KÖPEKLER "Anne olamadım" diye üzülmez
KAYIP 2008 Eylül doğumlu sevimli Darty Karşıyaka Nergiz'de evinin önünden kayboldu ya da çalındı. Ona rastlarsanız sahibi Ümit Şen Hüseyni'yi çok sevindireceksiniz. Cep tel: 507- 353 95 39 |
Bazen de "kızım annelik içgüdüsünü tatsın" diye de yavrulatmak isteyenler olur. Ne yazık ki dişi bir köpeğin doğumu, sonrasında yavruların bakımı ve yavruların elden çıkarılması aşamalarında göz ardı edilen çok fazla faktör vardır.
Bir örnekle açıklarsam; eğer safkan ırkları hamilelik ve emzirme döneminde iyi beslemezseniz annede sorunlar çıktığı gibi, yavrularda da birçok sorunlar ortaya çıkar. Bu yavruları bir süre sonunda sahiplendirmeniz gerekir. Bu yavruları da ya çok ucuza çok fazla sık eleyip dokumadan kim alırsa ona satar ya da bedavaya sahiplendirirsiniz.
Sonuç olarak; sonradan üzüleceğinize, dişi köpeğinize en büyük iyiliği yapıp olgunlaştıktan sonra onu kısırlaştırınız.
Unutmayın köpekler tam olarak bizim gibi değillerdir. Yani bir köpek anne olamadım diye düşünmez ve üzülmez.
Kafesini mutlaka kontrol edin
Muhabbet kuşlarında ishal en fazla görülen hastalıktır. Nedeni ise hemen her zaman kuş sahibinin kuşu insan gibi görüp kendi yiyeceklerinden kuşuna vermesidir.
Unutmayın muhabbet kuşu doğada tohumlar vb ile beslenir ve bunların hiçbirisi ona evde verdiğiniz cips,ekmek,çay,kek vb yiyeceklerin içindeki yağ,tuz,maya ve karbonhidratı içermez.
İshal olan kuşunuza yeşillik verirseniz ishali iyice şiddetlenir. Kuşunuza kendi yemlerini vermelisiniz.
Tehlikeli hastalıklara karşı
Bir köpek veya kedi yavrusu aldığınızda eğitim ve sağlık konusundaki en önemli hatalar ilk günlerde yapılır. Bu nedenle yeni bir yavru aldığınızda hiç vakit kaybetmeden veteriner hekimden randevu alıp, yavru daha evinize girmeden bilgi sahibi olmanız gerekiyor.
Ama ne yazık ki bir çok aile aldıkları köpek ve kedi yavrusu ile bir veya birkaç gün geçirdikten sonra veteriner hekime başvuruyor. Zaten hatalar da ilk günlerde yapılıyor. Hatalar ise daha çok yavruyu yıkamak veya hatalı yiyecekler vermekten kaynaklanıyor. Her iki hatalı davranışta yavrunun direncini kırıp ishal olmasına ve sonrasında da kanlı ishal vb tehlikeli hatalıklara yakalanmasına neden olabiliyor.
Hevesle aldığınız minik yavruyu doktora hastayken götürmektense, sağlıklıyken kontrol ettirmeniz daha doğru olacaktır.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.