Alerjik nezleye yeni nesil çözüm: RHINOLIGHT
Başarı oranı yüzde 90'a yaklaşan rhinolight tedavisi, hastalıkta kısıtlı kalan eski tedavi yöntemlerine yeni bir alternatif oluşturuyor. Hapşırık, burunda akıntı ve tıkanıklık gibi şikayetler ise tamamen ortadan kalkıyor
Yıl boyu süren veya baharda alevlenen; burun akıntısı, burun tıkanıklığı, hapşırma ve kaşıntı şikayetlerine yol açan alerjik nezlenin tedavisinde kullanılan rhinolight (ışık tedavisi) 6-8 seansta kişiyi rahatlatan ağrısız bir yöntem. Özel Ento Kulak Burun Boğaz Dal Merkezi'nden Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Fırat Demirtaşoğlu, allerjik nezle ve hastalığın tedavisinde yeni bir yöntem olan rhinolight hakkında bilgi veriyor.
-Alerji nedir?
Alerji; vücuda giren ya da temas eden bir maddeye karşı, vücudun kendine zarar verecek derecede reaksiyon göstermesidir. Burun bu tür alerjik reaksiyonlardan en fazla etkilenen organlardandır. Alerjinin genetik bir yatkınlığı vardır ve her yaşta başlayabilir. Allerjenin vücuda girmesinden 2-3 dakika sonra "histamin" adı verilen maddeler salgılanır. 15 dakika içinde maksimum seviyeye ulaşır. Alerji her zaman olabileceği gibi sadece belli mevsimlerde de görülebilir.
-Alerji etkenleri nelerdir?
Alerji yapabilecek, bilinen ya da bilinmeyen çok sayıda faktör vardır. En sık görülenler arasında
* Toz
* Polenler
* Küf mantarları
* Bazı yiyecekler (süt, yumurta, çilek vs)
* Kimyasal maddeler
* Ev hayvanları
sayılabilir.
-Alerjide hangi şikayetler oluşur?
-Tanı için ne gibi tetkikler kullanılır?
Muayene sonrasında alerjiden şüphelenildiğinde en sık uygulanan tetkik deri testleridir. Ancak bu testlerin negatif çıkması, hastada alerji olmadığını göstermez. Deri testlerinde çalışılmayan bir allerjene reaksiyon olma ihtimali veya bir allerjenin ciltten girdiğinde alerji yapmayıp, solunumla girdiğinde alerji yapıyor olma ihtimalleri vardır. Deri testleri ile hangi maddeye ne kadar alerji olduğu öğrenilebilir. Bu testlerin dışında kanda "İgE" denilen bir maddenin miktarı ölçülebilir. Ayrıca cilt testlerine göre daha güvenilir, ancak uygulaması zor ve pahalı bazı kan testleri de vardır.
Alerjik Rinit teşhisinde en önemli konu, hastanın anlattıkları (anamnez) ve muayene bulgularıdır. Bu bulgulara göre alerji teşhisi düşünülüyorsa, o hasta alerjik olarak kabul edilir. Deri testleri ve diğer kan testleri, allerjenin ne olduğunu anlamaya yöneliktir. Bu testler negatif de çıksa hastaya alerji tedavisi başlanır.
-Alerjik nezle nasıl tedavi edilir?
Alerjik Rinit (alerjik nezle) tedavisinde 3 ana kategori vardır:
1 -Allerjenden korunma
2- İlaç tedavisi
3 -İmmünoterapi (aşı tedavisi)
4-Rinolight
KORUNMA
Allerjenden korunma, alerjik rinitin temel tedavi yöntemidir. Ancak bu genellikle mümkün değildir. Hem allerjenin tam olarak belirlenememesi hem birden fazla maddeye alerji olması hem de allerjen belirlense bile hastanın bu maddeden uzak durmasının mümkün olmaması gibi faktörler, tedaviyi zorlaştırır. Ancak yine de hastanın alabileceği bazı önlemler vardır. Bu önlemler:
- Tozlu ve dumanlı ortmalarda bulunmamak, eğer zorunlu ise maske takmak
- Isı ve nemim ayarlanması
- Polenlerin yoğun olduğu mevsimlerde mümkün olduğunca içeride olmak ve kapı pencerelerin kapalı tutulması
- Ev içinde mümkün olduğunca halı, kilim battaniye yerine deri, vinlex ve plastik eşyalar kullanılmalı
- Evde bitki ve hayvan bulundurulmamalı
- Özel hazırlanmış nevresim ve çarşaflar kullanılması, eğer temin edilemiyorsa tüm çarşaf ve nevresimlerin düzenli olarak sıcak su ile yıkanması
- Elektrik süpürgesinin dışarıya toz vermediğine dikkat edilmesi
- Tüylü oyuncaklardan uzak durulması
- Hasta hangi ortam ve durumlarda şikayetlerinin başladığını veya arttığını hissederse ona göre önlemini kendi alması sayılabilir.
