Kışlık kıyafetlere geçiş
Tüyleri düzenli taranan kedi ve köpeklerde bu dönem biraz daha sorunsuz atlatılabilir. Ama düzenli taranmayanlarda eski yaz tüyleri ırklara göre değişen şekil ve miktarda üstlerinde kalır ve keçeleşme dediğimiz ölü tüy yumaklarını oluşturur. Bu dönem terier vb gibi birçok ırklar için aynı zamanda tıraş olma için son dönemdir. Bu dönemde tıraş olup ölmüş, boşta kalan eski tüylerinden kurtulan bazı ırk köpeklerde yeni tüyler keçeler içinde sıkışmayacağı için çok daha sağlıklı çıkabilir.
Kedilerde ise özellikle uzun tüylü İran ve Ankara kedisi gibi ırklarda tüylerle başa çıkamayan hayvan sahipleri düzenli tarayamadıkları kedilerini bu aylarda da tıraş ettirmelidirler. Keçeleşen tüyler bir çok deri ve başka hastalıklara neden olabilir.
Kulak uyuzuna dikkat!
Köpeklerde çok sık ve değişik şiddetlerde dış kulak enfeksiyonları görülürken kedilerde bu hastalık çok nadirdir. Kedilerin kulakları dik durduğu için kulak kanalı havasız kalmaz ve bu nedenle dış kulak kanalında enfeksiyon oluşma ihtimali çok azdır. Eğer kedinizin kulağında siyah kirleme görürseniz ve sık sık kulağını kaşıdığını fark ederseniz, kedinizde kulak uyuzu olma ihtimali çok yüksektir. Bu hastalığın insanlara bulaşma ihtimali yok denecek kadar azdır. Ama kedinizi çok rahatsız eder ve doğru tedavi yapılmazsa ve kedinizin direnci düşükse çok inatçı hale gelebilir.
Köpekler ot yer mi?
Bir gün köpeğinizi gezdirirken ot yediğini görüp şaşırabilirsiniz. Hatta bazen köpekler bu davranışlarını uzun süre devam ettirebilirler.
Köpekler otçullar gibi otu sindiremedikleri için besin amaçlı yemediklerini anlayabilirsiniz. Peki o zaman köpeğimiz neden ot yer?
Köpeğin ot yeme davranışındaki en büyük etkenlerden birisi midesinin bulanması ve kusma ihtiyacıdır. Genelde belli tırtıklı yapıda otlar yerler ve bu şekilde yutarken boğazını ve yuttukta sonra da midesini uyararak kusup rahatlamaya çalışırlar. Beslenme hatalarından ve streste oluşan gastrit durumunda da aynı eğilim ortaya çıkabilir. Bazen iç parazitler de mide bulantısı yapabileceği için çok sık ve ısrarla ot yiyen köpeklerde veteriner hekiminize danışmalısınız.
Haftanın isimleri
Köpek: Cancan, Lilly, Ponpon, Mutsi, Lokum
Kedi: Mino, Nazlı, Pırtık, Micha, Misket
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.