur. Bu parmaklarla el bileği arasında kalan avuç içi bölgesinde duyu bozuklukları hissedilir. El sıkmada kuvvetsizlik olabilir. Geç dönemde bu bölgedeki kasta erime olabilir.
Tedavi:
Başlangıçta hastayı el bileğini zorlayıcı hareketlerden korumak amacı ile, 2 hafta süre ile atel takılması önerilir. Atel takılmasından bir sonuç alınamazsa ısrar etmemmek gerekir.
Antienflamatuar ve ağrı kesici ilaçlar kullanılır. Fizik tedavi, ağrı kesici akımlar, soğuk uygulama, sıcak uygulama, egzersiz gibi yöntemlerden yararlanılır. Bunlar da sonuç vermezse cerrahi girişim uygulanır. Sistemik hastalalıklarda ise tedavi nedene göre yapılır.
Cumartesi Gecesi Sendromu
Küçük parmak ve yüzük parmağında uyuşma yapan "Kubital Tünel Sendromu"na da oldukça sık rastlandığını dile getiren Uzman Doktor Kerime Çıtakoğlu, "Cumartesi Gecesi Sendromu da denilen olayda fazla içki tüketenlerin masada başını kolunun üzerine koyup sızdığında radial sinir sıkışır ve el bileği yukarı doğru bükülemez. 2-3 saatte bile gelişebilen bu sinir rahatsızlıklarının iyileşmesi için oldukça uzun bir süreye gereksinim vardır" diyor.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.