Köpeklerde üstünlük mücadelesi
Eğer bir erkek köpeğiniz varsa dişi köpeğe göre işiniz çok daha zordur. Gezdirme sırasında tasmasını sağlam tutmak zorundasınız çünkü çevrede rastlayabileceğiniz diğer erkek köpeklerle kavgaya tutuşması an meselesidir.
Köpeğinizi ne kadar eğitimli ve sosyal yetiştirirseniz yetiştirin her an başka bir köpeğin hırlama, havlama gibi tehditlerine karşılık verebilir.
Bu arada erkek köpekler arasındaki bu rekabette ırk boyutu hiç önemli bir faktör değildir. Çoğu zamanda ufacık bir Pincher veya Terier'in kocaman bir Alman kurdu veya Rotweiler'a kahramanca cesurca saldırdığına şahit olabilirsiniz.
Erkek köpekler dişi köpeklere karşı ise son derece sabırlı ve centilmendir. Onların her türlü saldırısını ve havlamasını sabırla karşılıksız bırakırlar. Hatta dişi çiftleşme zamanındaysa çok daha fazla sabırlı olabilir.
Kuşlarda sindirim için tavsiyeler
Kuşlarının beslenmesinde içinde farklı tohumların bulunduğu kuş yemleri kullanılır. Bunlar her kuşa göre farklı boyut ve çeşitte hazırlanmış olmalıdır. Örneğin çok büyük papağanlar küçük tohumları yiyemeyeceği gibi küçük hint bülbülleri de büyük ay çekirdeği vb tohumların kabuklarını ayırıp yiyemezler. Kuşlar tohumları yerken her zaman gagalarıyla ustalıkla kabuklarını ayıklayarak sadece içlerini yutarlar. Yutulan bu tohumlar kursak dediğimiz taşlı midede öğütüldükten sonra bizim midemize benzer olan esas mideye geçerler ve sindirim bu şekilde devam eder. Kuşların yedikleri tohumları taşlı mide dediğimiz kısımda ezip parçalayabilmeleri için sürekli yenilenen küçük kum ve taş parçalarını yutmaları gerekir. Ancak bu taş parçaları sayesinde tohumlar parçalanır ve sindirim gerçekleşebilir. Doğadaki kuşlar bu tip ihtiyaç duydukları malzemeleri kolayca kendileri bulabildikleri halde, kafes kuşlarına bu malzemeleri, yem kaplarında eklemek ve sık sık yenilemek gerekmektedir.
İstediği yerde yatar
Evdeki koltuklar ve yataklar evde yaşayan insanlara, eğer yavruyken alıştırırsanız köpeğinize ne yaparsanız yapın engelleyemeyeceğiniz başköşe meraklısı kedinize aittir.
Köpekler alıştıkları konfordan geriye döndürülemezler. Çünkü köpekte davranışlar şartlanmayla oluşur ve yerleşir. Bu şekilde yapmasını istemediğimiz her şeyi örneğin koltuğa çıkmamasını da sağlayabiliriz. Yavruluğundan itibaren koltuğa çıkmasına hiç izin verilmeyen bir köpeğin koltuğa çıkmak aklına bile gelmez. Ya da denediği zaman tepki verirseniz çok çabuk vazgeçer. Ama alıştıysa her fırsatta sizin önünüzde veya siz yokken yataklara ve koltuklara çıkmaya devam edecektir.
Tekrar kediye gelirsek; Kedinize ne yaparsanız yapın o istediği yerde yatar. Tüm koltukların üstündeki her istediği köşe ona aittir. Kedinin olduğu bir evde siz onun eşyalarının misafiri olursunuz. O yüzden kedinize eğitim vermek için hiç uğraşmayın.
Deniz suyu içilir mi?
Köpekler ırk özelliklerine ve yavruluktan doğru alıştırmaya bağlı olarak denize girmeyi çok sevebilirler. Özellikle Golden ve Labrador retriever ırkı köpekler denize girmeyi çok severler. Bu ırklar denizde yüzme, kıyıda oynama sırasında susadıklarında deniz suyunu yanlışlıkla içebilirler. Bazıları ise umursamaz her seferinde deniz suyunu içer.
Deniz suyu içmek arada sırada olursa köpekler için çok zararlı değildir. Sadece tuzlu suyun sürgüt etkisi ile bağırsaklar uyarılıp geçici ishaller oluşabilir.
Arada olan bu olay çok önemli değildir ama sürekli tuzlu su içen köpeğinizde bir süre sonra bir çok ciddi sağlık problemi oluşabilir.
Buna engel olmak için deniz kıyısına götürdüğümüz köpeğimiz için mutlaka bir su içme kabı ve pet şişe vb ile taze içme suyu götürmelisiniz.
Haftanın isimleri
Köpek: Pufi- Ponpon- Sementha- Kuki- Bebiş
Kedi: Ponçik- Pisi- Tina- Sürmeli- Samur
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.