Kene ve pirelere dikkat!
Kafesteki kuşlarınızı hava değişimine karşı koruyun
Havaların aniden değişmesi ile birlikte muhabbet kuşu, papağan ve kanarya ve benzeri kafes kuşlarında solunum sistemi hastalığı riski artar. Bu dönemlerde kuşlarımızın bulunduğu odaları havalandırırken cereyanda kalmamalarına dikkat etmeliyiz. Kafeslerinin üzeri ince bir örtü ile örtebilir veya her seferinde havalandırılan odadan başka bir odaya koyabiliriz. Bu arada bu dönemlerde tüy değişimine de girebilecek olan kuşların en küçük keyifsizliğinde hemen veteriner hekiminize başvurmalısınız.
Evim, evim, güzel evim...
Bir kedinin yanında yolculuk kelimesini bile kullansanız tüyleri diken diken olur, tıslayarak saklanacak bir yer arar. Kedi yerleşik hayatı sever. Evini benimser ve o evde düzeni hiç bozulmadan yaşamak ister. Hatta evini o kadar çok benimser ve sahiplenir ki zaman zaman size bile tahammül edemez.
Kışın evinizin konforunda baş köşede hayatını sürdürürken, yaz ve tatil aylarının gelmesi ile yazlığa götürülmesi gerektiği zaman bir çılgına dönüştüğünü göreceksiniz. Tüm uğraşlarınızla kutusuna koyabildiğinizde ise sizi yolculuk sırasında çok daha hoş(!) sürprizler beklemektedir. Hiç durmadan yüksek sesle ve acıklı miyavlar, yolculuk biraz uzun sürerse dayanamadım kaçırdım numarası ile hem çişini hem de kakasını yapar hatta bunlar yetmez gibi birde güzelce kusar. Bir kedi için bunlar protestonun en üst seviyesidir. Zaten başka yapabileceği bir şey de kalmamıştır. Bir de kutunun içinde bol bol tepinerek her yerini pisletir ki onu yolculuğa çıkardığınız için iyice pişman olun da evinden bir daha ayırmayın!
Kemikle beslemek uygun değil!
Kemikle beslemek, hem köpek hem de kedi için uygun değildir. Kemik düşünülenin aksine bir protein kaynağı olmaktan ziyade daha çok yağ ve katı madde içerir. Bu nedenle zaten besin kaynağı olarak da işe yarar bir ürün değildir. Özellikle kedilere kesinlikle kemik vermemeliyiz. Sindirim sistemleri kemiği sindiremediği gibi mide veya bağırsaklarında yırtıklara neden olabilir.
Özellikle pirzola kemikleri, tavuk but, kanat gibi kısımlarının uzun kemikleri hayvanlar tarafından kemirilip parçalanırken yapısı nedeniyle keskin ve sivri parçalara bölündüğü için ciddi anlamda tehlikelidir. Uzun süreli kemik beslenmesinde veya sadece bir öğün bile fazlaca kemik yiyen hayvanlarda çözümü güç kabızlıklar oluşabilir. Bazen hem kedilerde hem de köpeklerde damağa sıkışan veya boğazına takılan kemik parçasının yarattığı acil durumları kliniğimizde her zaman görmekteyiz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.