Doğadaki su kaplumbağaları kış uykusuna yatıyor, bizim evdeki yaramaz ne olacak? Bu dönem doğadaki su kaplumbağalarının yavaş yavaş kış uykusuna hazırlandıkları dönemdir. Soğuk kanlı dediğimiz sürüngen vb hayvanlar soğuk kış günlerinde kendi vücut ısılarını yükseltemedikleri için hareket edemez ve beslenemezler. Bu dönemi, metabolizmalarını neredeyse hiç enerji harcamayacakları kadar düşürerek geçirirler ve böylece hayatta kalırlar.
Evlerimizde yaşayan kaplumbağalar ise ortam hiç soğumadığı için kış uykusuna giremezler. Fakat ev ortamının ısısı kaplumbağamızın ne kış uykusuna girmesine neden olacak kadar soğuk ne de vücut ısısını yükseltip yeteri kadar yem tüketmesini sağlayacak kadar sıcak olmadığı için, tüm kış dönemini inanılmaz enerji kaybederek geçirirler.
RİSKE GİRER
Bu şekilde bir kış geçiren bir kaplumbağa havaların ısınması ile metabolizmasının yükselmesine rağmen kaybettiği enerji nedeniyle şoka girer ve beslenemez. Kötü ve ölüme kadar gidebilecek bir uyku dönemine girer. Böyle bir olayın yaşanmaması için kaplumbağamızın kabını en az 20 cm yükseklikten infrared denen spot ampullerle sürekli ısıtmalıyız.
Köpeğiniz sizinle oynarken ısırabilir
Köpek yavruları birbirleriyle oynarken ağızlarını elleri gibi kullanırlar. Onlar için birbirlerini ısırarak oynamak çok doğal bir davranıştır. Ayrıca köpeklerin derileri çok gevşek ve alttaki dokularla bağlantısı az olduğu için bu ısırarak oyun sırasında birbirlerini yaralama çok nadir olur. Bizim derimiz ise gergin, alttaki dokularla tam yapışık ve kolay yaralanan yapıda olduğu için köpek yavrumuz bizimle normal bir oyun bile oynarken yanlışlıkla derimizi çizip küçük yaralar açabilir.
Buradaki kural yavru köpeğin sizin canınızı yaktığı zaman ses çıkarıp tepki vermeniz ve oyunu bırakmanızdır. Böylece sizle oynarken daha dikkatli davranacaktır. Köpeklerin kendi aralarındaki oyunlarda da birbirlerinin canını yaktıkları zaman benzer sert tepkiler verdikleri olur ve daha sonraki oyunlarında daha dikkatli birbirlerini kızdırmadan oynamaya çalışırlar.
CAN YANARSA
Köpeğimize canımızın yandığını belli etmezsek bunu tahmin etmesi imkansızdır. Yine de mümkün olduğu kadar köpeğinizle oyun oynarken ısırarak oyun oynaması yerine ısırma oyuncakları ile oynamasını öğretirseniz ilerde bu konuda daha rahat edersiniz.
Kedimin bebişleri olacak!
Kedilerin gebelik süresi 58-60 gün civarındadır. Kedinin ırk özelliğine, genetik geçmişine ve ortamdaki strese bağlı olarak bu gebelik süreleri birkaç gün değişebilir. Kedinizin ilk çiftleştiği günden itibaren gebelik süresini hesaplayarak doğuma yakın haftayı tespit etmelisiniz. Özellikle doğumun yaklaştığı haftaya girdiğinizde anne gebe kedinizin kendini huzurlu hissettiği doğum yapacağı yuvasını benimsemiş olması gerekir. Kedinize seçtiğiniz doğum kutusunu onun istediği ve rahat ettiği yere koymalısınız.
Eğer doğum başlayana kadar kediniz bir yer seçemediyse doğumunu yatağınız veya elbise dolabı içindeki eşyalarınızın üzerine yapmaya hiç çekinmez. Doğumun başladığını kedinizin telaşından, arkasını yalamasından, karnında görünen sancılarından anlayabilirsiniz. Unutmayın her sancı silsilesinin arkasından bir yavru çıkmalıdır. Yavrulatmayı düşündüğünüz bir dişi kediniz varsa ilk çiftleştirme anından, doğum ve sonrasına kadar sürekli veteriner hekiminizle bağlantıda olup onun tavsiyelerine uymanız bir sorun çıkması ihtimalini en aza indirecektir.
Hamsterların beslenmesinde ekmek, pasta ve börek
Hamster vb. kemirgenler doğadaki yaşamlarında tahıl dediğimiz buğday,arpa vb bitki tohumları ve çeşitli kökleri çiğ olarak tüketerek beslenirler. Evlerimize aldığımız bu şirin minik dostlarımıza tahılların unlarının pişirilmesi ile yapılan ekmek, kek vb verirsek bu hayvancıkların obez olmasına, kalp ve tansiyon sorunlarıyla hayatlarını erkenden kaybetmelerine neden olabiliriz. Ayrıca hamsterlara pişmiş, şekerli, yağlı vb. doğada bulamayacağı hiçbir gıdayı vermemeliyiz.
Haftanın isimleri:
Köpek : Bitter- Karakız- Yumak- Babs- Beetle
Kedi: : Göbüş- Püskül- Şımbır- Meia- Zelda