Uygulayabileceğiniz en iyi yöntem köpeğinizi düzenli sabah, akşam ve gece gezdirmeye çıkarıp tuvalet ihtiyacını dışarıda gidermesini sağlamaktır
Köpek yavrunuzu tatile çıkarken aldınız ve yazlıkta bahçede vb tuvaleti sorun olmadı. Eve döndüğünüzde eviniz bahçeli değilse ne yapacaksınız. Öncelikle yavru eski düzenini aradığı için evde bahçeye benzeyen yerlere tuvaletini yapma eğilimindedir. Büyüdüğü için artık gezdirme ile de tuvaletini dışarıya yapabilir. Yazlıktan dönüşte uygulayabileceğiniz en iyi yöntem köpeğinizi düzenli sabah, akşam ve gece gezdirmeye çıkarıp tuvalet ihtiyacını dışarıda gidermesini sağlamaktır.
SABIRLI OLUN
Önceleri tam uyum gösteremeyebilir ama bunun için ona kızmayın, fazlaca bağırıp asla dövmeyin, sabırlı olun kısa sürede ne yapması gerektiğini öğrenecektir. Yeter ki siz onu düzenli benzer saatlerde gezdirmeye devam edin. Bu arada gezdirme sırasında dışkılarını bir poşetle alıp park ve yeşil alanlarımızın temiz kalmasını sağlamayı unutmayın.
Siyam gerçek bir çenebaz
Siyam kedisi diğer tüm kedi ırklarından bir çok farklı özelliğe sahiptir. Bu özelliklerin içinde en ilginci sahibi ile sürekli sohbet etmesidir. Siyam sahibi olanlar veya daha önce siyam kedisi ile evini paylaşmış kedi severler ne demek istediğimi daha iyi anlayacaklardır. Yalnız kalmayı hiç sevmeyen siyamlar, sahibi uzun bir süre evden uzak kalıp döndüğünde onu kapıda karşılayıp değişik inişli çıkışlı miyavlamalarla adeta sahiplerini azarlarlar ve söylenirler. Sadece yalnız bırakıldıklarında değil hemen her zaman her seferinde farklı bir lisanla kedi dilinde konuşup dururlar. Mutlu olduklarında şen şakrak yüksek sesten ince miyavlamaları kırkırlamayla karışır. Üzüntülü olduklarında ise daha pesten ve koyu miyavlamaları derinden ve etkileyicidir. Kedi miyavlamasından hoşlanmayanlar bu çenebaz kediye dayanamayabileceklerinden asla bir siyam almamalıdırlar.
Muhabbet kuşlarında gaga ve ayaklarda pullanma
Tüm kafes kuşlarında görülebilen ama özellikle muhabbet kuşlarında daha sık rastlanan bir rahatsızlık olan ayaklarda, gaga çevresinde ve bazen de gözler çevresinde görülebilen beyaz-sarı kabuklanmalar bir tür uyuz hastalığı olan ''Cnemidecoptic'' lezyonlardır. Bu uyuz hastalığı insanlara ve diğer evcil hayvanlara bulaşmayacağı için sahibinin korkmasına gerek yoktur. Kuşlar arasında da aşırı bulaşıcı değildir. Ama bir kuşta hastalık başladığı zaman zamanında önlem alınmazsa gagada deformasyonlar oluşur ve aşırı uzama, şekil bozuklukları sonucu kuş yem yiyemez hale gelir. Ayaklarda ise parmaklarda aşırı kabuklanmalar sonucu bazen parmakların kaybına kadar giden doku problemleri oluşur. Bu hastalığın özellikle erken dönemde başlanırsa tedavisi çok zor değildir. Normalde muhabbet kuşlarının ayakları, gagası ve gaga üstündeki burun bölgesi parlak renkli ve kabuksuz olur. Kuşunuzdaki bu tüysüz bölgelerde göreceğiniz en ufak bir şüpheli durumda lütfen veteriner hekime başvurunuz.
Akvaryumlarınızda ısıyı kontrol edin
Yaz dönemi boyunca ısıtıcı kullanmadığımız akvaryumlarımızda sıcaklıkların düşmesi ile birlikte termostatlı ısıtıcıların akvaryuma koyulması zamanı yavaş yavaş gelmektedir. Akvaryumlarımızda beslediğimiz balıkların hemen hepsinin doğal yaşam alanı tropikal iklim kuşaklarındaki göl ve akarsulardır. Bu coğrafi alanlardaki sıcaklıklar 25-26 C derecenin altına düşmez. Bu sıcaklığın altındaki sularda balıklarımız başta beyaz benek olmak üzere bir çok hastalığa yakalanabilir. Akvaryum ısının 25 derecenin altına düşebildiğini gördüğünüzde 25-26 dereceye ayarlanmış termostatlı ısıtıcılardan akvaryumunuza koyma zamanı gelmiştir.
Haftanın isimleri
Köpek: Bıdık-Bediş-Misket-Karam-Alfie
Kedi: Bella-Çıtır-Çılgın-Pıtış-Pisican