İLAÇ TEDAVİSİ
İlaç tedavisi olarak en sık kullanılan madde, antihistaminiklerdir. Bu ilaçlar alerjik reaksiyonlarda rol oynayan histamini azaltmaya yöneliktir. Genellikle de çok faydalıdırlar. Allerjene maruz kalmadan önce kullanıldığında daha faydalıdırlar. Özellikle kaşıntı, akıntı ve hapşırma üzerine etkilidirler. Ancak hangi antihistaminiğin hastaya daha faydalı olacağı biraz deneme-yanılma yoluyla belirlenir. Artık etkisi azalmaya başlarsa da başka bir antihistaminikle değiştirilmelidir. Bu ilaçların en önemli yan etkisi uyku hali, ağız kuruluğu, çarpıntı, idrar zorluğu, göz içi basıncının artmasıdır. Ancak son kuşak antihistaminiklerde bu yan etkiler oldukça azalmıştır.
Antihistaminklerden sonra faydasının en çok olduğuna inandığım ilaç kortikosteroidlerdir (kortizon). Bu ilaçlar ağızdan ya da kalçadan uygulandığında etkisi daha fazladır ancak yan etkileri de daha fazladır. Bu nedenle burun spreyi olarak kullanılırlar. Burun spreyi olarak kullanıldığında yan etkisi çok azdır ve etkinliği iyidir. Ayrıca "dekonjestan" denilen burun spreyleri ve "kromolin" adı verilen ve alerjik reaksiyonları önleyen ilçalar da vardır.
AŞI TEDAVİSİ
İmmünoterapi (aşı tedavisi), hastanın alerjik olduğu maddeyi düşük dozdan başlayarak artacak şekilde hastanın vücuduna verme tedavisidir. Bu şekilde vücut bu maddeyi tanıyarak alerjik reaksiyon göstermememsi prensibine dayanır. Ancak her zaman iyi sonuç vermez. Başlangıçta haftada bir olmak üzere senelerce aşı olmayı gerektirir. Bazen iyi sonuçlar alınmasına rağmen her zaman önerilmez.
RHINOLIGHT
Rhinolight, Avrupa Birliği Proje Geliştirme Fonu ile desteklenerek Macaristan Szeged Üniversitesi'nde geliştirilmiş bir burun içi fototerapi (rinofototerapi) cihazıdır. Rhinolight'ın geliştirilmesi 5 yıl sürmüştür. Son 2 yıldır uluslararası lansmanı yapılmaktadır. 2009 yılından itibaren Türkiye'de de kullanılmaya başlanan rhinolight, yüksek tedavi başarı oranı ile KBB hekimlerinin beğenisi toplayarak her geçen gün daha fazla yaygınlaşmaktadır.
Rhinolight, hekim tarafından herhangi bir cerrahi operasyona veya anesteziye gerek olmadan, hastalara 2'şer dakikalık seanslar halinde uygulanan, ağrısız ve yan etkisiz bir soğuk ışık tedavisidir. Tedavi başarı oranı yüzde 80-90 arasındadır. Rhinolight tedavisi, alerjik rinit (saman nezlesi) hastalığında kısıtlı kalan eski tedavi yöntemlerine yeni ve güçlü bir alternatif olmuştur.
-Rhinolight en çok hangi hasta grubunda tercih edilmektedir?
* Alerjik nezle ile ilgili şikayetleri burun spreyleri ve ağızdan alınan alerji ilaçları ile kontrol edilemeyen hastalarda,
* Standart tedavilerin, yan etki ya da başka hastalıklar için kullanılan diğer ilaçlarla etkileşim gibi çeşitli nedenlerle uygulanamadığı hastalar (Hamilelik, emzirme, aktif spor hayatı, böbrek yetmezliği, karaciğer yetmezliği, ilaç allerjisi vb..)
* Uzun dönem ilaç kullanmak istemeyen hastalarda
rhinolight tercih edilir.
-Rhinolight tedavisinden kimler yararlanamaz?
* 14 yaşın altındakiler
* UV ışınlarına aşırı hassasiyeti olanlar
* Burunda anatomik bozukluğa sahip hastalarda
* Belli büyüklükte nazal polipli hastalarda
* Uygulama döneminde bakteriyel veya viral enfeksiyonu bulunan hastalarda
rhinolihgt kullanımı önerilmemektedir.
-Hangi durumlarda ameliyat gerekir?
Alerjiye bağlı et büyümeleri ve sinüzitin kronikleşmesi, ilaç tedavilerinin başarısını olumsuz etkiler ve bu durumlarda ameliyat gerekebilir.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.