Bir günde 3 aylık tecrübe
Kedi kadar temiz olmak
Kediler köpeklerin aksine asla tuvaletlerini açığa yapmazlar. İçgüdüleri gereği daima tuvaletlerini gömme eğilimindedirler.
Daha 15- 20 günlük yavru kedilerde bile kumu kazarak tuvaletini gömme içgüdüsü gözlemlenebilmektedir.
Sadece İran kedilerinde bazen tuvaletini kuma gömme konusunda bir çaba göstermedikleri gözlemlenir. Bunun nedeni ise bu ırk kedilerin üretimi sırasında sadece güzellikleri dikkate alındığı için kedilerin doğal içgüdülerinden uzaklaşmış ırklar yetiştirilebilmesindendir.
Tüm kediler kendilerini yalayarak çok güzel temizlerken İran kedileri bu konuda da normal kedi gibi davranamaz, tüylerini düzeltemeyeceği kadar uzun tüylüdür ve zaten bu konuda bir eğilimi de yoktur.
Eğer bir İran kediniz varsa bu dünyalar güzeli kediyi siz taramak, yıkamak ve temizlemek zorundasınız.
Tavşanlarda diş problemi
Tavşanlar evcil olarak kafes ve ev ortamında beslendiklerinde yaşları ilerledikçe dişlerde aşırı uzama ve çapraz diş formu oluşabilir. Bu şekilde dişleri deforme olan tavşanlar beslenmekte aşırı güçlük çekerler ve önlem alınmazsa gittikçe eksik beslenme sonucu birçok hastalığın oluşumuna vesile olabilirler. Doğada tavşanlar ağaç kütükleri ve diğer sert sebze köklerini kemirirlerken dişleri aşınır ve bu tip bir problem yaşamazlar. Evcil tavşanımızın da bu problemi yaşamaması için kafesine meyve ağaçlarının kalın dallarını koymalıyız ve özellikle yaşı ilerleyen tavşanımızı sık sık veteriner hekime kontrole götürmeliyiz.
Yaban hayvanları evcil olamaz
Değişik zamanlarda önüme düşen veya bir kedinin ağzından çocukların kurtardığı serçe, karga, kerkenez, çulluk veya baykuş yavruları kliniğimize gelir. Arada sincap, sansar yavruları vb bir çok yaban hayvanı duyarlı hayvan severler tarafından kliniğimize getirildiğinde hep çabamız bu yaban hayvanını en kısa sürede kırığını veya hastalığını iyileştirip veya yavruysa ölmeden serpilmesini sağlayıp doğaya salmaktır. Bu tür yaban hayvanlarını tedavisinden sonra çoğu zaman Çevre Orman Müdürlüğü'ndeki veya Doğal Yaşam Parkı'nın bu işe gönlünü vermiş veteriner hekim ve diğer görevlileri ile bağlantıya geçip onların profesyonel destekleri ile bu hayvancıkları doğru bölgelere bırakırız. Bir yaban hayvanı ile karşılaştığınızda bu hayvana zarar vermeden ya Çevre Orman Müdürlükleri'ni veya veteriner hekimleri aramalısınız. Asla bu hayvanları kafeslere kapatıp ya da evcilleştirip uzun süre beslemeyi düşünmeyin. Çünkü yaban hayvanlarının çoğunu beslemek ciddi cezalarla yasalarla yasaklanmıştır. Tabi en önemlisi yılandan, kargaya, kaplumbağadan sakaya kadar tüm yaban hayvanlarının korunması bizim insanlık görevimizdir. Onlar doğaya aittir, bize değil!
Haftanın isimleri
Köpek :Lotti- Miko- Rocket- Tori- Woof
Kedi: :Manny- Stimpy- Jazz- Dasko- Jamin
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.